Povežite se s nama

Sport

Roko Farkaš iz AK Sloboda ruši rekorde kao od šale, želi medalju na europskoj smotri i upisati KIF

Objavljeno:

- dana

Sestre Jana i Klara Koščak već su varaždinsku i hrvatsku javnost navikle da postavljaju nove atletske rekorde, no i njihov klupski kolega Roko Farkaš nedavno je postavio novi juniorski rekord Hrvatske u desetoboju.

U grčkom Naxosu Roko je slavio u juniorskoj konkurenciji i kući se vratio s novim državnim rekordom i normama za buduća natjecanja.

Skupio je točno 7300 bodova što je uz državni (i osobni) rekord ujedno i norma za ovogodišnje Europsko juniorsko prvenstvo te Svjetsko juniorsko prvenstvo koje će se održati sljedeće (2024.) godine. Uz sve ovo, osvojio je 1. mjesto na prestižnom natjecanju WA brončane lige.

Zadovoljstvo

– Ma tko ne bih bio zadovoljan. Trebali smo ispuniti normu za Europsko juniorsko prvenstvo, a ovaj rekord je došao usput iako sam bio svjestan da imam snage i sposobnosti za taj rezultat – zadovoljno je istaknuo Roko koji je osim norme u desetoboju ispunio još dvije norme za Prvenstvo Europe. Osigurao je svoj nastup za Europsko prvenstvo u Jeruzalemu od 7. do 10. kolovoza u čak tri discipline – desetoboju, utrci na 100 m te utrci na 110 m s preponama.

– U Jeruzalemu ću se natjecati samo u desetoboju, jer sam na prijašnjim natjecanjima nastupio i u pojedinačnim disciplinama, no pokazalo se da to nije baš ispalo dobro – ističe Roko Farkaš, 18-godišnjak iz Nedelišća koji vjeruje da još imam mnogo prostora za napredak u pojedinim disciplinama desetoboja.

– Leže mi 100 m, 110 s preponama i skok u dalj, pa i kugla, no još ima mnogo prostora za napredak u bacanju diska i u skoku s motkom. Svaki destobojac će vam reći da je posljednja disciplina 1500 metara, baš ono “trganje” – objasnio je Roko čiji je talent otkrio trener Željko Jagec.

Atletikom se počeo baviti negdje na prijelazu iz vrtića u školu, znači sa šest godina, no Roko se okušao i u drugim sportovima. Trenirao je nogomet, rukomet, košarku, gimnastiku, odbojku i plivanje.

Svestran

– Uh, što sve nisam probao – smije se Roko koji je završio Drugu gimnaziju Varaždin.

– Maturu sam riješio, a sad mi slijede testiranja na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu – dodao je Roko koji je od svoje šeste pa do četrnaeste godine bio član Atletskog kluba Nedelišće, a potom je prešao u varaždinsku Slobodu.

Kao i sestre Koščak te Janka Kišaka, trenira ga Patrik Koščak.

– Naravno, da zna biti naporno, ali kako trener kaže: “Mi hodamo po tankoj liniji i vrlo lako je s te linije sići”. Tu se podrazumijeva da mi treniramo na vrhunskoj razini s tendencijom vrhunskih rezultata – ističe Farkaš.

Vrhunske rezultate u svojoj dobnoj kategoriji postižu, no što su ciljevi?

– Ono što želim je na Europskom prvenstvu u Jeruzalemu u desetoboju ostvariti 7700 do 7800 bodova, što bi onda sigurno bilo dovoljno za medalju, a san svakog atletičara je nastup na Olimpijskim igrama – dodao je Roko kojem je uzor Kevin Mayer.

Krize

No, naravno da je imao i kriza u svojoj atletskoj karijeri.

– Imao sam i ja crnih dana, naročito kad sam bio povrijeđen. Najteže ozljede koje sam dosad imao su stres fraktura petne kosti i mikrorupture Ahilove tetive. Nije bilo lako, naročito jer moraš mirovati, ali moja ekipa Jana, Klara i Janko me uvijek dignu i nastaviš dalje bez obzira koliko ti je teško i razmišljaš u tim trenucima da bih prestao. Naravno, onda stignu vrhunski rezultati i to te drži – dodao je Roko koji nema previše slobodnoga vremena.

– U slobodno vrijeme se družim s prijateljima i odigram basket za opuštanje – zaključio Roko.

Sport

Nakon Hajduka, Domagoj Drožđek potopio i Rijeku u Varaždinu pred 2700 gledatelja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometaši Varaždina stigli su do vrijedne pobjede u 34. kolu SuperSport HNL-u. Pala je moćna Rijeka pred 2700 gledatelja na stadionu Varteksa rezultatom 3:1.

Riječane je uništio Domagoj Drožđek koji je odigrao partiju života protiv momčadi Željka Sopića. Varaždince je doveo u vodstvo u 17. minuti kada je lijepo zabio za vodstvo iskosa. Novi šok za Riječane stigao je u 30. minuti kada je Šego iskoristio pogrešku riječkog vratara Labrovića i povisio na 2:0.

No, gosti su uspjeli smanjiti u 45. minuti kada je Janković s 10 metara prevario Zeleniku. Inače, do tog pogotka imali su gosti svoje prilike, no odlični varaždinski golman djelovao je kao hobotnica.

Na startu drugog dijela gostujući trener Sopić vidio je da je vrag odnio šalu, pa je uveo Pjacu i Fruka. Gosti su pritisnuli Varaždince. Ipak, u 60. minuti sijevnula je varaždinska kontra i Drožđek je solo akcijom zabio za pokazat će se konačnih 3:1.

U 87. minuti Varaždinci su ostali s desetoricom na terenu jer je drugi žuti karton zaradio Vukčević, no uspjeli su zadržati svoju prednost.

Varaždinci su tako stigli do 10 pobjeda ove sezone i dalje drže 6. mjesto Lige. U idućem kolu gostuju kod Istre 1961.

Nastavite čitati

Sport

3. NL Sjever: Varteks igra treći derbi zaredom, Podravina kod kuće protiv Graničara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I treći vikend, treći derbi zaredom, nakon prvoplasirane i drugoplasirane, na redu je trećeplasirana Pitomača, i ‘vruće’ gostovanje na njihovom igralištu ‘Gmanje’.

Ujedno je to i sraz dvaju ekipa koje su se jedine prijavile za rang više, ali Pitomačani imaju četiri boda prednosti nad čevrtoplasiranim Varteksom, tako da su nadomak potvrde trećeg mjesta. Pitomača dosad nije pobijedila Varteks, u prvoj utakmici, igranoj u Pitomači, rezultat je bio 2:2, gdje se Varteks vratio u odličnoj utakmici, a Bumbari su na domaćem terenu pobijedili rezultatom 2:0.

– Dobra su ekipa, iako novak u ligi, ujedno i najugodnije iznenađenje, ali znamo da se radi o ambicioznom klubu – rekao nam je Noa Lukačić, branič Bumbara.

Susret se igra u subotu, 11. svibnja u 17:30. U isto vrijeme Podravina u Ludbregu dočekuje Graničar iz Kotoribe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje