Povežite se s nama

U fokusu

U osam godina prepolovio se broj djece koja dobivaju doplatak, roditelji izašli na ulice

Objavljeno:

- dana

Vođeni idejom da dječji doplatak nije socijalna kategorija i primanje već da treba postati dio obiteljske politike i pravo svakog djeteta, Građanska inicijativa „ZA djecu“ u 20 gradova diljem Hrvatske organizirala je prosvjede s ciljem ukazivanja na nužnost izmjene Zakona o dječjem doplatku. Prosjedi su između ostalih gradova održani i u Čakovcu i Varaždinu.

Građanska inicijativa traži ukidanje cenzusa, fiksni iznos dječjeg doplatka od 100 eura, za djecu s teškoćama u razvoju 1. i 2. stupanja u iznosu od 150 eura, a za ona s teškoćama 3. i 4. stupnja u iznosu od 200 eura. Prosvjed u Varaždinu organizirala je Željkica Zadravec.

– Dječji doplatak nije socijalna pomoć, a uz trenutni Zakon koji je na snazi on spada upravo u tu kategoriju. Cilj izmjene Zakona je da dječji doplatak postane dio obiteljske politike i pravo svakog djeteta, neovisno o tome koliko njihovi roditelji imaju ili nemaju, jer kako samo ime kaže, dječji doplatak je za djecu! – poručuje međimurski sindikalist i administrator Facebook grupe „ZA djecu“ Davor Vikert.

A svoje tvrdnje zorno potkrepljuju brojkama. Naime, 2015. godine dječji doplatak primalo je 375.459 djece za što se odvajalo 135.000.000 kuna. U travnju 2023. godine, prema podacima Zavoda za statistiku, dječji doplatak dobilo je 189.212 djece i za to je utrošeno 77.535.000 kuna.

– Dakle, u svega osam godina prepolovio se broj djece koja ostvaruju pravo na dječji doplatak. Točnije, čak 186.247 djece manje u instituciji dječjeg doplatka, na koju se utroši oko 57 milijuna kuna manje nego te 2015 godine. Toliko o brizi politike i političara o demografiji i djeci – poručuju pobornici inicijative „ZA djecu“.

Dohodovni cenzus je 70 posto od proračunske osnovice i iznosi 309,01 eura. ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno ne prelazi 72,09 eura, doplatak za djecu iznosi 39,73 eura. Za kućanstva s dohotkom do 148,59 eura iznos dječjeg doplatka je 33,11 eura, a za ona s dohotkom na gornjoj granici od 309,01 eura, doplatak za djecu je 26,49 eura. Ti iznosi dječjeg doplatka mogu biti uvećani za 15 ili 25 posto u slučajevima kada je riječ o djeci bez jednog ili oba roditelja, kada su roditelji nepoznati ili nepoznatog prebivališta ili kada su nesposobni za samostalni život i rad ili im je oduzeta poslovna sposobnost. Pravo na uvećani iznos dječjeg doplatka ostvaruju i roditelji djece s utvrđenim oštećenjima zdravlja.

Korisnici koji pravo ostvaruju prema Zakonu o hrvatskim braniteljima, dječji doplatak iznosi 49,66 eura. Za djecu s težim ili teškim invaliditetom svota doplatka iznosi 110,36 eura.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje manje od polovice djece u Hrvatskoj prima dječji doplatak. Razlog tome je što većina kućanstva tek za nekoliko centi il eura prelazi dohodovni cenzus što ih sprečava u ostvarivanju ovog prava.

– Podizanjem cenzusa ne rješava se problem jer zbog podizanja minimalne plaće od 1. siječnja ove godine ostala je ista situacija. Trebamo pratiti standarde Europske unije kad je u pitanju obiteljska politika. Većina zemalja u EU ima fiksni dječji doplatak te iznose čak i veće od 100 eura. U Europi se iznosi stalno podižu, a zakoni prilagođavaju, dok u Hrvatskoj taj zakon nije mijenjan više desetljeća – objašnjava Martina Vugrinec iz Građanske inicijative „ZA djecu“ i jedna od koordinatorica čakovečkog prosvjeda.

I ove godine od 1. travnja puno obitelji ostalo je bez prava na dječji doplatak.

– Broj djece koja nemaju pravo na dječji doplatak će se povećati i mogućim povećanjem cenzusa te ćemo iduću godinu doći na istu situaciju koja je sada. Upravo zato ovim prosvjedima diljem Hrvatske želimo vladajućima ukazati da tražimo ono najosnovnije. Tražimo nešto što je vrlo lako izvedivo uz malo dobre volje – zaključila je Vugrinec.

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje