Povežite se s nama

Kultura

U Ludbregu nešto malo drugačije, u petak koncert srednjovjekovne glazbe

Objavljeno:

- dana

Kolovoz u Ludbregu u znaku je glazbe, a nova koncertna večer na rasporedu je već u petak 18. kolovoza.

U sklopu programa Ludbreg petkom bit će održan koncert srednjovjekovne glazbe Ensembla Audiatur. Koncert počinje u 20 sati u atriju dvorca Batthyany. U slučaju lošeg vremena koncert će biti u dvorani Centra, a ulaz je slobodan.

Ensemble Audiatur je tročlani ansambl za srednjovjekovnu glazbu iz Zagreba. Svojim nastupom dočaravaju atmosferu srednjeg vijeka. Članovi grupe u sklopu različitih sastava imaju dugogodišnje iskustvo nastupa na srednjovjekovnim i kulturnim događanjima. Sviraju klasične srednjovjekovne plesove i pjesme u vlastitom aranžmanu.

Danijel Benko – buzuki, vokal

Hrvoje Ban – blok flauta, frulice, vokal

Hrvoje Sudar –violina, perkusije, vokal

Kultura

Koncert Big banda i Ansambla za popularnu glazbu Glazbene škole u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na odjelu za puhačke instrumente postoje dva orkestra – srednjoškolski i osnovnoškolski orkestar u koje su uključeni svi učenici odjela, kao i Big Band i Jazz orkestar koji učenici mogu pohađati fakultativno.

Nakon što su se osnovnoškolski i srednjoškolski članovi puhačkog orkestra varaždinskoj publici predstavili na koncertu, ovog će utorka doći red na članove Big banda Glazbene škole u Varaždinu i Ansambla za popularnu glazbu.

Članovima Big banda Glazbene škole u Varaždinu na sceni će se pridružiti i njihov voditelj Gordan Perši, a Ansambl za popularnu glazbu predstavit će se pod vodstvom svog nastavnika Marka Prepelića.

Ne propustite priliku čuti talentirane učenike varaždinske Glazbene škole. Koncert će se održati 21. svibnja 2024. godine u 19.00 sati na Kazališnom trgu. U slučaju lošeg vremena, koncert će se održati na prostorima Scene Rogoz.

Nastavite čitati

Kultura

Na “Srijedi u Muzeju“ doznajte sve o leptirima i drugim osebujnim kukcima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz Međunarodni dan biološke raznolikosti u sklopu Srijede u Muzeju Gradski muzej Varaždin u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije organizira nekoliko sadržaja koji će se održati 22. svibnja.

Program počinje u 19 sati u palači Herzer, gdje se predstavljaju dva edukacijska izdanja s prirodoslovnim temama koja su po konceptu i obradi sadržaja namijenjena ponajprije školskoj populaciji, ali i širem rasponu čitatelja.

Svijet kukaca je edukacijsko-kreativna knjižica objavljena u nakladi Gradskog muzeja Varaždin uz istoimeni stalni postav Prirodoslovnog odjela GMV-a, koji će predstaviti autorica Jelena Petković, kustosica pedagoginja u GMV-u (stručni suradnici na publikaciji su dr. sc. Mišel Jelić, Ivica Pakrac).

Po formatu slično izdanje Svijet leptira, koje se odnosi na područje uz rijeku Bednju te Ivanščicu i Ravnu goru, objavila je JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije (tekst i zadaci: Udruga Bioteka, Smak kolektiv, Katarina Horvat, Kristina Duvnjak, Zrinka Ostović, Valentina Dominić; fotografije: arhiva JU PRIRODA Varaždinske županije, Flickr.com, Wikimedia commons), a o njemu će govoriti ravnateljica te ustanove Sanja Kopjar. Na grafičkom oblikovanju obaju izdanja radio je isti tim Smak kolektiva – dizajnerica Valentina Dominić i ilustratorica Zrinka Ostović, koja će također dati kratak osvrt o svom radu na ovim publikacijama.

Više o leptirima, jednoj od najbrojnijih skupina kukaca na svijetu, s trenutno oko 200.000 opisanih vrsta, posjetitelji će imati prilike doznati i na popratnom predavanju, s naglaskom na njihova staništa na području Varaždinske županije, gdje još uvijek obitavaju i pojedine rijetke vrste, zbog kojih su livade uz rijeku Bednju postale sastavni dio europske ekološke mreže Natura 2000. Predavanje je pripremio dr. sc. Toni Koren, biolog i jedan od najvećih stručnjaka za leptire Hrvatske, autor nekoliko stručnih knjiga i stotinjak znanstvenih radova, koji s temama vezanima uz zaštitu prirode i biološku raznolikost često gostuje u TV i radijskim emisijama.

Dr. sc. Toni Koren s preparatorom na Prirodoslovnom odjelu GMV-a Ivicom Pakracom vodit će i prirodoslovnu radionicu Lov noćnih leptira, koja je zaključni dio programa, a održava se od 21 sat na ulazu u Stari grad. Svjetleće piramide bit će postavljene podno bedema, a osim što će neke od noćnih leptira i drugih kukaca imati prilike vidjeti uživo, posjetitelji će saznati i brojne zanimljivosti iz njihova života.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje