Povežite se s nama

Međimurje

Posavec: „Ulaganjem u mlade i informatiku stvaramo visokokvalificirani kadar i privlačimo tehnološke tvrtke“

Objavljeno:

- dana

U Međimurju je niz godina evidentan dobro posloženi sustav rada u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih, ali i visoka razina informatičke sposobnosti međimurskih školaraca.

Potvrda tome je i dosad najizdašnija financijska potpora Ministarstva kulture Udruzi „Mladi informatičari Strahoninca“. Riječ je o 110 tisuća kuna za projekt „Škola mladih programera“, koji će potrajati sve do lipnja 2018. godine te je nastavak osmišljavanja i implementacije obrazovnih inicijativa iz područja programiranja, web dizajna, robotike i interneta za osnovnoškolce i srednjoškolce. Sektor informatike i programiranja jedan od onih koji posljednjih godina ostvaruje rast izvoza u Hrvatskoj od čak 78 posto te su plaće u njemu znatno iznad hrvatskog prosjeka.

Pogled u budućnost

– Naglasak u radu stavljamo na suradnju sa školama i razvoj računalnog razmišljanja školaraca od 1. razreda osnovne škole do srednjoškolaca, pripremamo djecu ne za ono što je danas aktualno nego što će biti u budućnosti, za 15-ak godina. Radimo po međunarodno prihvaćenoj metodologiji koju su projicirale najveće svjetske tvrtke Google i Facebook. Trenutno imamo i dva aktualna državna prvaka Martina Josipa Kocijana i Samuela Sobočanca, a njima uz bok su Matija Bujanić, Vedran Cifrek i niz drugih mladih, s time da je čak nekoliko međimurskih informatičara trenutno na olimpijskom kampu u Krapini što je novo veliko priznanje – objasnio je Dejan Drabić, predsjednik Udruge „Mladi informatičari Strahoninca“.

Važnost ulaganja u informatičke obrazovne programe prepoznala je Međimurska županija.

– Sustavno radimo na tome da prilagodimo odgojno–obrazovni proces potrebama tržišta. U svakom trenutku i na svaki način nastojimo biti podrška pojedincima, učenicima i učenicima koji mogu napraviti vrhunske rezultate, a tih u Međimurju ne nedostaje. Mijenjajući upisne kvote i dajući podršku deficitarnim zanimanjima, a kroz snagu informatike i novog centra kompetencija, stvorit ćemo obrazovani kadar potreban tržištu rada. Pritom dovodimo visoko tehnološke tvrtke kojima možemo ponuditi kvalificiranu i kvalitetnu radnu snagu, kojom možemo promijeniti ukupnu sliku razvoja Međimurja – objasnio je inicijativu župan Matija Posavec.

Primjer drugima

A da je potražnja za kadrovima izuzetno velika, potvrdio je Ivan Plačko, direktor Tehnološko – inovacijskog centra Međimurje TICM-a.

– Točnije, potražnja za strukom daleko je veća od ponude, pa svakako treba razvijati takav centar, ovakve inicijative i suradnje javnog sektora i civilnog društva, uz poticanje gospodarstva – objasnio je Plačko.

– Pohvalno je kako je jedna Udruga korak ispred postojećeg obrazovnog sustava, a upravo naši primjeri dobre prakse i uspješni pojedinci služe kao uzor za izradu budućeg kurikuluma – dodala je Sana Đukes, voditeljica projekta.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje