Povežite se s nama

Međimurje

Interpretacijski postav u Centru za posjetitelje u Križovcu približit će sva prirodna bogatstva “med dvemi vodami”

Objavljeno:

- dana

Odlične vijesti stigle su na adresu Javne ustanove za zaštitu prirode „Međimurska priroda“. Njihov projekt interpretacijskog postava u Centru za posjetitelje u Križovcu ocijenjen je najvišom mogućom ocjenom, te će za njegovu realizaciju međimurski čuvari prirode dobiti između 10 i 12 milijuna kuna. Nakon što se „pročešljaju“ i najsitniji detalji vezani uz realizaciju ovog projekta, ugovor o financiranju bit će potpisan najkasnije u travnju. Cijeli projekt s realizacijom mora biti gotovo najkasnije do kraja 2019. godine.

Uređenje zgrade

– Ovo je uistinu sjajna vijest jer ćemo interpretacijskim postavom staviti Centar za posjetitelje u njegovu punu funkciju. Javna ustanova je 2017. proslavila deset godina djelovanja, a ovim ćemo projektom zaokružiti vrlo važnu priču za cijelu Međimursku županiju. Zaštita prirode bilo gdje u svijetu ne može funkcionirati bez prostora u kojem posjetitelj može dobiti interpretaciju vrijednosti lokalne prirode. Ovakav centar predstavlja prvi korak upoznavanja posjetitelja s prirodnim fenomenima nekoga kraja, a tek potom slijedi njegov odlazak na teren, na lokacije koje mu se čine zanimljivima – objasnio je Siniša Golub, ravnatelj „Međimurske prirode“.

Cijela priča započela je 2012. godine, kada je iz državnog proračuna uloženo oko 2 milijuna kuna u uređenje zgrade i njezina okoliša u Križovcu, koja je postala sjedište Javne ustanove. Paralelno je oformljen tim stručnjaka koji su za zadatak imali oblikovanje muzejskih i posjetiteljskih postava koji će se primijeniti u svim županijskim javnim ustanovama u Hrvatskoj, kao i nacionalnim parkovima i parkovima prirode koji ih do sada još nemaju.

– Kada smo 2014. godine dobili koncept postava, prijavili smo projekt njegove realizacije, za što smo dobili maksimalnu ocjenu. Projekt smo nazvali „Med dvemi vodami“, a uključivat će finalnu realizaciju Centra za posjetitelje u Križovcu s unutarnjim postavom i vanjskim dječjim igralištem na temu rijeka Mure i Drave. Uredit će se i kuća u Frkanovcu, koja je ponovno u vlasništvu Međimurske županije, u kojoj će također biti smješten Centar za posjetitelje, ali i istraživačka stanica za leptira plavca za područje Gornjeg Međimurja. Ujedno, konačno će biti dovršena i poučna staze koja obuhvaća ergelu međimurskoga konja u Žabniku, postojeću Mlinarsku kuću te Skelarsku kuću, koja je u izgradnji – dodao je Golub.

Provedbom projekta stvorit će se prostor i za otvaranje triju do četiriju novih radnih mjesta.
– Važno je naglasiti da nova radna mjesta neće biti na teret javnog proračuna. Naime, napravljena je studija održivosti koja je pokazala da Centar ovakvog profila godišnje može generirati između 250 i 350 tisuća kuna kroz različite poslovne aktivnosti. Tim novcem pokrivaju se nova radna mjesta za osobe koji će raditi, između ostaloga, i na očuvanju međimurske prirode – zaključio je ravnatelj Ustanove Siniša Golub.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje