Povežite se s nama

Kultura

Ivan Mesek na festivalu u Omišu izveo performans u kojem je ležao gol u ležaljki u ovom gradu

Foto: Zefrey Throwell/Almissa Open Art Festival

Objavljeno:

- dana

Festival suvremene umjetnost Almissa Open Art u Omišu započet je 2010. godine s ciljem proširenja suvremene umjetnosti unutar sredina koje su u pravilu uvijek izolirane od ovakvih i njima sličnih događanja.

U ponedjeljak, 14. kolovoza, na ovogodišnjem festivalu, 14. po redu, svoj je performans održao i varaždinski umjetnik Ivan Mesek.

Od svih performansa koji su izvedeni proteklog tjedna, a festival se temelji prvenstveno na ovoj grani umjetnosti, Mesekov mi je vizualno bio najupečatljiviji, piše jutarnji.hr.

Umjetnik je, naime, postavio ležaljku između dvije kamene konzole koje spajaju kamene kuće u uličici u ovom gradu. Došao je, skinuo se i ljestvama se popeo na ležaljku. Ljestve su, potom, pomaknute. Sam će nam umjetnik opisati na sljedeći način što se događalo: “Ležao sam opušteno gol gledajući u nebo, dok sam dolje ostavio gužvu turista, zvukova, cike… nakon sat vremena obukao sam gaće, sišao s ležaljke, obukao se i vratio u uzurbanost svakodnevnice”.

Tema je Almissa Open Arta bila “(samo)izlječenje” i rad je prikaz traženja unutarnjeg mira u užurbanom i divljem svijetu

Kultura

Porin ovih dana stigao u ruke nagrađenih Varaždinaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovoga tjedna napokon je u ruke varaždinskih dobitnika maestra Anđelka Igreca i zbora “Chorus angelicus” stigao kip glazbene nagrade Porin.

Ovom najprestižnijom hrvatskom glazbenom nagradom u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe nagrađena je izvedba “Muke po Mateju” J. S. Bacha održana na 52. Varaždinskim baroknim večerima povodom 25. obljetnice osnivanja Varaždinske biskupije.

Osim zbora “Chorus angelicus” i orkestra “Capella Savaria” iz Mađarske, mo. Anđelko Igrec za ovu izvedbu okupio je soliste koji su u svjetskom vrhu interpretacije rane glazbe.

Podsjećamo to su Ivana Lazar i Tia Pikija – soprani, Sonja Runje – alt, Franko Klisović – kontratenor,  Hugo Hymas i Emanuel Tomljenović – tenori, Grga Peroš – bariton i Krešimir Stražanac – bas.

U izvedbi je sudjelovao i Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu. Nominaciju i osvajanje nagrade Porin omogućio je nosač zvuka u izdanju Vladimira Gotala iz varaždinske nakladničke kuće Aulos, koji već gotovo pola stoljeća bilježi vrhunske izvedbe koje se održavaju u Varaždinu i Hrvatskoj.

Za muzikološki tekst uz nosač zvuka zaslužna je dr. sc. Zdenka Weber, diplomatkinja i promicateljica varaždinske i hrvatske kulture, a posebice glazbene umjetnosti.

Podsjećamo, ovo je druga nagrada Porin dodijeljena varaždinskim glazbenicima, dok je prvi također osvojio varaždinski skladatelj, dirigent i orguljaš mo. Anđelko Igrec u kategoriji najboljeg autorskog albuma za CD “Kyrie” 2010. godine.

Nastavite čitati

Kultura

Uskoro 3. festival dječjih amaterskih kazališta u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za kulturu „Rudar“ dom je kazališnih amatera i dom državne smotre hrvatske pučke drame, a ove će godine ponovo biti i dom malih kazališnih amatera.

Novost je ove godine skupina iz Sinja, Sinjsko pučko kazalište s predstavom Ivica i Marica u začaranoj šumi. Predstave će se odvijati od srijede do subote u terminima u 11.00 sati i ulaz je slobodan za sve.

-Molimo samo da se svi zainteresirani vrtići i škole prijave na mail [email protected] . Ovo je, kao što naslov govori, treće izdanje festivala koji je ime dobio po lokalnoj mitologiji i svojevrsna je uvertira u jesensku, državnu smotru hrvatske pučke drame – Murski cimeri – poručuju iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje