Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinska županija: 246 učenika manje u osnovnim školama u novoj školskoj godini

Objavljeno:

- dana

Aktualnosti vezane uz početak nove školske godine bile su glavna tema radnog sastanka župana Anđelka Stričaka s načelnicima i gradonačelnicima, koji je održan u četvrtak, 24. kolovoza, u Županijskoj palači.

– Ovim radnim sastankom nastavili smo kontinuirani dijalog s čelnicima općina i gradova, koji prvi na terenu detektiraju što je potrebno riješiti i poboljšati, a Županija je tu da bude pomoć i podrška s ciljem ravnomjernog razvoja. Danas smo raspravljali o najaktualnijoj temi, a to je početak nove školske godine u kojoj, među ostalim, osiguravamo nastavak programa produženog boravka te pomoćnike u nastavi. Sve naše načelnike i gradonačelnike pozvao sam da i ove godine dočekaju prvašiće kako bi se što ljepše i ugodnije osjećali na početku svojeg osnovnoškolskog obrazovanja – rekao je župan Anđelko Stričak.

Nova školska godina 2023./2024. počinje 4. rujna, a na županijskoj razini svečano će biti obilježena u OŠ Kneginec Gornji i Elektrostrojarskoj školi Varaždin, izvijestio je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

– U srednjim školama imamo upisana 752 učenika iz 17 županija, dok istovremeno svega 30 naših učenika pohađa srednje škole u drugim županijama. U učeničkim domovima u Varaždinu i Maruševcu su upisana 82 nova učenika, koji dolaze iz 13 županija. Na temelju svih saznanja koje imamo, s ponosom možemo reći da smo najtolerantnija županija što se tiče obrazovanja, jer se nitko ne bi došao školovati ovdje da kod nas nešto nije dobro. Što se tiče osnovnih škola, iako u novoj školskoj godini bilježimo 246 učenika manje, taj pad je ravnomjerno raspoređen zahvaljujući čemu nema tehnološkog viška u školama. Vidljivo je da istovremeno u školama raste potreba za pomoćnicima u nastavi. U odnosu na ovu školsku godinu, u novoj će u školama čiji je osnivač Županija raditi 126 pomoćnika, što je 17 više – rekao je dr. sc. Huđek.

U fokusu

U Hrvatskoj je oko 110.000 stranih radnika, a svega 1 % njih ima visoku stručnu spremu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Najveći izazov hrvatskim poduzetnicima i glavni ograničavajući faktor za brži rast i razvoj nacionalne ekonomije je nedostatak kvalificirane radne snage, zbog čega je potrebno promijeniti obrazovnu strukturu i privući strane radnike višeg stupa obrazovanja, zaključeno je na 2. sjednici Gospodarskog vijeća HGK Komore Zagreb 9. svibnja.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija, kao gospodarski najsnažnija područja u zemlji, imaju veliku potrebu za zapošljavanjem, a danas zapošljavaju i najviše stranih radnika. Poslodavcima koji posluju na ovom području od početka godine odobrene su dozvole za 15.000 radnika iz trećih zemalja, što je gledajući po županijama najviše u RH.

Ukupno je u Hrvatskoj oko 110.000 stranih radnika, a svega 1 % njih ima visoku stručnu spremu.

– Bitno je da strani radnici nauče osnove hrvatskog jezika, treba ih što kvalitetnije uvesti u posao i pomoći im da se što prije integriraju u društvo. U tome svoj doprinos daje i Hrvatska gospodarska komora kroz integracijski program Welcome to Croatia, prvi takav u Hrvatskoj. Istovremeno, važno je prepoznati skupine čiji potencijal nije iskorišten, a čijom bi se aktivacijom umanjio problem nedostatka radne snage. Kroz programe dodatnih edukacija i prekvalifikacija, ključno je potaknuti uključivanje na tržište rada dugotrajno nezaposlenih osoba, stvoriti uvjete da u većem broju mogu raditi studenti, učenici i umirovljenici, u oblicima koji odgovaraju njihovim potrebama. Naš cilj je inkluzivno tržište rada koje omogućuje svima da ostvare svoj potencijal te da se istovremeno osigurava gospodarski rast i razvoj naše zemlje – kazao je Josip Zaher, predsjednik Komore Zagreb.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić održao je prezentaciju Hrvatsko tržište rada – ograničenja, izazovi i mogućnosti, tijekom koje je iznio dugoročne trendove, istaknuo određene izazove i naglasio nužnost aktivnog promišljanja situacije na tržištu rada od strane svih dionika, uključujući i nositelje ekonomske politike.

– Tržište rada na strani ponude uglavnom odražava demografske trendove koji su po svojoj prirodi dugoročni, no nagli porast zapošljavanja stranih radnika u Hrvatskoj sugerira da su određene prilagodbe moguće već i u kratkom do srednjem roku. S druge strane, povoljni recentni gospodarski rezultati generiraju snažnu potražnju za radnom snagom, kao temeljnim proizvodnim čimbenikom – kazao je guverner Vujčić.

U sklopu sjednice GV-a Komore Zagreb održan je panel na kojem su sudjelovali državni tajnik Ivan Vidiš, glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja, glavni ekonomist HNB-a Vedran Šošić i prokurist Kamgrada Dragutin Kamenski.

Razgovaralo se o tome u kojoj će mjeri utjecaj automatizacije rada i tehnološki napredak kompenzirati nedostatak radne snage te kako će se rješavati problem nedostatka visokokvalificiranih radnika – u kojim državama ćemo ih tražiti i kako ćemo priznavati njihove kvalifikacije. Zapošljavanje velikog broja stranaca izazov je za tvrtke, potrebna su znatna sredstva i složena organizacija poslovanja, iskustva su poslodavaca.

Što se tiče povratka iseljenih, sudionici panela složili su se da je najizglednije da će se u Hrvatsku vraćati oni koji su odselili u zadnjih desetak godina. Razgovaralo se i uključivanju umirovljenika na tržište rada, a jedan od prijedloga poduzetnika je da se omogući veća fleksibilnost kod njihova zapošljavanja, ali i općenito kod povremenog rada.

Nastavite čitati

U fokusu

U Podravki u punom zamahu dosad najveća sadnja povrća i kukuruza u Istri, Slavoniji i na sjeveru Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U novu poljoprivrednu sezonu Podravka ulazi s još ambicioznijim planovima sadnje na vlastitim i poljima svojih kooperanata u Istri, Slavoniji i na sjeveru Hrvatske.

Sjetva i sadnja povrća te ratarskih kultura na vlastitim i kooperantskim površinama već su u punom zamahu, a poseban naglasak stavlja se na proizvodnju domaće rajčice, graška, krastavaca, paprike i kukuruza.

Ove godine, Podravka s kooperantima planira posaditi gotovo 12 milijuna presadnica rajčice na ukupno 340 hektara čime će osigurati dovoljne količine za cjelogodišnju preradu rajčice u svojim pogonima. Osim rajčice ovih dana sadi se i paprika te sije krastavac, dok su sadnja graška i sjetve cikle i kukuruza završene.

– Podravka je uz nastavak suradnje s kooperantima u Istri i na sjeveru Hrvatske ove godine povećala broj kooperanata u Slavoniji, a svima njima daje punu podršku u cjelokupnom procesu proizvodnje uključujući edukacije i pristup najsuvremenijim znanjima vezanim uz povrtlarsku i ratarsku proizvodnju.

Povećanjem površina na kojima uzgaja povrće i ratarske kulture Podravka jača samodostatnost u poljoprivrednoj proizvodnji i skraćuje dobavne lance što su važni ciljevi njezine Strategije održivosti. Osim povećavanjem poljoprivrednih površina za uzgoj povrća i ratarskih kultura Podravka ostvarenje svojih ambicioznih ciljeva u poljoprivredi osigurava i značajnim ulaganjima u modernizaciju poljoprivredne proizvodnje. Ulaganjima u nabavku suvremene poljoprivredne mehanizacije i opreme, kao i u navodnjavanje te poboljšanje kvalitete zemljišta osiguravaju se viša produktivnost i kvaliteta plodova.

Podravkina poljoprivredna strategija kao dio šire Strategije održivog poslovanja uzima u obzir ne samo trenutne potrebe tržišta, već i buduće izazove koje donose klimatske promjene i geopolitičke nestabilnosti koje uzrokuju globalne poremećaje u lancima opskrbe zbog čega se jačanje poljoprivrednih aktivnosti i ulaganja planira i u narednim godinama – ističu iz Podravke.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje