Povežite se s nama

Život i društvo

U Vinici se provodi EU projekt: evo što će biti uređeno europskim novcem

Objavljeno:

- dana

PROJEKT “DETOX”

U Općini Vinica uređuje se kuća kojoj će se vratiti nekadašnji, već zaboravljeni izgled, pa će djeca, mladi, ali i odrasli moći vidjeti kako se nekada živjelo u viničkom kraju.

Radovi se obavljaju u sklopu projekta DETOX – Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne bašine, koji se provodi i financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A-Slovenija-Hrvatska s 80 posto. Općina Lenart je vodeći partner, a pridruženi partneri su, uz Općinu Vinica, općine Sv. Ana i Sv. Andraž v Slovenskih Goricah, Općina Donja Voća, Gradski muzej Varaždin, Fakultet za elektrotehniku, računarstvo i informatiku u Mariboru te Zavod za očuvanje kulturne baštine Republike Slovenije. 

Baš kao nekada

Cilj projekta je očuvanje i prezentacija bogatstva kulturne baštine, a u Općini Vinica će biti rekonstruirana kuća, čiji će eksterijer i interijer biti uređeni po uzoru na nekadašnje tradicijske kuće toga kraja.

– Radovi su već započeli, a njihov se završetak očekuje do početka ljeta. U kući će se moći vidjeti kako su nekada živjelo u viničkom kraju, a objekt će postati i mjesto održavanja niza radionica te drugih prigodnih događanja – izvijestili su iz Općine.
 

Uz to, najavljuju da će u ovoj fazi projekta biti restauriran i dotrajali pil sv. Ivana Nepomuka. – Do kraja prvog obračunskog razdoblja pil će  biti u cijelosti restauriran i vraćen na prvobitno mjesto, a bit će dovršena i izrada replike Prangera te zaštita izvornog Prangera – najavljuju.

Ulaganje od gotovo 130.000 eura

Projektom je, osim izrade promotivnog materijala, planirana i izrada informativnih i interaktivnih turističkih ploča i panoa, kao i izrada ostalog turističkog promocijskog materijala. Projekt će se provoditi ukupno 24 mjeseca, a u tom će razdoblju biti organizirano osam radionica na temu kulturne baštine viničkog kraja, kao što su vinički vez i ostale rukotvorine, vinička narodna nošnja, kulinarstvo i slično, te etno folk festival.

– Ukupna vrijednost projekta za područje Općine Vinica je 128.810,38 eura od čega se iz ESSR-a financira 109.488,82 eura. Općina Vinica je putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na nacionalnoj razini osigurala i financiranje 80 posto udjela vlastite obveze, pa će stvarni trošak Općine u projektu iznositi 3.864,31 eura – rekao je načelnik Marijan Kostanjevac.

Izvor:
Foto: OPĆINA VINICA

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje