Povežite se s nama

Život i društvo

Vinički osnovci u sklopu Erasmus + mobilnosti  štošta doznali o Španjolskoj

Objavljeno:

- dana

Posljednja Erasmus+ mobilnost za učenike OŠ Vinica u sklopu Erasmus+ projekta Mythomania In Open Air Museums održala se u Španjolskoj. Sudjelovali su učenici Kevin Levanić, Viktorija Martinjak, Jakov Hrgar, Melani Stanko i Martina Kušinec zajedno sa učiteljicama Adrianom Telebar i Larom Furjan Kralj.  

Do zračne luke u Zagrebu vozio ih je član DVD-a Donje Vratno na čemu posebno zahvaljujemo. Škola domaćin ove mobilnosti nalazi se u mjestu Sant Andreu de la Barca nedaleko Barcelone.

Prvi dan mobilnosti započeo je u radnoj atmosferi u školi Institut de Palau. Učenici su podijeljeni u skupine proučavali španjolsku legendu o sireni Falconeri, a nakon toga izrađivali figurice likova iz legende potrebne za snimanje kratkog animiranog filma kojeg će izraditi koristeći StopMotion tehniku. Nakon kraćeg razgleda škole, učenici iz Španjolske pripremili su prigodni program dobrodošlice za sve sudionike projekta. Glavni dio točke bila je izvedba pjesme pod nazivom „Amigos para Siempre/ Friends for Life” koja će snažnom porukom prijateljstva obilježiti ovotjednu mobilnost, ali i osnažiti nastavak prijateljstava nakon završetka projekta.

Posjetili su gradonačelnicu grada Sant Andreu de la Barca koja im je prezentirala i opisala povijesni nastanak i razvoj grada. U školi ih je dočekala paella, tradicionalno španjolsko jelo s rižom i morskim plodovima u kojem su uživali.

Drugog dana mobilnosti posjetili su katalonski grad Sitges, smješten na obali Balearskog mora. Šetnjom kroz Sitges, detaljno su upoznali likove španjolske legende, a neke su imali prilike vidjeti uživo. Iskoristili su priliku i fotografirali se sa skulpturom sirene Falconere. Podijeljeni u skupine rješavali su zadatke i pokušali pronaći sirenino blago. Posjetili su i grad Tarragonu, povijesno zapamćen kao drugo osnovani grad Rimskog Carstva i sudsko sjedište provincije Hispanije.

Tarragona posjeduje predivne pješčane plaže, a jednu od njih su posjetili i sudionici mobilnosti. Proveli su neko vrijeme na plaži, umočili noge u more i upijali sunčeve zrake. Nakon uživanja na plaži posjetili su rimske ostatke nekadašnje provincije Tarragona, razgledali centar grada i katedralu. Slobodno vrijeme iskoristili su za degustaciju raznih okusa sladoleda, a zatim se puni dojmova i razgaženih cipela, vratili u domove u kojima su smješteni.

Sredina tjedna bila je osigurana za dobar provod u najvećem gradu Katalonije. Učenici i učiteljice čitav su dan proveli u Barceloni. Prvo su posjetili Olimpijski stadion koji će uskoro postati stadion nogometnog kluba Barcelone zbog nadolazeće renovacije stadiona Camp Nou. Nakon toga posjetili su Poble Espanyol (Španjolsko selo), muzej na otvorenome. Završetkom upoznavanja Poble Espanyola, učenici su krenuli prema Camp Nou Stadionu, poznatom kao stadionu nogometnog kluba FC Barcelone. Učenicima je predočen povijesni pregled i najznačajniji trenutci od osnutka kluba. U muzeju su se popeli na tribine i uživali u pogledu, a isto tako, iskušali su kako je sjediti na klupi za vrijeme utakmice. Posjet klubu ostaje iskustvo za pamćenje, a nadamo se kako će se jednoga dana u budućnosti vratiti na stadion kako bi odgledali utakmicu i zaokružili cjelokupni dojam. Dan je završio u centru bučne i užurbane Barcelone gdje su učenici zaključili da je ipak najljepše kod kuće, u udobnosti njihovog rodnog kraja.

Četvrti dan mobilnosti u Španjolskoj započeo je ranim ustajanjem i odlaskom učenika u Figueres kako bi posjetili Muzej Salvadora Dalija. Grad se nalazi u pokrajini Geroni, poznatoj po izrazito visokoj kvaliteti zraka jer se na tom mjestu susreću vjetrovi s Pirineja i obala Balearskog mora. Grad Figueres je rodno mjesto umjetnika Salvadora Dalija koji je u tom gradu odlučio dizajnirati vlastiti muzej.

Učenici su obilazili muzej uz stručno vodstvo, a kroz slikarstvo umjetnika Salvadora upoznali su njegov stil života. Nakon obilaska muzeja, učenici su se zaputili prema obalnom gradu Calella de Palafrugell. Iako su ponijeli kupaće kostime, nažalost, more je bilo prehladno za kupanje. Na plaži su uživali u sladoledu i osluškivali valove Balearskog mora.

Posljednji dan mobilnosti učenici su završavali svoje animirane filmove koristeći StopMotion tehniku. Nakon toga, predstavljali su svoje radove te se birao najbolji rad među njima. Uslijedila je ceremonija dodjele certifikata svim učenicima i učiteljima, predstavnicima država koje sudjeluju u projektu. Ubrzo je došlo vrijeme za odlazak, a učenici su se teško oprostili jedni od drugih. Rastanci su uvijek tužni, ali stekli su prijatelje s kojima će ostati u kontaktu, a možda se jednom i ponovno sresti.

– Nakon dolaska u zračnu luku, uslijedili su letovi prema Zagrebu. Učenici su se umorni vratili svojim kućama u kasnim satima, ali puni dojmova i lijepih uspomena koje su stvorili u Španjolskoj. Zahvaljujemo se domaćinima i čitavoj ekipi Erasmus+ projekta za divno iskustvo. Iako smo udaljeni stotinama kilometara, saznanje da su na ovome svijetu, grije nam dušu! – ističu članovi viničke ekspedicije.

Život i društvo

Novost u turističkoj ponudi: Upoznajte Varaždinsku županiju na konjima uz vodiče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija je bogata prirodnim ljepotama, a upravo su to prostori na kojima se mogu izraditi konjičke staze i gdje se mogu organizirati turistička jahanja. Turistička zajednica Varaždinske županije, uz financijsku podršku Hrvatske turističke zajednice, provela je projekt trasiranja i određivanja konjičkih turističkih staza na području Varaždinske županije, povezivanja postojećih i novih, te izradu dokumentacije za njihovo certificiranje.


Riječ je o nastavku trasiranja konjičkih staza u županiji od 2021. godine uz 164 kilometara novih staza koje se nadovezuju na zajednički projekt s Koprivničko-križevačkom županijom. Kod Ludbrega ulaze u našu županiju, nastavljaju preko Varaždinskih Toplica i Ivančice, Arboretuma Opeka, Zelendvora i prolaskom uz Dravu završavaju u jahaoni u Varaždinu.Kompletni elaborat certifikacije izradila je Nacionalna udruga konjičkih turističkih vodiča Hrvatske „Engea“, čije je predsjednik Ivica Pirin naglasio zadovoljstvo pripremljenom infrastrukturom na području županije.

– Kada turisti dođu na lokaciju najprije ih se upoznaje sa stazom koja je definirana GPS sustavom, s kilometrima i destinacijom u kojoj se nalaze, tada se upoznaju sa životinjama i konjičkim turističkim vodičem koji će se za njih brinuti tijekom čitavog jahanja. Na terenu se obilaze destinacije gdje su unaprijed definirani odmor i okrijepa za jahače i konje, degustiraju se proizvodi domaćih OPG-ovaca i prema potrebi organizira spavanje. U nama susjednim zemljama poput Italije i Austrije, zatim Njemačke, Francuske posebno Islanda, ovakav oblik turizma je jako popularan i temeljem suradnje s njihovim udrugama smo došli do saznanja da mi imamo puno bolje uvjete i terene, postoje ljudi koji to žele i znaju raditi, a rezultat toga je gotov turistički vodič koji može pružiti kompletnu uslugu – rekao je Pirin.

U sklopu projekta četvero kandidata s područja naše županije, Tea Dušak, Marijo Rožaj, Željka Skoko i Ema Tomašković, završilo je specijalnu edukaciju i certifikaciju za konjičke turističke vodiče. Na prigodnoj prezentaciji kod Dravskog spruda, koji je također dio konjičke turističke staze, pokazali su kako to u praksi izgleda, a voditelj edukacije i tajnik Udruge „Engea“ Zlatko Kramarić pojasnio je od čega se sve obuka sastojala.

– Obuka za vodiče zapravo je vrlo slična obuci za natjecatelje, a koju su svi oni već imali, pa smo to iskoristili za nadogradnju. U šest radnih dana napravili smo obuku iz sigurnosti gostiju, koja se odnosi na prvu pomoć za ljude i za konje, morali su se znati snaći u prostoru uz osnove orijentacije, te poznavati psihološke elemente ako u grupi dođe do određenih problema. Za svaku grupu predmeta pri edukaciji su bili zaduženi stručnjaci s određenog područja od medicine, veterine pa sve do vojske. Dobivanjem potvrde o završenoj edukaciji polaznici su se pridružili ekipi od 32 certificiranih konjičkih vodiča koliko ih ukupno ima u Hrvatskoj – istaknuo je Kramarić.     

Bogatoj ponudi raznih aktivnosti u sklopu aktivnog odmora u prirodi, koje turisti u Varaždinskoj županiji mogu provoditi, od sada je dodano i upoznavanje našega prekrasnoga kraja jašući konje, uz stručno vodstvo certificiranih konjičkih vodiča.


Poziv svima na ovo jedinstveno iskustvo upoznavanja destinacije uputio je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.

Nastavite čitati

Život i društvo

Projekt “(ZA)najljepše životno doba – vrtićko doba” i šumska pedagogija u Donjoj Voći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Donja Voća kao nositelj i Dječji vrtić “Dječji svijet” iz Varaždina provode produljeni boravak i razne kraće programe u  sklopu projekta “(ZA)najljepše životno doba – vrtićko doba”, a koji je stopostotno financiran od strane Europskog socijalnog fonda, te je time omogućeno unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja nakon redovitog radnog vremena vrtića, svakodnevno od 16 do 21, te subotom od 9 do 17 sati.

Projekt EU omogućio izvođenje nadopunjenog i kvalitetnijeg programa predškole za djecu koja nisu polaznici redovnog programa vrtića, te je sedmero mališana, polaznika predškole u Donjoj Voći, prije nekoliko dana priredbom za svoje roditelje i obitelji demonstriralo što znaju i mogu, a naučili su od listopada te su se tako oprostili od prvih (pred)školskih koraka.

Kroz više pomno planiranih koreografija, djeca su rado prikazala znanja i vještine pjevanja, plesanja pa i stranog jezika. Svima je to bio prvi nastup takve prirode te su, kao i sve do sad, odradili izvrsno.

– Ono što je potrebno naglasiti, predškola jest obaveza jedinica lokalne samouprave, a mi ju financiramo upravo kroz taj projekt koji omogućuje, uz osnovni sadržaj koji svaka predškola mora imati, i dodatne sadržaje kao što su kultura, likovni dio, program razvoja kreativnosti, rano učenje stranih jezika i sl. – istaknula je načelnica Sanja Kočet kojoj je ovo druga generacija predškolaca te je ovom prilikom otkrila na što će biti utrošena sredstva koja ovaj projekt oslobađa Općini: “Sredstva koja je Općina osigurala za predškolu sada se mogu iskoristiti na neki drugi način unutar obrazovnog programa, tako da ćemo od jeseni omogućiti u osnovnoj školi i po prvi puta uvođenje produženog boravka, koji također financiraju jedinice lokalne samouprave na svojim područjima, a naša općina do sada je bila izuzetak po tom pitanju. Ovo će zasigurno biti veliki korak za našu školu i Općinu te najvažnije velika pomoć roditeljima našeg kraja s obzirom na to da interes s njihove strane postoji. Uvođenjem produženog boravka učenici nižih razreda, čiji roditelji iskažu potrebu za uključenjem djeteta u boravak, će nakon redovne nastave biti zbrinuti.”

Koordinatorica Sanja Hajdin ispričala je što su to djeca kroz proteklih pola godine radili u predškolskim klupama.

Mnoštvo programa

– Od listopada do svibnja, djeca su razvijala predčitalačke i predmatematičke vještine, kao i socijalne, kognitivne i motoričke vještine. Neki od programa koji se provode su ‘Kraći informatički program’, ‘Tradicionalne igre’, ‘Razvoj kreativnosti’, ‘Kraći ekološki program’, ‘Kraći program ranog učenja engleskog jezika’, ‘Kraći likovni program’ i ‘Kraći sportski program na otvorenom’. Trudimo se pratiti i odgovarati na potrebe i interese svakog djeteta te tako kreiramo naš kurikulum iz godine u godinu – pojasnila je Hajdin te se zahvalila roditeljima koji su im povjerili djecu i napomenula kako im je zapravo žao što se rastaju jer odnos koji su ostvarili je bio jedinstven.

Najzaslužnija za odlično odrađenu predstavu zasigurno su djeca uz vodstvo Manuele Dušak koja je protekle mjesece svakodnevno radila s djecom na spomenutim vještinama kroz program predškole. Djeca su sama odabrala najdraže pjesme i brojalice koje su i predstavila roditeljima.

– Djeca Donje Voće su susretljiva i spremna na suradnju, isto kao i njihovi roditelji pa je bilo lijepo raditi. Sve aktivnosti su dobro prihvatili, kao i strani jezik – engleski koji su dobro svladali i baš su bili sretni zbog toga – zaključila je Dušak kojoj, kako sama kaže, najveću snagu za daljini rad daju djeca i njihovi osmjesi.

Nastavak druženja polaznika DV „Dječji svijet“ nastavio se i u subotu uz završno druženje i priredbu u Gornjoj Voći, nadomak Etno kuće. Zelenilo, miris prirode, zrake sunca koje su se prelile okolnim šumarcima privukli su velik broj roditelja i obitelji djece.

Veliki plus

Uz kvalitetnu nadopunu održanog programa predškole, uz uspješnu provedbu projekta u suradnji sa stručnim parterom stekli smo izvrsnog partnera za provedbu daljnjih projekata, a osobito nas veseli i otvaranje vrtića na području općine upravo u suradnji s partnerom na projektu. Potrebe za vrtićem su velike, na tjednoj bazi imamo upite roditelja radi popunjenosti lista u vrtićima u susjednim općinama. Uz to, i statistički podaci govore isto, prema kojima imamo 90 djece u razdoblju do 6 godina starosti na području općine, a svega 30% njih je upisano u vrtiće u okolnim općinama. Djeca su budućnost Voće i općinska uprava nikad se neće umoriti od ulaganja u infrastrukturu za djecu, kvalitetne predškolske i školske obrazovne programe te njihovo sretno i sigurno odrastanje. Veselje na dječjim licima govori da idemo dobrim putem i drago mi je vidjeti ovu dječicu sretnu. – Istaknula je načelnica Kočet

Koordinatorica projekta Dječjeg vrtića ‘Dječji svijet’ Sanja Hajdin podsjetila je kako uskoro završava pedagoška godina što je odličan povod za završnu priredbu, ali i prezentaciju aktivnosti koje se odvijaju unutar programa.

– Odabrali smo ovaj predivan kraj gdje imamo i svoj prostor na kojem razvijamo aktivnosti po principu šumske pedagogije kako bi i roditelji i ostatak obitelji imali priliku vidjeti što, gdje i kako radimo.

Roditelji su bili jako uzbuđeni, svi su došli spremni za aktivnosti u prirodi. Ovo je izvrsna prigoda da i oni iskuse ono što njihova djeca imaju priliku redovito doživjeti i u tome uživati – ispričala je Hajdin prilikom mini manifestacije kroz koju je predstavljen projekt i način rada vrtića. Također se istražila Etno kuća, Virtualna zagorska hiža, u šumarku su izvedene priredbe, a onda se stiglo do livade i centara aktivnosti gdje su roditelji imali prilike igrati se sa svojom djecom, povezati se međusobno, inspirirati se za obiteljsko vrijeme u prirodi i na kraju, napuniti baterije na svježem zraku.

Što kažu roditelji?

Jedan od roditelja, Goran Blažević iz Varaždina, čije je dijete polaznik vrtića istaknuo je zadovoljstvo s obimom provedenih aktivnosti, interakcijom i boravkom u prirodi.

– Imamo dosta dobru interakciju s vrtićem, često smo na izletima, djeca su puno u prirodi, stekli su nove prijatelje… Mislim da je cijeli program kvalitetno posložen – rekao je Blažević dok je Mihaela Salaj Žužul, također iz Varaždina, kao posebnu vrijednost istaknula kreativnost.

– U ‘Dječjem svijetu’ imam dvoje klinaca. Ono što mi se najviše sviđa je kreativnost, ovdje imamo mogućnost da su djeca puno vani i provode aktivnosti u prirodi. Djeca su kreativnija, znaju se igrati, istraživački su nastrojeni. Baka servis pruža drugačiji način ljubavi, a vrtić ima posebnost u smislu socijalizacije. S jedne strane, bake popuštaju, a ovdje su ipak neka ograničenja. Sviđa mi se ovo druženje u prirodi, tu smo svi opušteniji – rekla je Salaj Žužul.

Jedna od kćerki Gorana Hajdina iz Varaždina također je polaznica vrtića, a prema njegovim riječima, za nju je to čista uživancija.

– Vidimo da naše dijete uživa u vrtiću. Predivno joj je biti s djecom i često je čujemo da kaže kako jedva čeka odlazak u vrtić. Vrtić puno znači, posebice za roditelje koji rade i nemaju dostupan baka servis.

Vrtić ima veliku ulogu u socijalizaciji, doma se, recimo, ne bismo sjetili takvih programa. Ono što danas vidimo je ispreplitanje niza aktivnosti povezanih s radionicama i izletima u sklopu programa – rekao je otac dodavši kako priroda međusobno povezuje.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Općine Donja Voća. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje