Povežite se s nama

U fokusu

KOMENTAR Na maloj izlaznosti profitiraju jedino stranke sa svojom mašinerijom i uhljebi

Objavljeno:

- dana

Nepovjerenje u politiku, zaziranje od političkih svađa i ustaljenog mišljenja da je nepotizam duboko ukorijenjen u sve sfere društva, te da je bolje biti podoban nego pametan, dovodi do sve manje izlaznosti na izborima.

Većina građana vjerojatno smatra da više nemaju za koga glasati, odnosno da se ionako neće ništa promijeniti. Na državnoj razini HDZ niže aferu za aferom, SDP je u Varaždinu uspio to iskoristiti pritom ih optužujući da su oni izbore i zakuhali. Manje stranke se ponašaju kao priljepci i stječe se dojam da im je bitno samo biti, ili blizu vlasti, ili biti glasna oporba bez ikakvih suvislih i konstruktivnih prijedloga. Takve stranke pojavljuju se i nestaju, a ostaje duboko polarizirano društvo. Jedno vrijeme politika nas je zabavljala ustašama i partizanima, nedavno vakserima i antivakserima, a stvarni problemi, poput recimo bala u Brezju, ta ista politika nije bila u stanju riješiti skoro dva desetljeća.

Stranačka vojska i podobnost ispred sposobnosti

Na izbore izlazi mahom stranačka vojska ili pak oni koji se boje za svoje radno mjesto jer direktno o politici ovise. Nekima doslovno egzistencija ovisi o politici i strankama, a politika to besramno koristi. Zato nije ni čudo da mladi i sposobni ne da ne idu na izbore, nego mahom bježe iz države.

Od svega toga sasvim logično profitiraju jedino velike stranke sa svojom mašinerijom. Iz izbora u izbore izlaznost je sve manja, kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini. Na nedjeljne izbore za varaždinsko Gradsko vijeće nije izašlo čak 70 posto onih s pravom glasa. Manjina je time nadjačala i odlučila umjesto većine koja je ostala doma.

SDP na čelu s gradonačelnikom Bosiljem odnio je očekivanu pobjedu. Od pada proračuna SDP je uspješno odigrao ulogu žrtve, a u svemu tome pomoglo im je HDZ-ovo odugovlačenje s raspisivanjem izbora. HDZ to nije uspio kapitalizirati, čak štoviše, i bivši gradonačelnik Čehok dobio je mandat više od njih.

Zašto je politika protiv obaveznog glasanja?

Rješenje bi bilo uvođenje obaveznog glasovanja. Unazad nekoliko godina bilo je takvih inicijativa, većinom pokrenutih od nezavisnih kandidata, udruga ili medija. Ali politika, posebno velike stranke, na to nisu spremne. Jer se boje. Puno je jednostavnija politika jednoumlja i stranačke stege, uvjetovanja, ucjena i ideologija, nego politika razuma, suradnje i u konačnici, politika kakvu diktiraju birači.

Ipak, obavezno glasovanje dobro funkcionira recimo u Belgiji. Hrvatska politika voli se uspoređivati s razvijenijim zemljama, nedavno je čak premijer Plenković mrtav hladan rekao da spadamo u elitnu ekipu razvijenih europskih zemalja. Jedino je problem što većina onih koji žive u Hrvatskoj ne osjeća da je u elitnoj ekipi zemalja u kojima bi bilo normalno da se može živjeti od plaće, a da pamet i sposobnost budu ispred podobnosti.

Manjina kroji sudbinu većine

I dok god manjina bude odlučivala umjesto većine ni neće biti bolje, politika će i dalje funckionirati po principu zavadi pa vladaj, cirkusiraj i pravi se da si bitan, priuštit će građanima još kruha i igara, izmjenjivati se na funkcijama i još ćemo dugo gledati iste ljude na političkoj sceni. Jer, demokracija je dobra kad ljudi iskoriste svoje demokratsko pravo. U protivnom i dalje ostajemo u okovima prošlosti i prošlih političkih sistema. I dok tehnologija ide naprijed, politika se bavi sama sa sobom i time tko je s kim, a tko protiv koga pa nije nikakvo čudo da zaostajemo, i u smislu razvoja, a posebice životnog standarda. I dok god je tako, manjina kojoj egzistencija ovisi o politici i dalje će odlučivati umjesto većine koja od svega toga zazire, ali je direktno odgovorna što živimo kako živimo i što je politika kakva jest.

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje