Povežite se s nama

Kultura

Šest autorica kroz izložbu „Žene??? – Žene!!!“ želi potaknuti zajedništvo, razumijevanje i međusobnu podršku

Objavljeno:

- dana

U palači Herzer u petak, 16. ožujka ove godine, u 19 sati, otvara se izložba pod nazivom „Žene??? – Žene!!!“.

Riječ je o multimedijskoj izložbi šest autorica: Ane Detoni, Mateje Rusak, Monike Rusak, Ivane Stepan Kauzlarić, Smiljane Šafarić i Vide Sačić, s radovima koji obuhvaćaju projekcije, printeve, crteže i trodimenzionalne objekte od različitih materijala.

Iz Gradskog muzeja Varaždin navode kako kroz svoje radove autorice propituju pojam žene, suprotstavljajući svoje stvarno iskustvo bivanja ženom nametnutima medijskim slikama ”idealne žene”.

– U našoj kulturi stvoren je psihofizički jaz između onoga što žene stvarno jesu u realnosti i nedostižne mentalne predodžbe onoga što bi željele biti ili postati, prema medijski nametnutim standardima. Stvarajući u različitim medijima, autorice izražavaju svoje iskustvo bivanja ženom, promišljaju ustaljene stereotipe i sve uloge koje ta ”titula” sa sobom nosi te nadilaze medijske i osobne ”okvire” uvjetovane kulturom, odgojem i očekivanjem drugih – navode iz GMV-a.

Objašnjavaju i da na taj način žele premostiti jaz između stvarnosti i privida, generacijski jaz, odvojenost izazvanu šutnjom, potiskivanjem osjećaja, stidom i osjećajem osamljenosti. Odnosno, žele potaknuti zajedništvo, razumijevanje i međusobnu podršku u realnom svijetu u kojem živimo.

Izložba je postavljena do 8. travnja ove godine, a ulaz za razgled bit će besplatan.

Više o autoricama

Ana Detoni završila je Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, smjer projektiranje odjeće i dizajn. Aktivno se bavi kostimografijom, slikanjem, crtanjem, modnom ilustracijom, šivanjem, izradom nakita i unikatnih predmeta te pedagoškim radom.

Mateja Rusak diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti te stekla titulu magistra likovne pedagogije. Područje interesa su joj grafika, grafički dizajn te fotografija.

Monika Rusak diplomirala je na studiju Medijske umjetnosti i prakse na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Bavi se filmom i fotografijom.

Ivana Stepan Kauzlarić diplomirala je kao magistra likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Uz pedagoški rad, bavi se grafikom, eksperimentira u različitim tehnikama i kombinacijama grafike, keramike i objekata.

Smiljana Šafarić diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se videom, video instalacijama, fotografijom, organizacijom i vođenjem umjetničkih projekata, te pedagoškim radom.

Vida Sačić je umjetnica iz Varaždina. Magistrirala je umjetnost na Indiana University u Americi. Živi u Chicagu, gdje predaje grafički dizajn kao izvanredni profesor na sveučilištu Northeastern Illinois.

Kultura

Varaždin: u tijeku prijave šetača koji ne žele propustiti “Noć tvrđava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradski muzej Varaždin i ove godine se uključuje u Noć tvrđava, međunarodnu manifestaciju koja se održava treći put zaredom.

Njezin cilj je povezivanje i promoviranje fortifikacijskih lokaliteta u zemljama sudionicama: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji, iz kojih je dosad sudjelovalo 45 utvrđenih lokaliteta s raznovrsnim programima.

Potaknuti velikim zanimanjem koje je pobudila prošlogodišnja manifestacija, u organizaciji varaždinskog muzeja ponovno će se održati večernja šetnja pod fenjerima po bedemima Staroga grada pod nazivom Noć na bašči u petak, 10. svibnja s početkom u 20 sati.

Posjetitelje će kroz bedeme voditi Davor Kraš, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a. Sudjelovanje je besplatno.

S obzirom na ograničen broj posjetitelja, dolazak je potrebno potvrditi na brojeve telefona: 042 658 773 / 658 760 (u vrijeme kad su izložbeni postavi GMV-a otvoreni za razgled; utorak – petak od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati).  

Nastavite čitati

Kultura

U Varaždin stiže hrvatski Indiana Jones, arheolog koji je svoje avanture predstavio u 40-ak zemalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Srijede u Muzeju 8. svibnja u palači Herzer GMV-a o svom profesionalnom putu, koji ga je odveo na brojne iznimne arheološke lokalitete, govorit će hrvatski arheolog Drago Obradović.

Tijekom 50 godina djelovanja Drago Obradović održao je brojna predavanja u 40-ak zemalja na pet kontinenata pred posjetiteljima te u televizijskim i radijskim emisijama.

Redovito sudjeluje na međunarodnim kongresima biblijskih arheologa, kao i u arheološkim studijskim ekspedicijama na Bliskom istoku. Višekratno je obišao i snimio zaboravljene gradove drevnih civilizacija koje, kako navodi, dosad nije posjetila nijedna filmska ekipa.

Trostruki je magistar znanosti i gostujući profesor na nekoliko fakulteta te autor više knjiga, među kojima su Arheologija potvrđuje Bibliju (prevedena na 11 jezika), Otkrijte čuda drevnog Egipta, Senzacionalna arheološka otkrića (tri izdanja), Nestali gradovi i civilizacije (prevedena na četiri jezika) i druge.

Ovog puta u središtu predavanja, umjesto tajni drevnih civilizacija, bit će njegove autobiografske referencije, na temelju kojih će posjetitelji doznati i zašto su mu neki nadjenuli naziv hrvatski Indiana Jones. 

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje