Povežite se s nama

Kultura

Violinistica Ana Labazan Brajša apsolutna pobjednica 19. Međunarodnog gudačkog natjecanja „Rudolf Matz“

Objavljeno:

- dana

U Čakovcu se od utorka, 11. travnja, do petka, 14. travnja, održavalo 19. Međunarodno gudačko natjecanje „Rudolf Matz“. Ovo bijenalno natjecanje u organizaciji Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec okupilo je u Centru za kulturu najuglednije hrvatske mlade glazbenike i glazbene pedagoge u ulogama članova ocjenjivačkog suda.

Natjecanje je zaključeno koncertom laureata, podjelom plaketa i proglašenjem apsolutnog pobjednika. Ovogodišnja pobjednica među 57-ero sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Austrije i SAD-a u sedam kategorija i četiri instrumenta: violina, viola, violončelo i kontrabas, je violinistica rodom iz Čakovca, Ana Labazan Brajša, studentica Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Nagradu Grada predala joj je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, a mladoj glazbenici su uz plaketu pripali i novčana nagrada od 659 eura te solistički recital na otvaranju 20. natjecanja „Rudolf Matz“ 2025. godine.

Natjecanje „Rudolf Matz“ utemeljeno je 1981. godine kao malo čelističko natjecanje namijenjeno najmlađima, a od 2013. održava se u Čakovcu. Ove je godine organizirano u suradnji s Hrvatskim društvom gudačkih pedagoga te pod pokroviteljstvom Grada Čakovca i u organizaciji čakovečke Umjetničke škole i ravnateljice Senke Bašek.

U stručnom žiriju sjedili su Dobrila Berković – Magdalenić, Vildana Repše, Anđelko Krpan, Nikola Ružević i Milan Čunko. Na zatvaranju natjecanja nastupili su prvonagrađeni glazbenici po kategorijama, a uz Anu Labazan Brajšu to su: Lucija Rudan, Jurij Azzeh, Jason Li, Lara Novosel, Andrija Cukrov, Antea Čvorak, Petar Đula Vrbanić, Andreja Kmet, Maximilian Kolloros, Ana Miculinić, Lovre Tunuković i Nina Lucia Perina.

Kultura

Mladi talenti Glazbene škole predstavljaju se publici uz podršku Varaždinskog komornog orkestra

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert učenika uz Varaždinski komorni koncert svake se godine već tradicionalno održava na posljednji dan Varaždinskih baroknih večeri i na tradicionalnom, proljetnom koncertu, gdje su učenici Škole u prilici izvest nešto slobodniji program od onog na Festivalu.

Učenici Glazbene škole u Varaždinu posljednji su puta nastupali uz Varaždinski komorni orkestar na Varaždinskim baroknim večerima, a 16. svibnja 2024. godine predstaviti će se zainteresiranoj publici u Glazbenoj školi u Varaždinu i to ponovno uz podršku Varaždinskog komornog orkestra.

Na koncertu će biti zastupljeni gotovo svi odjeli Škole, a mladi umjetnici već s nestrpljenjem očekuju ovaj nastup.

– Nastupiti uz orkestar poseban je užitak i zasigurno događaj koji se pamti za cijeli život te mi je iznimno zadovoljstvo da ćemo i ovog puta biti u mogućnosti pružiti učenicima priliku za ovaj nastup – istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Ne propustite priliku uživati u nastupu mladih talenta Glazbene škole u Varaždinu u četvrtak 16. svibnja 2024. godine s početkom u 19 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu. Ulaz na koncert je slobodan.

Nastavite čitati

Kultura

Alternator i varaždinski HNK donose dvije predstave na znakovnom jeziku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastojeći omogućiti osobama sa senzornim poteškoćama ravnopravnu participaciju u kulturnom životu kroz konzumaciju umjetničkih sadržaja u prilagođenoj formi, Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti „Alternator“ tijekom svibnja u Varaždinu provodi inicijativu “Uključi me kulturno”.

Ovogodišnje izdanje projekta usmjereno je na osobe s oštećenjem sluha, a podrazumijeva izvedbe dviju predstava varaždinskog HNK prilagođenih na znakovni jezik i uz pratnju titlova.

Na Sceni Rogoz HNK-a u Varaždinu, 17. svibnja u 20 sati, moguće je pogledati poetsku dramu Ivone Marciuš pod nazivom “Kisela krv”. Predstava govori o povratku u traumatično djetinjstvo, a donosi obračun triju generacija žena – Mame, Bake i Unuke koje su žrtve patrijarhalnih obrazaca dovedenih do ekstrema te metaforično predočenih krvavim običajem jedne međimurske obitelji – svinjokoljom. Predstavu je režirala Marina Pejnović, a izvode Ljiljana Bogojević, Barbara Rocco i Dea Presečki.

Dva dana kasnije, 19. svibnja u 20 sati, također na Sceni Rogoz, slijedi izvedba nagrađivanog lutkarsko-dramskog projekta Tamare Kučinović za djecu i odrasle “Šapat duše”. Predstava se bavi izbjeglištvom i ksenofobijom kao jednima od ključnih političkih i etičkih problema ovog stoljeća, pritom otvarajući pitanje nejednakosti između protjeranih i onih koji slobodno oblikuju svoju egzistenciju. U predstavi igraju Filip Eldan, Nikša Eldan, Sunčana Zelenika Konjević, Sara Ipša i Marinko Leš.

Projekt “Uključi me kulturno” nastao je u suradnji s korisnicima Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije i HNK-a u Varaždinu, a dugoročno nastoji osvijestiti važnost prilagođavanja umjetničkih sadržaja osobama sa senzornim oštećenjima, potaknuti povećanje ponude i dostupnosti prilagođenog repertoara u kulturnim ustanovama te posljedično smanjiti diskriminaciju i potaknuti inkluzivnost i participaciju ranjivih skupina u kulturno-umjetničkim programima hrvatskih gradova.

Uključi me kulturno je na rasporedu 17. i 19. svibnja, 20 sati, Scena Rogoz (HNK u Varaždinu).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje