Povežite se s nama

Život i društvo

Pandemija korone: više se kuhalo kod kuće, ali djeca su se manje aktivno igrala te provodila više vremena pred ekranima

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Pandemija COVID-19 te popratne restriktivne protu-pandemijske mjere utjecale su na našu prehranu, obrasce tjelesne aktivnosti, vrijeme provedeno pred ekranima i mnoge druge svakodnevne navike usko povezane sa zdravljem, objavio je HZJZ.

Podaci prikazani u novoj infografici Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju pozitivne i negativne utjecaje pandemije na djecu školske dobi u Hrvatskoj i 12 drugih zemalja Europske regije koje su sudjelovale u istraživanju.

Povećala se učestalost kuhanja kod kuće. Tako je približno 15 % obitelji tijekom pandemije počelo češće kuhati i pripremati obroke kod kuće što im je omogućilo da imaju veću kontrolu nad sastojcima.

Hrana kuhana kod kuće obično sadrži manje trans masti, šećera i soli u usporedbi s “gotovim” obrocima iz supermarketa ili jelima naručenim putem dostavnih servisa. Zato je kuhanje kod kuće dobar način za smanjenje rizika od kroničnih nezaraznih bolesti (KNB) povezanih s prehranom, poput kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti tipa 2 i određenih vrsta raka.

Ipak, povećala se konzumacija slatkih grickalica. Svaki deseti roditelj izvijestio je da je dijete tijekom pandemije počelo konzumirati više slatkih grickalica, poput slatkiša, kolača, sladoleda i peciva. Povećani unos šećera povezan je s povećanim rizikom za debljinu – stanjem koje je doseglo epidemijske razmjere u Hrvatskoj. Danas, jedno od troje djece u Hrvatskoj živi s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom, što ih dovodi u rizik za razvoj KNB u odrasloj dobi.

Smanjila se i razina aktivne igre u djece. Restrikcije nametnute tijekom pandemije COVID-19 uvelike su smanjile mogućnosti za tjelesnu aktivnost i igru na otvorenom u djece. Preko 30 % djece u Hrvatskoj bilo je manje tjelesno aktivno tijekom ovog razdoblja, zbog čega su izostali pozitivni učinci na zdravlje koje uobičajeno imaju aktivnosti kao što su bicikliranje, igranje nogometa ili trčanje u parku.

Ali povećalo se vrijeme pred ekranima. Dodatno, tijekom razdoblja zatvaranja, oko 40 % djece provelo je više vremena gledajući televiziju, igrajući video igre ili koristeći društvene mreže čime se povećalo vrijeme provedeno sjedilački, a samim time i rizik za nastanak prekomjerne tjelesne mase i debljine. Uz to, tako se povećala i izloženost djece oglašavanju hrane i pića s visokim udjelom soli, šećera i masti putem digitalnih medija.

– Rezultati CroCOSI istraživanja potvrđuju nam da je pandemija zaista promijenila navike naše djece i obitelji. Vrlo se jasno pokazalo koliko okruženja u kojima živimo mogu imati utjecaja na naša prehrambena ponašanja i tjelesnu aktivnost. Važno je da sada, u procesu oporavka od pandemije, na osnovu tih saznanja nastavimo implementirati javnozdravstvene politike koje unapređuju prehrambena okruženja, potiču tjelesnu aktivnost i štite zdravlje i dobrobit cjelokupnog stanovništva. Zdraviji izbor može, i treba biti, lakši i pristupačniji izbor – rekla je prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Infografika također pokazuje negativne učinke koje je COVID-19 imao na kvalitetu života djece, što potencijalno može imati dugoročni utjecaj na mentalno zdravlje djece. Tako je primjerice preko 40 % roditelja izjavilo kako su im se tijekom pandemije djeca manje zabavljala s prijateljima nego uobičajeno, a preko 30 % roditelja izjavilo je da im se dijete osjećalo manje dobro i u formi.

– Uočeno je da je COVID-19 imao određene negativne posljedice na kvalitetu života školske djece. Kao i kod tjelesnog zdravlja, i mentalno zdravlje može imati svoje uspone i padove tijekom života na što značajno utječe šire okruženje i stresni događaji poput pandemije. Svi nama je potrebno bolje razumijevanje, znanje, vještine i podrška da bismo brinuli o svom mentalnom zdravlja i mentalnom zdravlju djece i mladih. Odgojno-obrazovni djelatnici, za koje smo razvili program PoMoZi Da, provode mnogo vremena s djecom i često među primijete znakove nekih problema – rekla je Ljiljana Muslić, voditeljica Odjela za promicanje mentalnog zdravlja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje