Povežite se s nama

Kultura

Međimurski pekinezer Princ osvaja Hrvatsku, a slijedi i nastavak Mikulanivog romana

Objavljeno:

- dana

Roman čakovečkoga pisca Krunoslava Mikulana, „Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva“, osvojio je nagradu Ptičica, odnosno nagradu čitateljskog žirija državne nagrade Grigor Vitez u kategoriji najbolja prozna, pjesnička ili dramska knjiga.

To je već treći roman za djecu ovoga autora, a sva tri osvojila su niz državnih, pa čak i neka međunarodna priznanja. Princ je genetski modificirani pas supertajne britanske službe MI7 kojega engleska kraljica (knjiga je izašla dok je još bila na prijestolju) šalje u „daleku i tajanstvenu zemlju Hrvatsku“ da pronađe tajnoga agenta Kinga koji je netragom nestao.

Princ se pretvara da je običan psić te ga smještaju u jednu čakovečku obitelj kako bi neometano mogao provesti istragu. Nakon mnogih peripetija, agent King je spašen, a glavni junak dobije najveće kraljičino odlikovanje.

Roman o Pekinezeru Princu prošle je godine uvršten u projekt poticanja čitanja „Čitanjem do zvijezda“ koji se provodi u više od 200 škola u zemlji, i to putem kvizova o pročitanim knjigama i izradom ilustracija koje se temelje na zadanim naslovima. Nakon školskih i županijskih natjecanja, finale se tradicionalno održava u svibnju u Čakovcu, a ove su godine sudjelovale i škole hrvatske nacionalne manjine iz Slovenije, Srbije i Mađarske te je projekt postao međunarodni.

Podsjećamo, pekinezer Princ doista postoji – on je autorov kućni ljubimac i „najbolji frendić“ – te se ponosno predstavio na finalu natjecanja, na veliko oduševljenje natjecatelja koji su doputovali iz svih hrvatskih županija i iz inozemstva.

Budući da voli djecu i ne boji se ničega (pa tako ni gužve, grmljavine ili petardi), psić je spremno pozirao za „selfieje“ i pomagao autoru u potpisivanju knjiga. Princ se uživo predstavio i u nekim drugim prilikama, primjerice, posjetio je županijsku razinu natjecanja „Čitanjem do zvijezda“ koje se održalo u Trnovcu, Prvu osnovnu školu u Čakovcu, a prigodom promocije knjige u čakovečkom Starom gradu pobrinuo se za mali „šou program“ jer je pobjegao te jurio po prostoriji izbjegavajući sva nastojanja da ga se ulovi.

Spomenimo još da je roman uvršten i u projekt „Čitata“, odnosno projekt koji financira Ministarstvo kulture, a namijenjen je djeci s poteškoćama u čitanju. Pomoću naročite istoimene aplikacije, djeca mogu slušati knjige i istodobno pratiti tekst. Pekinezera Princa čita naša znamenita glumica Jelena Miholjević.

Čitatelje će zacijelo zanimati da je nastavak pod naslovom „Tajni agent AA7“ već napisan te da će izaći sljedećeg proljeća.

Radnja se također odvija u Hrvatskoj i temelji se na nekoliko starih legendi o natprirodnim bićima staroslavenske (i nešto novije) mitologije – vukodlacima, baucima, poludnicama i – selničkim pikačima!

Kultura

Mladi talenti Glazbene škole predstavljaju se publici uz podršku Varaždinskog komornog orkestra

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert učenika uz Varaždinski komorni koncert svake se godine već tradicionalno održava na posljednji dan Varaždinskih baroknih večeri i na tradicionalnom, proljetnom koncertu, gdje su učenici Škole u prilici izvest nešto slobodniji program od onog na Festivalu.

Učenici Glazbene škole u Varaždinu posljednji su puta nastupali uz Varaždinski komorni orkestar na Varaždinskim baroknim večerima, a 16. svibnja 2024. godine predstaviti će se zainteresiranoj publici u Glazbenoj školi u Varaždinu i to ponovno uz podršku Varaždinskog komornog orkestra.

Na koncertu će biti zastupljeni gotovo svi odjeli Škole, a mladi umjetnici već s nestrpljenjem očekuju ovaj nastup.

– Nastupiti uz orkestar poseban je užitak i zasigurno događaj koji se pamti za cijeli život te mi je iznimno zadovoljstvo da ćemo i ovog puta biti u mogućnosti pružiti učenicima priliku za ovaj nastup – istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Ne propustite priliku uživati u nastupu mladih talenta Glazbene škole u Varaždinu u četvrtak 16. svibnja 2024. godine s početkom u 19 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu. Ulaz na koncert je slobodan.

Nastavite čitati

Kultura

Alternator i varaždinski HNK donose dvije predstave na znakovnom jeziku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastojeći omogućiti osobama sa senzornim poteškoćama ravnopravnu participaciju u kulturnom životu kroz konzumaciju umjetničkih sadržaja u prilagođenoj formi, Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti „Alternator“ tijekom svibnja u Varaždinu provodi inicijativu “Uključi me kulturno”.

Ovogodišnje izdanje projekta usmjereno je na osobe s oštećenjem sluha, a podrazumijeva izvedbe dviju predstava varaždinskog HNK prilagođenih na znakovni jezik i uz pratnju titlova.

Na Sceni Rogoz HNK-a u Varaždinu, 17. svibnja u 20 sati, moguće je pogledati poetsku dramu Ivone Marciuš pod nazivom “Kisela krv”. Predstava govori o povratku u traumatično djetinjstvo, a donosi obračun triju generacija žena – Mame, Bake i Unuke koje su žrtve patrijarhalnih obrazaca dovedenih do ekstrema te metaforično predočenih krvavim običajem jedne međimurske obitelji – svinjokoljom. Predstavu je režirala Marina Pejnović, a izvode Ljiljana Bogojević, Barbara Rocco i Dea Presečki.

Dva dana kasnije, 19. svibnja u 20 sati, također na Sceni Rogoz, slijedi izvedba nagrađivanog lutkarsko-dramskog projekta Tamare Kučinović za djecu i odrasle “Šapat duše”. Predstava se bavi izbjeglištvom i ksenofobijom kao jednima od ključnih političkih i etičkih problema ovog stoljeća, pritom otvarajući pitanje nejednakosti između protjeranih i onih koji slobodno oblikuju svoju egzistenciju. U predstavi igraju Filip Eldan, Nikša Eldan, Sunčana Zelenika Konjević, Sara Ipša i Marinko Leš.

Projekt “Uključi me kulturno” nastao je u suradnji s korisnicima Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije i HNK-a u Varaždinu, a dugoročno nastoji osvijestiti važnost prilagođavanja umjetničkih sadržaja osobama sa senzornim oštećenjima, potaknuti povećanje ponude i dostupnosti prilagođenog repertoara u kulturnim ustanovama te posljedično smanjiti diskriminaciju i potaknuti inkluzivnost i participaciju ranjivih skupina u kulturno-umjetničkim programima hrvatskih gradova.

Uključi me kulturno je na rasporedu 17. i 19. svibnja, 20 sati, Scena Rogoz (HNK u Varaždinu).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje