Povežite se s nama

U fokusu

SDP predložio hitne mjere pomoći poljoprivrednicima i pokretanje efikasnog sustava obrane od tuče

Objavljeno:

- dana

Zakoni Republike Hrvatske vrijede za sve, pa tako i za HDZ-ovu Vladu i njene ministre. Stoga apeliramo da se ti zakoni poštuju i provode, navodi u priopćenju SDP Varaždinske županije. Apeliraju i da se što prije pokrene efikasni sustav obrane od tuče te da se poljoprivrednicima u što kraćem roku nadoknadi šteta od elementarnih nepogoda.

Priopćenje županijskog SDP-a prenosimo u cijelosti:

Obrana od tuče koja je regulirana Zakonom o sustavu obrane od tuče se trenutno NE provodi u zadovoljavajućoj mjeri što dokazuju brojne štete na nekretninama, pokretninama i usjevima uslijed elementarnih nepogoda, a jedino što možemo čuti su obećanja i prebacivanje loptice. SDP Varaždinske županije stoga predlaže da se hitno, bez odgađanja i opravdavanja provedu nužne mjere:

1. Pomoć svim poljoprivrednicima na isti način, pravedno i u istim iznosima. Sada imamo situaciju da oni koji su plaćali osiguranje dobivaju do 30 posto od ukupne štete, a oni koji nisu usjeve osigurali od države dobivaju 50 posto. Tražimo da se isplati razlika i da se nepravda ispravi. Spomenimo i da je u Hrvatskoj svega 4 posto poljoprivrednika osiguralo svoje usjeve, u Sloveniji je primjerice više od 40 posto,

2. Omogućavanje poljoprivrednicima legalizaciju svojih staklenika/plastenika i ostalih gospodarskih objekata, na jednostavan i priuštiv način, bez kompliciranja i birokracije, onako kako to država primjerice omogućava kroz legalizaciju romskih naselja. Sada imamo situaciju da se mnogi nisu mogli ni javiti za državne subvencije/pomoć jer objekti nisu legalizirani,

3. Isplata državnih subvencija/pomoći u što kraćem roku, a ne da se čeka po godinu dana, kao što je to slučaj s ljudima kojima su pred više od godinu dana uništeni usjevi, staklenici, plastenici, kuće i gospodarski objekti u Velikom Bukovcu,

4. Hitna isplata obećane pomoći za posljedice od suše, budući da je još prošle godine proglašena elementarna nepogoda. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i župan Anđelko Stričak i tada su obećavali hitnu pomoć, kao što to rade i sada. Apeliramo da ne ostane samo obećanje ludom radovanje,

5. Hitno i cjelovito pokretanje sustava protugradne obrane i da se sve stanice upogone i opskrbe srebrovim jodidom. Podsjećamo da su načelnici i potpredsjednici SDP-a Varaždinske županije Mario Klapša i Željko Posavec u više navrata apelirali da se osigura raketna obrana od tuče, što je i zakonska obveza ove države. S takvom inicijativom SDP je još prošle godine izašao i na Skupštini Varaždinske županije, ali nije bilo sluha.

Poljoprivrednicima trenutno preostaje da se, svaki put kad prognostičari najave oluju, nadaju da im tuča neće uništiti sav uloženi napor. Trebamo ih zaštititi i dati tim ljudima mogućnost da od svoga rada žive.

Nemamo više vremena čekati i ako Državni hidrometeorološki zavod nije u stanju nositi se s operativnim potrebama sustava, neka obvezu preuzme neko drugo tijelo, potpuno je svejedno hoće li to biti zavod, agencija ili državni ured.

U fokusu

Nova mjera Grada Varaždina: Povoljnija kupnja građevinskih zemljišta za mlade obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin otvorio je javno savjetovanje o prodaji po povoljnijim uvjetima građevinskog zemljišta u Varaždinskoj ulici u Gornjem Kućanu. O tome su izvijestili na konferenciji za novinare Neven Bosilj, gradonačelnik i Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Grad Varaždin je već obavio parceliranje pet gradilišta za individualnu izgradnju čija se vrijednost procjenjuje na  oko  14 – 15 tisuća eura. Gradonačelnik  Neven Bosilj je objasnio predloženi model povoljnije prodaje tih parcela.

– Kriteriji za prodaju tih zemljišta su isti kao i za popust. To znači da podnositelj zahtjeva koji u trenutku podnošenja nije stariji od 40 godina, te koji kao i njegov bračni ili izvanbračni drug nemaju stambeni prostor ostvaruju popust od 30 posto. Nakon toga slijedi popust za svako dijete, za prvo dijete 15 posto a za svako slijedeće još 5 posto. Ako je dijete poginulog branitelja iz Domovinskog rata dobiva se još dodatnih 10 posto. Popust dobivaju i podnositelji koji imaju zanimanje s popisa deficitarnih zanimanja. Na taj način, oni koji će biti na vrhu liste će imati 60 – 80 posto popusta što znači da će zemljište kupiti za nekih 25 posto vrijednosti zemljišta – rekao je gradonačelnik Bosilj naglasivši da Grad Varaždin ne želi prodavati zemljišta na javnim dražbama jer se javljaju prekupci.

– Ciljano želimo omogućiti mladim obiteljima koje ne žele živjeti u stanovima da kupe na ovakav način zemljišta  – zaključio je gradonačelnik objasnivši da je to tek početak takvog modela prodaje koji, ako se u savjetovanju pokaže prihvatljivim, bude nastavljen i na drugim lokacijama poput Sajmišne ulice.

Da je potražnja za stanovima ili građevinskim zemljištima u Varaždinu enormna svjedoči i podatak da je do sada već podneseno oko 850 zahtjeva za POS-stanove u prvoj novoj zgradi u Ulici Ivana Nepomuka Petrovića.

Predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki opisao je uvjete mlađih generacija građana koji uz niska primanja i visoke cijene stanova teško dolaze do rješavanja stambenog pitanja.

– To je katastrofalna situacija u kojoj mi kao lokalna samouprava moramo intervenirati i uključiti se u proces rješavanja stambenog pitanja mladih. Grad Varaždin i ja osobno, aktivno smo se uključili, te smo proveli  sveobuhvatnu anketu o tome koji su to modeli priuštivog stanovanja prihvatljivi našim mlađim sugrađanima – napomenuo je Lukavečki pobrojivši mjere koje su do sada već dale rezultata u rješavanju stambenog pitanja što je preduvjet osamostaljenja mladih obitelji. Naglasio je da se i država mora snažnije uključiti u rješavanje tih problema: Teret bi trebala preuzeti država i mi očekujemo da se nova vlada snažnije uključi, da se vidi jasan smjer u kojem država želi ići u tom pogledu. Neophodno je uspostaviti jasnu suradnju između države i lokalne samouprave u pogledu rješavanja stambenog pitanja.

Gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća objasnili su da se takvim modelom nastoji spriječiti preprodaja zemljišta te su pozvali  sve zainteresirane da se uključe u javno savjetovanje i daju svoje prijedloge kako bi trebao izgledati konačni dokument o modelu povoljne prodaje građevinskog zemljišta u Varaždinu.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici bi do kraja ovog tjedna trebali dobiti plaće, Grad Varaždin neće ovršiti Varteks

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar gospodarstva Damir Habijan i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj danas su komentirali situaciju u Varteksu.

Pritom je gradonačelnik Bosilj rekao da Grad Varaždin neće ovršiti varteks.

-Našli smo modalitete kako da odgodimo naplatu duga i Grad Varaždin neće ovršiti Varteks – rekao je Bosilj i dodao kako se čuo s jednim od dioničara, Čajićem, koji mu je potvrdio da je u planu dokapitalizacija – rekao je Bosilj.

Ministar Habijan je pak ponovio da je Vlada spremna pomoći Varteksu u zakonskim okvirima.

-Riječ je o privatnoj kompaniji, ali kao Varaždinac i ministar želim komunikaciju s predstavnicima Varteksa. Tijekom sastanaka s Upravom i sindikatom, zajedno s kolegama iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike predstavili smo mjere kojima, u okvirima zakonske nadležnosti, možemo pomoći  Varteksu. Komunicirala se mogućnost korištenja jednokratne novčane pomoći za poduzetnike koji se nalaze u poteškoćama „rescue aid“, što je podržano smjernicama EU-a. Kao jedna od odgovarajućih mjera u ovom slučaju je i mjera skraćivanja radnog vremena, a s ciljem očuvanja radnih mjesta, koja je u nadležnosti Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalnog rada – rekao je Habijan i pojasnio da je potrebna inicijativa od strane Varteksa da bi se te mjere mogle primijeniti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje