Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski srednjoškolci kroz čitanje knjiga pomažu onima kojima je to najpotrebnije

Objavljeno:

- dana

Kad je Marija Oto Sačer, profesorica hrvatskog jezika, pokrenula radionicu “Epidemija čitanja” u Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti u Varaždinu, nije ni slutila da će čitanje knjiga dovesti do humanitarne akcije za pomoć siromašnima.

Od knjige do ideje

– Kako bih potaknula učenike na čitanje knjiga, pokrenula sam radionicu “Epidemija čitanja”. Učenici sami predlažu knjige koje čitamo, i tako smo došli do knjige “Ja glasnik”, u kojoj glavni lik ima zadaću pomagati ljudima u nevolji. Analizirajući knjigu učenici su sami došli na ideju da pomognu nekomu komu je pomoć potrebna. Tako smo odlučili pomoći socijalno ugroženim sugrađanima. U prosincu, mjesecu darivanja, skupljali smo hranu i higijenske potrepštine za Socijalnu samoposlugu, a u akciju  su se rado uključili i drugi učenici iz škole – otkrila je profesorica Marija Oto Sačer.

Nakon što su skupili namirnice, polaznice radionice “Epidemija čitanja” su zajedno sa svojom profesoricom i ravnateljicom Prve privatne gimnazije s pravom javnosti Nives Risek prikupljene stvari odnijele u Caritas na Banfici, odakle su proslijeđene u Socijalnu samoposlugu.

– Upravo kroz ovakve akcije učenici postaju svjesni da negdje u njihovoj blizini postoje osobe koje nemaju sve što imaju oni, osobe koje su gladne i koje trebaju pomoć drugih. Drago mi je što su u ovom slučaju sami učenici došli na ideju da pomognu drugima, a onda uz pomoć svoje profesorice, ostalih učenika i djelatnika u školi, organizirali humanitarnu akciju – rekla je ravnateljica Risek.

U Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti sigurni su da će sa sličnim akcijama nastaviti i dalje.

– Mi ćemo s čitanjem knjiga nastaviti i dalje. Tko zna kud će nas neka druga, nova knjiga odvesti – poručila je Marija Oto Sačer.

Kasica za “Spas”

Uz tu akciju, u prosincu su se u toj školi sjetili i četveronožnih ljubimaca koji su smješteni u Udruzi „Spas“. Uz deke i ručnike, učenici su skupljali i novce kako bi pomogli napuštenim životinjama.

– Školska kasica je gotovo mjesec dana obilazila razrede i nakon toga smo s tim novcima kupili hranu za napuštene životinje smještene u Udruzi “Spas” – rekla je Ines Bušnja, profesorica biologije i kemije.

Ističe da to nije prva takva akcija, a vjerojatno ni zadnja.

– Djeca su empatična prema životinjama i rado se uključuju u takve akcije – rekla je Bušnja.

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod dvorane Graberje ove subote Festival igranja za mališane i njihove roditelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savez Društava „Naša Djeca“ i DND Varaždinu suradnji s Centrom Rastimo zajedno, a uz potporu inicijativeThe Human Safety Net organizira Festival Igranja na igralištu kod Dvorane Graberje, u subotu, 11. svibnja u 10 sati, uoči Međunarodnog dana obitelji.

U slučaju lošeg vremena, Festival igranja održat će se u Dvorani Graberje.

Cilj Festivala je podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom i potaknuti uključivanje roditelja u igru s djecom. Zajednička igra izrazito je važna za produbljivanje odnosa roditelj-dijete te skladni razvoj djeteta.

Zašto igra? Igra je dječji najvažniji posao. Omogućuje djetetu skladan tjelesni, intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj. Igra je aktivnost kojom se dijete izražava i potvrđuje – to je snaga koja ga upućuje na nove aktivnosti, pomoću kojih razvija sve svoje mogućnosti.

Zašto zajednička igra? Roditelji koji su podržavajući i osjetljivi na djetetove potrebe pozitivno utječu na socijalni i emocionalni razvoj djeteta, odnose djeteta s drugima, pa čak i školski uspjeh. Djeca uče o sebi i svijetu kroz odnose, od kojih je odnos privrženosti s roditeljima ključan.

Na Festivalu igranja diljem Hrvatske volonteri će za roditelje i djecu pripremati neke dobro znane, ali i pomalo zaboravljene igre kao što su „Djed i repa“, „Hoki-poki“, „Glazbene stolice“ i otkriti neke nove („Sadimo vrt“, „Kad me vodi mamina/tatina ruka, odrastam bez muka“).

Centar Rastimo Zajedno i Savez Društava „Naša Djeca“ organiziraju Festival igranja za djecu i roditeljetijekom travnja i svibnja 2024. godine u 6 gradova diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje