Povežite se s nama

U fokusu

Na Izložbi mladih vina u Ludbregu sudjelovalo više od 300 vinara iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske

Objavljeno:

- dana

U Ludbregu je u petak održana 26.  izložba mladog vina, na kojoj je sudjelovalo više od 300 vinara iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja Slovenije i Mađarske.

Izložbu, čiji je organizator je ludbreška Udruga vinogradara „Trsek“, a glavni pokrovitelji Varaždinska županija i Grad Ludbreg, otvorio je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Bilo je prijavljeno čak 589 uzoraka, od čega 577 uzoraka vina, šest voćnih vina i šest rakija. Najzastupljenija su bila bijela vina, među kojima je bilo najviše onih proizvedenih od mješavine bijelih sorata, dok je ostalih vrsta bilo manje, ali su članove ocjenjivačke komisije ugodno iznenadila kvalitetom.

Šampion 26. izložbe među bijelim vinima je Chardonnay iz ludbreškog vinogorja s osvojenih 85 od maksimalnih 100 bodova, dok je šampion među crnim vinima ono proizvedeno od mješavine sorti iz zadarskog vinogorja, također s osvojenih 85 bodova.

Zlatno odličje i diplomu „Zlatni trsek“ dobilo je ukupno 105 vina, srebrno odličje 328 vina, a brončano njih 95.

Zamjenik župana Tomislav Paljak čestitao je vinarima, a posebno Udruzi vinogradara „Trsek“, koja gotovo tri desetljeća organizira izložbu na kojoj iz godine u godinu sudjeluje sve veći broj vinara s većim brojem prijavljenih uzoraka vina.

–  Ludbreški kraj danas je prepoznatljiv i po posebnom proizvodu, vinu, a za „brendiranje“ ludbreške regije, zahvalnost dugujemo i Udruzi vinogradara „Trsek“. Ova Udruga i proizvođači vina su prije svega čuvari i okusa mirisa varaždinskog kraja. Da nije samo hrana ono što vrijedi u Varaždinskoj županiji, dokazuju brojne nagrade s raznih domaćih i međunarodnih izložbi vina na kojima naši vinari postižu uspjehe i promoviraju naš kraj – rekao je zamjenik Paljak.

Napomenuo je da je Varaždinska županija prepoznala važnost poljoprivrede i podsjetio da je u proračunu za ovu godinu predviđeno triput više sredstava upravo za poljoprivredu.

– Županija dodjeljuje poticaje za modernizaciju proizvodnje – za sve što treba u podrumu, kao i za zaštitne mreže, navodnjavanje i sufinanciranje nastupa na sajmovima. Ove godine uvodimo i nove poticaje. Pozivam sve da koriste poticaje iz mjere „održiva poljoprivreda“ putem kojih se daje mogućnost za osiguranje nasada, o čemu više informacija svi zainteresirani mogu dobiti u našem Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj – istaknuo je Paljak te zahvalio svima koji svojim zalaganjem doprinose prepoznatljivosti vina proizvedenog u Varaždinskoj županiji.

Na svečanom otvorenju bili su i gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić, načelnici općina, predsjednik Udruge „Trsek“ Zlatko Brunčić i drugi gosti.

 

U fokusu

Bakić o Varteksu: Pokušava li netko već duže vrijeme jeftino otkupiti dugove od banaka?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radnici nekadašnjeg tekstilnog diva Varteksa trenutno su u štrajku zbog neisplata plaća.

>>FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Na njihov štrajk i tešku situaciju u tvrtki osvrnuo se Nenad Bakić, nekadašnji najveći dioničar.

– Kod Varteksa je ključna stvar sljedeća: da li netko već duže vrijeme pokušava jeftino otkupiti dugove od banaka? Ako da, znate što to znači.

Da li moguće da takvi pokušaji odlažu mogućnost razrješenja krize prodajom neaktivne imovine, što Varteks i dužan napraviti prema predstečajnoj nagodbi? Jer naravno ako netko pokušava otkupiti dug, nije mu u interesu da se prije toga taj dug zatvara.

Kome odlaze novci od prodaje imovine? S druge strane, postoje li vjerovnici koji su predložili otpis dugova? Tko naplaćuje kamate i je moguće da one idu i do 12%?

To su ključne stvari – sve ostalo je magla.

Ohrabrujem one koji možda znaju više o tome, naročito sindikate, da upoznaju javnost s time – ističe Bakić na svojem Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje