Povežite se s nama

Kultura

Završile su godišnje produkcije Kazališnog studija mladih HNK Varaždin

Objavljeno:

- dana

U razdoblju od 23. svibnja do 28. lipnja izvedeno je jedanaest predstava čiji su autori i izvođači djeca i mladi, polaznici Kazališnog studija mladih HNK Varaždin, kao rezultat cjelogodišnjeg dramsko-pedagoškog rada.

Teme i sadržaj predstava uglavnom je diktirala dob djece po skupinama, pa je publika od mlađih generacija mogla vidjeti uprizorenja poznatih nam pjesama, bajki i priča: „Kako živi Antuntun“, „Neposlušno mače“, „Crvenkapica i Vuk“, „Sasvim obična priča o vučici i tri praščića“ i „Snalažljivi Ivek i nestašna Mara“.

Malo stariji osnovnoškolci bavili su se temama odrastanja i sazrijevanja, i propitkivanjima što se događa kada se granice koje im svijet odraslih postavlja krše, o čemu govori i naslov „Hod po rubu“. Srednjoškolske skupine su se pak bavile promišljanjima utjecaja društva na pojedinca: „Noćni Leptiri“ (distopijsko društvo estetske kirurgije), „Ivona, kneginjica od Burgunda“ (istraživanju odnosa kolektivnog prema individualnosti i malformacijama unutar društva), „Bolna Glad“ (problem manjina i kako se iz statusa marginalca uzdići i ostvariti cilj) i „Vježbe iz hrvatske konverzacije i dikcije za varaždinsku mladež“ (kako igrati poznate dramatičare a ostati prirodan na sceni), dok su se najstariji polaznici Kazališnog studija – studenti, otisnuli u istraživanje tabu teme (suicida), izvevši autorsku crnohumornu dramu „Krafne, konj i mrlja na cesti“. Sve u svemu, bile su to kvalitetne i uzbudljive predstave nastale uz stručna umjetničko – pedagoška vodstva voditelja skupina koji su tijekom čitave školske godine predano radili i usmjeravali djecu i mlade do ostvarenja predstava.

„S obzirom na to da Indentantica Senka Bulić u kazalište dovodi renomirana redateljska imena te iznimna domaća i inozemna gostovanja, djeca i mladi iz Kazališnog studija koja program kazališta mogu gledati besplatno, čitavu su godinu imala prilike pratiti uzbudljivi kazališni repertoar, i tako, osim rada na oblikovanju vlastite produkcije, upijati i raznovrsne kazališne estetike i samim time obogaćivati vlastite svjetonazore. No, najvažnije je, istaknula bih, što smo djeci i mladima osigurali prostor za izražavanje emocija, za razvijanje kreativnosti, za učenje izražavanja vlastitih želja i ideja i razvijanje suradničke komunikacije, te što smo im osigurali, u današnje vrijeme neosporno važan, prostor za zabavu i druženje“, izjavila je Tanja Novak, voditeljica Kazališnog studija mladih HNK Varaždin.

Donosimo neka od ovogodišnjih dojmova polaznika Kazališnog studija mladih:

ZOA BARIĆ (12)

U pripremi predstave „Sasvim obične priče o vučici i tri praščića“ s našom voditeljicom Robertom Barat najdraža nam je bila improvizacija i zajedničko smišljanje teksta. Meni je najzabavnije nešto smišljati jer mogu pustiti mašti na volju. Obožavam maštati i smišljati priče i scenarije.

KORINA UROIĆ (10)

Jako sam uživala kad smo pripremali predstavu „Kako živi Antuntun“ s našom voditeljicom Anom Krčar-Velimirović, jer smo sve radili kroz igru. Jako smo se svi zajedno trudili, ali ništa nismo forsirali. Na premijeri sam se zato osjećala potpuno opušteno, veselo i razigrano – baš kao glavni lik Antuntun.

MILA KRAŠ (11)

Kao i uvijek, nastajanje predstave je najbolji dio u našem radu, a predstavljanje publici zadovoljstvo uloženog truda. Kod nas u skupini Legende (B3), se puno mašta i puno gušta. Predstava „Crvenkapica i vuk“ je ovog puta imala zahtjevnije uloge s više teksta čime su još više došli do izražaja talenti polaznika Studija. Uživam u svakoj svojoj ulozi.

BARD KRSTO PLEMIĆ (18)

Najzanimljivije u radu na predstavi „Krafne, konj i mrlja na cesti“ uz umjetničko vodstvo Hane Kunić bilo je to što je cijeli proces rada bio baziran na improvizacijama. Najljepše i najteže je ni iz čega stvoriti priču s porukom. Nadam se da smo u tome uspjeli.

FRAN RABUZIN (17)

Najviše mi se svidjelo što smo tijekom rada za predstavu „Vježbe iz hrvatske konverzacije za varaždinsku mladež“ kod voditelja Zvonka Zečevića imali veliku količinu slobode. Mogli smo primjenjivati i raspravljati o vlastitim mogućnostima te pronalaziti uloge koje nam daju izazove. Čak i nakon napornih dana, u grupi bi se uvijek našlo nešto što bi mi izmamilo osmijeh na lice. Sve u svemu, mislim da smo tu pozitivu prenijeli i na završnu produkciju.

SIMONA BUHIN (15)

Sviđa mi se što smo svi u skupni (B4) razvili prijateljstvo. Svidjela mi se i tema predstave „Snalažljivi Ivek i nestašna Mara“ i to kako je tekst posložen. Naša voditeljica je imala jako dobar pristup prema nama, uvijek nam je sve dobro objašnjavala, ispravljala nas je na krivim koracima, pomogla nam u razvoju naših glumačkih sposobnosti i naučila nas je kako bolje glumiti. Zahvalna sam što sam dio naše skupine.

VIDA HUZJAK (18)

Ove sezone moja dramska skupina pripremila je predstavu pod nazivom ,,Ivona, kneginjica od Burgunda” W. Gombrowicza. Za sam rad na dramskom klasiku odlučili smo se uz poticaj voditeljice, Tanje Novak. Rekla bih da nas je ovaj projekt doveo do novih saznanja u svijetu glume. Po prvi puta smo se susreli s groteskom, koristili segmente prenesenog značenja i ono što nam je bilo izrazito napeto jest oblikovanje mizanscene. Grupni rad bio je ključ svega. Svakim projektom stječemo nova iskustva što je i cilj. Uz dobru ekipu i vodstvo, uvijek se izvuče najbolje.

Iako su završile finalne produkcije, u Kazališnom studiju mladih ne miruju. U tijeku su upisi na ljetne radionice na koje se mogu uključiti svi zainteresirani, djeca i mladi koji žele nešto novo naučiti a pri tom steći prijatelje i dobro se zabaviti, koji pohađaju ili tek planiraju pohađati Kazališni studio mladih HNK u Varaždinu, oni koji namjeravaju ići na prijemni na Dramsku akademiju, te svi oni koji se zanimaju za dramsko stvaralaštvo.

Prijave na radionice traju do popune mjesta, a sve informacije o upisima na Ljetne radionice KSM nalaze se na webu HNK u Varaždinu (link: https://www.hnkvz.hr/vijesti/ljetne-radionice-kazalisnog-studija-mladih-hnk-u-varazdinu/)

Kultura

FOTO U Prelogu otvorena izložba slika Slavka Stolnika iz Zbirke Vladimira Malogorskog

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja u Muzeju Grada Preloga slavi se u velikom tonu, uz 85. godina ljubavi prema životu i umjetnosti najvećeg hrvatskog kolekcionara umjetnina Vladimira Malogorskog.

Stoga je u četvrtak, 16. svibnja, u Muzeju Grada Preloga otvorena izložba poznatog naivnog slikara i kipara Slavka Stolnika iz Zbirke Vladimira Malogorskog.

Muzej Croata insulanus Grada Preloga poziva sve zainteresirane da zavire u svijet raskošnih boja zagorskog umjetnika Slavka Stolnika, čije su izložbe u današnjici vrlo rijetke, a ipak omogućene zahvaljujući Zbirci Vladimira Malogorskog.

Izložba se može razgledati do 3. lipnja, a kakva je bila atmosfera na otvaranju pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Kultura

Mladi talenti Glazbene škole predstavljaju se publici uz podršku Varaždinskog komornog orkestra

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert učenika uz Varaždinski komorni koncert svake se godine već tradicionalno održava na posljednji dan Varaždinskih baroknih večeri i na tradicionalnom, proljetnom koncertu, gdje su učenici Škole u prilici izvest nešto slobodniji program od onog na Festivalu.

Učenici Glazbene škole u Varaždinu posljednji su puta nastupali uz Varaždinski komorni orkestar na Varaždinskim baroknim večerima, a 16. svibnja 2024. godine predstaviti će se zainteresiranoj publici u Glazbenoj školi u Varaždinu i to ponovno uz podršku Varaždinskog komornog orkestra.

Na koncertu će biti zastupljeni gotovo svi odjeli Škole, a mladi umjetnici već s nestrpljenjem očekuju ovaj nastup.

– Nastupiti uz orkestar poseban je užitak i zasigurno događaj koji se pamti za cijeli život te mi je iznimno zadovoljstvo da ćemo i ovog puta biti u mogućnosti pružiti učenicima priliku za ovaj nastup – istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Ne propustite priliku uživati u nastupu mladih talenta Glazbene škole u Varaždinu u četvrtak 16. svibnja 2024. godine s početkom u 19 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu. Ulaz na koncert je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje