Povežite se s nama

Život i društvo

Vinički osnovci u sklopu Erasmus + mobilnosti  štošta doznali o Španjolskoj

Objavljeno:

- dana

Posljednja Erasmus+ mobilnost za učenike OŠ Vinica u sklopu Erasmus+ projekta Mythomania In Open Air Museums održala se u Španjolskoj. Sudjelovali su učenici Kevin Levanić, Viktorija Martinjak, Jakov Hrgar, Melani Stanko i Martina Kušinec zajedno sa učiteljicama Adrianom Telebar i Larom Furjan Kralj.  

Do zračne luke u Zagrebu vozio ih je član DVD-a Donje Vratno na čemu posebno zahvaljujemo. Škola domaćin ove mobilnosti nalazi se u mjestu Sant Andreu de la Barca nedaleko Barcelone.

Prvi dan mobilnosti započeo je u radnoj atmosferi u školi Institut de Palau. Učenici su podijeljeni u skupine proučavali španjolsku legendu o sireni Falconeri, a nakon toga izrađivali figurice likova iz legende potrebne za snimanje kratkog animiranog filma kojeg će izraditi koristeći StopMotion tehniku. Nakon kraćeg razgleda škole, učenici iz Španjolske pripremili su prigodni program dobrodošlice za sve sudionike projekta. Glavni dio točke bila je izvedba pjesme pod nazivom „Amigos para Siempre/ Friends for Life” koja će snažnom porukom prijateljstva obilježiti ovotjednu mobilnost, ali i osnažiti nastavak prijateljstava nakon završetka projekta.

Posjetili su gradonačelnicu grada Sant Andreu de la Barca koja im je prezentirala i opisala povijesni nastanak i razvoj grada. U školi ih je dočekala paella, tradicionalno španjolsko jelo s rižom i morskim plodovima u kojem su uživali.

Drugog dana mobilnosti posjetili su katalonski grad Sitges, smješten na obali Balearskog mora. Šetnjom kroz Sitges, detaljno su upoznali likove španjolske legende, a neke su imali prilike vidjeti uživo. Iskoristili su priliku i fotografirali se sa skulpturom sirene Falconere. Podijeljeni u skupine rješavali su zadatke i pokušali pronaći sirenino blago. Posjetili su i grad Tarragonu, povijesno zapamćen kao drugo osnovani grad Rimskog Carstva i sudsko sjedište provincije Hispanije.

Tarragona posjeduje predivne pješčane plaže, a jednu od njih su posjetili i sudionici mobilnosti. Proveli su neko vrijeme na plaži, umočili noge u more i upijali sunčeve zrake. Nakon uživanja na plaži posjetili su rimske ostatke nekadašnje provincije Tarragona, razgledali centar grada i katedralu. Slobodno vrijeme iskoristili su za degustaciju raznih okusa sladoleda, a zatim se puni dojmova i razgaženih cipela, vratili u domove u kojima su smješteni.

Sredina tjedna bila je osigurana za dobar provod u najvećem gradu Katalonije. Učenici i učiteljice čitav su dan proveli u Barceloni. Prvo su posjetili Olimpijski stadion koji će uskoro postati stadion nogometnog kluba Barcelone zbog nadolazeće renovacije stadiona Camp Nou. Nakon toga posjetili su Poble Espanyol (Španjolsko selo), muzej na otvorenome. Završetkom upoznavanja Poble Espanyola, učenici su krenuli prema Camp Nou Stadionu, poznatom kao stadionu nogometnog kluba FC Barcelone. Učenicima je predočen povijesni pregled i najznačajniji trenutci od osnutka kluba. U muzeju su se popeli na tribine i uživali u pogledu, a isto tako, iskušali su kako je sjediti na klupi za vrijeme utakmice. Posjet klubu ostaje iskustvo za pamćenje, a nadamo se kako će se jednoga dana u budućnosti vratiti na stadion kako bi odgledali utakmicu i zaokružili cjelokupni dojam. Dan je završio u centru bučne i užurbane Barcelone gdje su učenici zaključili da je ipak najljepše kod kuće, u udobnosti njihovog rodnog kraja.

Četvrti dan mobilnosti u Španjolskoj započeo je ranim ustajanjem i odlaskom učenika u Figueres kako bi posjetili Muzej Salvadora Dalija. Grad se nalazi u pokrajini Geroni, poznatoj po izrazito visokoj kvaliteti zraka jer se na tom mjestu susreću vjetrovi s Pirineja i obala Balearskog mora. Grad Figueres je rodno mjesto umjetnika Salvadora Dalija koji je u tom gradu odlučio dizajnirati vlastiti muzej.

Učenici su obilazili muzej uz stručno vodstvo, a kroz slikarstvo umjetnika Salvadora upoznali su njegov stil života. Nakon obilaska muzeja, učenici su se zaputili prema obalnom gradu Calella de Palafrugell. Iako su ponijeli kupaće kostime, nažalost, more je bilo prehladno za kupanje. Na plaži su uživali u sladoledu i osluškivali valove Balearskog mora.

Posljednji dan mobilnosti učenici su završavali svoje animirane filmove koristeći StopMotion tehniku. Nakon toga, predstavljali su svoje radove te se birao najbolji rad među njima. Uslijedila je ceremonija dodjele certifikata svim učenicima i učiteljima, predstavnicima država koje sudjeluju u projektu. Ubrzo je došlo vrijeme za odlazak, a učenici su se teško oprostili jedni od drugih. Rastanci su uvijek tužni, ali stekli su prijatelje s kojima će ostati u kontaktu, a možda se jednom i ponovno sresti.

– Nakon dolaska u zračnu luku, uslijedili su letovi prema Zagrebu. Učenici su se umorni vratili svojim kućama u kasnim satima, ali puni dojmova i lijepih uspomena koje su stvorili u Španjolskoj. Zahvaljujemo se domaćinima i čitavoj ekipi Erasmus+ projekta za divno iskustvo. Iako smo udaljeni stotinama kilometara, saznanje da su na ovome svijetu, grije nam dušu! – ističu članovi viničke ekspedicije.

Život i društvo

Završeni su radovi na obnovi grobne kuće u Šemovcu vrijedni 220.000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Završeni su opširni radovi na obnovi grobne kuće u Šemovcu koja je u četvrtak svečano predana na korištenje mještanima Šemovca, Štefanca i Zamlake. Radovi su počeli u veljači, a osim uređenja same grobne kuće, izgrađeno je i spremište.

Ukupna vrijednost projekta, financiranog iz proračuna Općine Trnovec Bartolovečki, iznosi 220
tisuća eura te je dodatno uloženo i u kupnju nove opreme jer je postojeća bila dotrajala.
Zadovoljstvo završetkom adaptacije izrazila je općinska načelnica Verica Vitković, naglasivši koji su sve radovi izvedeni.

– Od većih radova koje smo izveli na ovom objektu to su potpuna sanacija krovišta i dogradnja
nadstrešnice kako bi ljudi za vrijeme loših vremenskih uvjeta mogli tu boraviti i prisustvovati
ispraćaju naših pokojnika. U unutarnjem dijelu obojali smo sve zidove, zamijenili smo i uredili
kompletnu sanitariju, WC-a prije uopće nije bilo i sve smo to sad uspješno odradili – rekla je
Vitković i dodala da su, osim toga, zamijenjene i podne obloge, postavljene su nove pločice, a
pazilo se i na detalje pa je grobna kuća tako dobila nove zavjese, rasvjetu i škropilnike.

Pokraj postojećeg objekta koji je u potpunosti adaptiran izvana i iznutra, napravljen je i novi objekt, spremište.

– Mi u ovom objektu naprosto nismo imali gdje spremiti novu rashladnu komoru, manipulativna kolica i kolica za prijevoz pokojnika, kao ni ostalu potrebnu pogrebnu opremu koja se koristi prilikom ukopa. I vanjski okoliš smo dijelom uredili te je time u potpunosti završen prvi dio ovog kapitalnog projekta, a u planu je još puno toga – kazala je načelnica.

Naime, u planu je uređenje prilazne ceste groblju, za što je usvojen idejni projekt te je naručena
izrada glavnog projekta. Uredit će se jednosmjerna ulica kao prilaz groblju i kružni tok, a projektom će biti obuhvaćena i izgradnja parkirališnih mjesta.

– Izlaz iz groblja bit će u Plitvičku ulicu kako bi se promet pojednostavio jer postojeći prilaz nije
dovoljno širok za ulaz i izlaz vozilima, što je posebno problematično za vrijeme sprovoda ili
blagdana Svih svetih – zaključila je načelnica Vitković.

Nastavite čitati

Život i društvo

Šumska igra za djecu ovog vikenda u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovog vikenda, 13. i 14. srpnja, u šumi pokraj lovačkog doma u Varaždinskim Toplicama (Pišćanovec 1a), održati će se događaj za djecu svih uzrasta “Šumska igra”.

Udruga Mladi za Marof je u suradnji s TZ Varaždinske Toplice i kreativnom ekipom iz High Grounds Kolektiva pripremila mnoštvo kreativnog, edukativnog i sportskog sadržaja za djecu svih uzrasta, dječju predstavu, izložbu fotografija!

U šumu stiže i nekoliko izlagača i još zanimljivih stvari, kako za djecu tako i za roditelje i ostale goste. Lijepa prilika za druženje u prirodnoj hladovini tokom ovih vrućih dana, a u blizini su i poznati bazeni Minerve za sve koji se žele i okupati. Na lokaciji je moguće i kampiranje u šatorima, što je još jedno lijepo iskustvo za djecu!

KOMPLETAN PROGRAM ŠUMSKE IGRE:

Subota 13.7.2024.

13:00 – Šumski laboratorij / Kreo

14:00 – Izrada šumskog crteža / Kristina Pongrac

15:00 – Land Art / Kreo

16:00 – Drvo po drvo igračka / Zagonetno drvo

16:00 – Krila / Barbara Novak Krainc

17:00 – Izrada skloništa i paljenje vatre / Kristina Pongrac

18:30 – Kazalište sjena / Tena Antonija Trojanac

20:00 – Handpan koncert / Ivan Judaš

21:00 – A cappella / Tena Antonija Torjanac

22:00 – Etno jam

Nedjelja 14.7.2024.

08:30 – Mindfullnes / Kreo

09:00 – Joga uz handpan / Yoga Blue Lotus

10:00 – Senzorna staza / Kreo

10:30 – Handpan radionica / Ivan Judaš (na donacije)

11:30 – Land Art / Kreo

12:30 – Izrada glinenih posuda / Kristina Pongrac

13:30 – Čovječe ne ljuti se / Barbara Novak Krainc

15:00 – Lisica bez repa / Predstava / Umjetnička organizacija “Peripetija”

+ Oba dana društvene igre, nogomet i badminton (slobodno ponesite i svoje rekvizite za igru), te izložba fotografija “Mistična šuma” – autor Damir Mrvčić.

Ulaz za svu djecu je besplatan!

Događaj sufinancira Varaždinska županija i Grad Varaždinske Toplice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje