Povežite se s nama

Sport

Roko Farkaš nakon što je prvi dan bio vodeći, završio na 17. mjestu u desetoboju na Europskom prvenstvu

Objavljeno:

- dana

Završilo je Europsko juniorsko prvenstvo u Jeruzalemu s kojeg se atletičari Slobode vraćaju praznih ruku.

Iako je sve mirisalo na to da će Roko Farkaš uzeti zlato u desetoboju, to se nije dogodilo. Na kraju je završio na 17. mjestu sa 7220 bodova.

Prvi dan desetoboja u srijedu, 9. kolovoza bio je vodeći. Bio je uvjerljivo prvi s 10,31 (+3,5 m/s), što je najbolji rezultat u svijetu što ga je jedan junior ikada istrčao u desetoboju u bilo kojim uvjetima. Zatim je u dalj skočio 7,25 m što mu je najbolji ovosezonski rezultat i najbolji skok u dalj u višeboju. Posljednja disciplina desetoboja u jutarnjem dijelu bilo je bacanje kugle, a Roko je kuglu 6 kg bacio 12,79 m.

U skoku u vis Roko je preskočio 1,92 m, a posljednju disciplinu prvog dana desetoboja, 400 m, istrčao je za 48,30 što je njegov novi osobni rekord. Roko se nakon pet disciplina prvog dana nalazio na 1. mjestu s ukupno 4174 boda. Idući dan nije nastavio u tom tonu. Na 110 m (0,99) prepone istrčao je novi osobni rekord 13,69, disk 1,75 kg je bacio 33,49 m, a s motkom je skočio 3,90 m, koplje je bacio 45,15 m, a posljednju disciplinu, 1500 m, istrčao je za 5:31,86, a to nije bilo ni blizu medalje.

Sport

3. NL Sjever: Varteks igra treći derbi zaredom, Podravina kod kuće protiv Graničara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I treći vikend, treći derbi zaredom, nakon prvoplasirane i drugoplasirane, na redu je trećeplasirana Pitomača, i ‘vruće’ gostovanje na njihovom igralištu ‘Gmanje’.

Ujedno je to i sraz dvaju ekipa koje su se jedine prijavile za rang više, ali Pitomačani imaju četiri boda prednosti nad čevrtoplasiranim Varteksom, tako da su nadomak potvrde trećeg mjesta. Pitomača dosad nije pobijedila Varteks, u prvoj utakmici, igranoj u Pitomači, rezultat je bio 2:2, gdje se Varteks vratio u odličnoj utakmici, a Bumbari su na domaćem terenu pobijedili rezultatom 2:0.

– Dobra su ekipa, iako novak u ligi, ujedno i najugodnije iznenađenje, ali znamo da se radi o ambicioznom klubu – rekao nam je Noa Lukačić, branič Bumbara.

Susret se igra u subotu, 11. svibnja u 17:30. U isto vrijeme Podravina u Ludbregu dočekuje Graničar iz Kotoribe.

Nastavite čitati

Sport

Stolnoteniska dvorana u Žabniku sada nosi ime po legendarnom Vilimu Šagiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvorana u Žabniku odsad nosi ime po Vilimu Šagiju. Preimenovanje su predložili članovi MGK Drave Žabnik na redovnoj skupštini kluba održanoj 23. ožujka prošle godine., a nedugo potom, 18. travnja 2023. općine Trnovec Bartolovečki složili su se s tim prijedlogom i odlučili da se dvorana preimenuje u čast stolnoteniske legende rodom iz tog kraja.

Inače, Vilim Šagi bio je veliki stolnoteniski entuzijast. Još 1955. dao je izgraditi prvi stolnoteniski stol od dasaka električnog mlina, koji se rastavljao za pod u vatrogasnom domu u Žabniku. Uključio se s ekipom u županijsku ligu još u vrijeme studentskih dana, a za trenera stolnog tenisa završio je školu na Badiji. Izborio se sa STK Dravom Žabnik za ulazak u 2. Hrvatsku ligu – muški.

Bio je glavni nositelj izgradnje stolnoteniske dvorane u Žabniku, koja sad nosi i njegovo ime. Kao dipl. ing. građevinarstva pribavio je svu potrebnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu, a pomoć u izgradnji dobio je od mnogih poslovnih partnera. Uz samodoprinos sela Žabnik uspio je sagraditi dvoranu u koju je utrošeno 8733 dobrovoljnih sati članova kluba, od kojih je Vilim Šagi imao 1123 sata.

Nakon useljenja u novu dvoranu počelo se raditi s najmlađim kategorijama i postizati lijepe rezultate. Stolnotenisku dvoranu krase pehari (preko 200) s raznih ekipnih natjecanja diljem Republike Hrvatske, a koji su osvojeni pod vodstvom Vilima Šagija. Klub je 1999. sudjelovao na dječjoj olimpijadi u Njemačkoj, u Düsseldorfu, gdje je osvojeno čak pet odličja. Klub je nastupao 2. Hrvatskoj ligi, 1. Hrvatskoj ligi i tri godine u Superligi. Prema ukupnom bodovanju u svim kategorijama STK MGK Drava Žabnik je bila na prvom mjestu u Hrvatskoj 2002. godine. Mlađe kadetkinje su bile pet puta uzastopce prvakinje Hrvatske, dok su najmlađi kadeti 2018. godine postali prvaci Hrvatske.

Dužnost predsjednika kluba STK MGK-Drava Žabnik obnašao je od 1992. do 2021. U 2022. je od članova kluba proglašen počasnim predsjednikom, a od Općine Trnovec Bartolovečki dobio je Nagradu za životno djelo. Za svoj rad dobio je najveća priznanja HSTS-a, a jedno vrijeme je bio i dopredsjednik Saveza.

Vilim Šagi je preminuo 7. ožujka prošle godine u 80-toj godini života.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje