Povežite se s nama

Zabava & Stil

Udruga mladih “hiperAKTIVNI” Cestica poziva na ovogodišnji Shelterfest

Objavljeno:

- dana

U subotu, 15. srpnja, u Cestici će biti održan koncert na otvorenom, popularno zvan open air party, pod nazivom Shelterfest.

Manifestacija je to koju organizira Udruga mladih “hiperAKTIVNI” Cestica pod pokroviteljstvom Općine Cestica.

Shelterfest će se održati u Cestici, točnije Dravska 2 (iza Osnovne škole Cestica) s početkom u 18 sati. Nastupaju sljedeći majstori mikseta i podizanja atmosfere: Marak, Zlajax, AK, Milec, Risa Brown, Voltair, JNX, SoundMasterz i Timo G.

– Prilika je to za ljetnu razbibrigu te odličan provod uz vrhunske izvođače. Pozivamo vas da nam se pridružite – poručuju organizatori.

Za ulaz je potrebno donirati pet eura.

Zabava & Stil

KVART festival u Varaždinu ispričat će priču o Varteksu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Veza koja i nije toliko tajna. Dapače, itekako je javna, a to je ona između Varaždinaca i Varteksa. Nije odveć pretjerano napisati da upravo ta tvornica zauzima posebno mjesto u srcima Varaždinaca jer je Varteks postao svojevrsnim simbolom njihova grada.

Znaju to i mladi koji su se, ne tako davno, vratili sa studija i poslova natrag u Varaždin i odlučili kod kuće graditi nešto novo za sebe i buduće generacije. Skupina mladih predvođena Ninom Preložnjakom, Viktorom Ožegom, Jelenom Brcković, Leom Labaš i Antonijem Mohenskim (P4 – centar za mlade i nezavisnu kulturu Varaždin) prije šest godina krenula je u organizaciju glazbenog festivala KVARTkoji nije još jedan glazbeni festival u nizu. I sami društveno angažirani (kroz rad s mladima i puno šire), odlučili su pokrenuti festival koji prati (glazbene) trendove, ali i u koji će kroz različite suradnje, panele, radionice uključiti i – zajednicu.

Priča KVART-a i Varteksa počinje 2023. godine kroz organizaciju popratnog festivalskog programa u kojem su predstavljene nove kolekcije varaždinske modne kuće. Suradnja se nastavila i postala još intenzivnijom u 2024. godini. Naime, stara festivalska lokacija postala je pretijesna za sve posjetitelje KVART-a pa su organizatori odlučili da je vrijeme za novu, veću lokaciju. Na veliko oduševljenje organizatora, a potom i građana Varaždina, za novu lokaciju odabrana je (i odobrena od strane Varteksa) livada u kompleksu tvornice Varteks. KVART će tako biti rijetka prilika mlađim, ali i starijim generacijama da posjete nekoliko tisuća kvadrata velik tvornički kompleks smješten na samom ulazu u Varaždin. Jer, kako bi uopće mogli doći do festivalske livade, posjetitelji će morati prošetati dijelom širokih ulica Varteksa, pritom prolazeći kraj pogona izgrađenih od crvene opeke, velikih zelenih površina, a moći će zaigrati i nogomet na malom  igralištu koje su radnici uredili za sebe – da se razgibaju za vrijeme pauze. Znajući za industrijsku vrijednost kompleksa i baštinu koju Varteks posjeduje, organizatori su odlučili organizirati i “Varteksov muzej”. Riječ je o izložbi, odnosno muzeju na otvorenom kroz koji će prikazati stogodišnju povijest i tradiciju tog simbola Varaždina. Tako će biti izložene fotografije iz vremena Tivara, suradnje s legendarnom Žuži Jelinek, stare modne reklame i plakati iz 50-ih pa sve do danas, ali i vrijedni eksponati tekstilne industrije.

“KVART festival je prilika da tzv. stare industrije poput tekstilne budu predstavljene kroz oči mlađih, popularno nazvanih kreativnih industrija. Varteksov dimnjak, spomenik industrijskog razvitka Varaždina u 20. stoljeću, tako je našao centralnu poziciju u svim dizajnerskim rješenjima glazbenog festivala, te na taj način dobio sasvim novo značenje. Sada je to dimnjak oko kojeg se miješaju tradicija i budućnost, podjednako važni za daljnji razvoj grada na sjeveru Hrvatske. I samim zaposlenicima Varteksa drago je vidjeti nalet kreativnosti mlađe generacije i trud oko čuvanja Varteksove ostavštine pa su i sami velika podrška u organizaciji festivala. Ponajprije dobronamjernim savjetima, ipak smo na njihovom terenu”, ističu organizatori KVART festivala.

KVART festival bit će održan od 6. do 8. lipnja. Dakle, za manje od mjesec dana Varteks otvara svoja vrata za posjetitelje mladog glazbenog festivala u Varaždinu, ali i za glazbene predstavnike nove trap/hip-hop generacije Grše i Buntai, te riječki bend Jonathan i pop-dance ikonu Idu Prester s Lollobrigidom, uz još mnogo drugih autorskih bendova i izvođača iz Hrvatske i regije. Na festivalskoj livadi bit će organiziran i silent disco party, karaoke, afteri, ali i ozbiljniji dio programa kao što je suradnja s Europskim parlamentom u Hrvatskoj na kampanji Iskoristi svoj glas za koju su posebno restaurirali legendarni K67 kiosk, zatim konferencija s kandidatima i kandidatkinjama za Europski parlament, te panel na temu žena u glazbenoj industriji koji suorganizira varaždinska kantautorica Fani Solomun kroz projekt WMN Amplified.  

Vjerovali ili ne, Varteks je važan i mlađim generacijama. I njihove živote definirao je taj tekstilni div jer su i njihove bake i djedovi, roditelji, prijatelji i poznanici radili ili su još uvijek tamo zaposleni. Pa i oni sami su nosili prve levisice, prva dobra odijela i kvalitetne kapute zahvaljujući Varteksu, a neki od njih žive u stanovima koji su izgrađeni za radnike Varteksa.

– Važno nam je da se priča o Varteksu nastavi, kako zbog ostavštine prošlih generacija, tako i zbog budućih koje grade i koje će tek graditi grad – zaključuju organizatori KVART-a.

U prodaji su festivalske ulaznice online na www.core-event.co ili fizičke u Tisak Media trgovinama, Dirty Old Shopu ili knjižari Rockmark.

Više informacija o KVART festivalu dostupno je na www.pecetri.com/kvart / IG, FB @pecetri / TikTok @pecetrip4

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Stephan Lupino: Nisam homofob ni rasist, ali da je Marko stavio duginu zastavu na glavu pobijedio bi na Eurosongu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Umjetnik Stephan Lupino izrazio je za Index svoje mišljenje o pobjedi Švicarca na Eurosongu te je rekao da ga Marko Purišić aka Baby Lasagna u nekim stvarima podsjeća na njega. Naglasio je da nije homofob ni rasist.

– Sve me toliko podsjeća na moju karijeru. Nas se ne priznaje kako ni Baby Lasagnu nisu priznali. Mislim, bio je rezerva. Hrvati su nepotisti. Da je Marko umjesto čipke stavio duginu zastavu na glavu, sigurno bi pobijedio na Eurosongu. Ja cijeli život slikam gejeve, Ru Paula i slične, ali mali (Baby Lasagna) je zbilja zavrijedio biti najbolji. Nitko mu ne da 12 bodova, sve je politika – rekao je Varaždinac.

– Nisam homofobičan ni rasist. Zašto bi Nemo sad imao toliko privilegije? On je također dobro sve odradio, ali je zavrijedio biti drugi. Izrael je imao kvalitetnu pjesmu, ali zašto su dozvolili da dođu na Eurosong zbog trenutne političke situacije? Iritira me što su došli i sad se to politizira. Marko je trebao biti prvi, a Nemo drugi. Ja sam drag kraljicu Ru Paula, transvestita Amandu Lepore i mnoge druge zvijezde slikao. Marko je zvijezda, ali ne glumi zvijezdu – tvrdi on.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje