Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Poljoprivrednim proizvođačima iz Lepoglave turski narod donirao liniju za preradu voća i povrća

Objavljeno:

- dana

Odlična suradnja poljoprivrednih proizvođača okupljenih u Agro-turistički klaster Lepoglava i lepoglavsku zadrugu Terra Fructus s Turskom agencijom za suradnju i koordinaciju – TIKA, rezultirala je još jednom vrijednom donacijom opreme za preradu voća i povrća u sokove, džemove i marmelade.

Naime, nakon prošlogodišnje donacije linije za preradu voća i povrća u sokove, vrijedne oko 40.000 eura, turski je narod putem TIKA-e donirao još jednu liniju za preradu kojom će članovi Klastera i Zadruge od sada u Lepoglavi moći proizvoditi džemove i marmelade te pakirati sokove u posebnu ambalažu.

Primopredaja ove donacije vrijedne 63.000 eura održana je tijekom svečanosti kojoj je 27. srpnja u Lepoglavi nazočio veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj, Nj. E. g. Yavuz Selim Kiran.

– Ponosni smo što smo ovaj projekt, koji služi građanima Grada Lepoglave i regije, podigli na višu razinu. Riječ je o projektu koji je rezultat uspješne suradnje dvaju naroda – istaknuo je turski veleposlanik. Pri tom je izrazio zadovoljstvo što su projektom velikim dijelom obuhvaćene žene koje imaju važnu ulogu u razvoj zajednice na lokalnoj i regionalnoj razini.

Ovaj bi projekt trebao biti temelj razvoja Lepoglave kao centra za preradu voća i povrća, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Grada Lepoglave, ujedno i izaslanik župana Varaždinske županije, Marijan Škvarić.

– Za realizaciju svakog projekta potrebno je imati resurse koji na području Grada Lepoglave i Varaždinske županije postoje. Zatim, potrebni su ljudi koji će te resurse iskoristiti, a to su u ovom slučaju članovi Agro-turističkog klastera Lepoglava i zadruge Terra Fructus. Na kraju, potrebno je imati partnera koji će vam, kao u ovom slučaju TIKA i Republika Turska, pomoći u realizaciji projekta – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

Koordinatorica Turske agencije za suradnju i koordinaciju, Sedef Bulut istaknula je ovom prigodom da je s primopredajom nove linije za preradu voća i povrća uspješno realizirana ideja koja će donijeti promjenu na bolje za sve one koji žele raditi i proizvoditi.

– Budućnost pripada onima koji rade za ono u što vjeruju – zaključila je Bulut koja je s predsjednicom Agro-turističkog klastera Lepoglava i upraviteljicom lepoglavske zadruge Terra Fructus, Natašom Veić otkrila prigodnu ploču podignutu u spomen na primopredaju ove vrijedne proizvodne linije za preradu voća i povrća.

Samo u protekloj godini, na postojećoj je liniji u sokove prerađeno 30.000 kilograma voća i povrća koje su na preradu dopremili proizvođači s područja Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije. Ova je donacija rezultat povjerenja i međusobnog poštivanja dvaju naroda. Zahvaljujući njoj, od danas će poljoprivredni proizvođači, ne samo s lepoglavskog područja već Varaždinske i susjednih županija, imati prigodu za proširenje svoje proizvodnje i ponude – istaknula je Nataša Veić koja je turskom narodu izrazila zahvalnost na donaciji.

Turski je veleposlanik pak ovom prigodom zahvalio hrvatskom narodu, kao i Lepoglavi, na pomoći koju je pružio turskom narodu tijekom i poslije strahovitog potresa koji je ove godine pogodio Tursku.

Život i društvo

Gradonačelnica V. Toplica s predstavnicima udruga potpisala ugovore o dodjeli financijskih sredstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskim Toplicama u ponedjeljak je, 13. svibnja, upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli financijske potpore projektima i programima od interesa za opće dobro koje provode udruge i druge organizacije civilnog društva na području Grada Varaždinskih Toplica u 2024. godini.

Financijsku potporu ostvarile su ukupno 22 udruge za 24 programa, i to: Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Varaždinske Toplice, Udruga žena „Naši cajti”, Udruga umirovljenika Varaždinske Toplice, Lovačka udruga „Kalnik”, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH – podružnica Varaždinske županije – ogranak Varaždinske Toplice, Udruga vinogradara i voćara „Sveti Martin”, Vatrogasna zajednica Grada Varaždinske Toplice, Planinarsko društvo „Tonimir”, Udruga žena „Svibovečki zvon” Svibovec, Karate klub „AIK”, Lovačko društvo „Jelen”, Udruga „Biserna dolina” Grešćevina te Moto klub „Aquabikers”, ali i neke udruge koje nisu s područja grada, no svojim projektima i programima djeluju u interesu za opće dobro na području Varaždinskih Toplica.

Ugovore je s predstavnicima udruga potpisala gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković koja je tom prilikom istaknula zadovoljstvo što na području grada postoji mnogo aktivnih udruga.

– Udruge su te koje doprinose društvenom, kulturnom i sportskom životu našega grada. One ujedno čuvaju našu tradiciju, kulturu i baštinu kojom se svi zajedno ponosimo. Stoga mi je drago da imamo priliku nagraditi, odnosno pomoći tolikom broju udruga, vjerujem da ćete i u budućnosti biti isto tako uspješni u provedbi svojih aktivnosti. Hvala vam na svemu što radite za naš grad – rekla je gradonačelnica Ratković, poručivši da će udruge u Gradu uvijek pronalaziti partnera.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nova grupa trnovečkih osnovnoškolaca završila školu plivanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradskim bazenima u Varaždinu ovih su dana ponovo odjekivali dječja vika i smijeh – nova grupa mališana iz općine Trnovec Bartolovečki učila je i naučila plivati.

Riječ je o novoj generaciji učenika 4. razreda Osnovne škole Trnovec, njih 36 te 18 učenika Osnovne škole Šemovec koji su uz vodstvo stručnih trenera uspješno završili petodnevnu školu plivanja. Podršku im je pružila i na uspjehu čestitala načelnica Verica Vitković.

– Jako je važno da djeca pohađaju ovakve aktivnosti, njima je to prije svega zanimljivo i zabavno, ali i iznimno korisno. Raduje me što su svi uspješno savladali ovaj program i neizmjerno smo zbog toga zahvalni svim trenerima. Djeci čestitam što su završila školu plivanja, ali njihov me uspjeh i ne čudi, budući da su svi vrlo marljivi i inače se bave sportom – rekla je načelnica.

Podsjetila je koliko je važno da se djeca druže i da budu što aktivnija u svoje slobodno vrijeme.

– Današnja moderna tehnologija im odvlači pažnju, ali ovo je naš način da ih potičemo da što više borave u prirodi, da se zajedno igraju, da se bave sportom, a ne da samo sjede pred računalima – kazala je načelnica Vitković.

Školu plivanja, kao i prijevoz za osnovnoškolce, iz svog je proračuna financirala Općina Trnovec Bartolovečki i kao i uvijek dosad, za roditelje je bila besplatna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje