Povežite se s nama

Kultura

Godišnja nagrada Hrvatskoga muzejskog društva GM Varaždin za izložbu “Dobar tek! – kultura hrane u varaždinskom kraju“

Objavljeno:

- dana

Ocjenjivački sud Hrvatskoga muzejskoga društva, u okviru dodjele godišnjih nagrada i priznanja za ostvarenja u muzejskoj djelatnosti u 2022. godini, dodijelio je Gradskom muzeju Varaždin za izložbu „Dobar tek! – Kultura hrane u varaždinskom kraju“ Godišnju nagradu za realiziranu izložbu.

Svečanost dodjele održana je, u organizaciji Hrvatskoga muzejskog društva te uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u utorak, 12. prosinca ove godine.

Uime Gradskog muzeja Varaždin Nagradu je primio ravnatelj te ustanove Miran Bojanić Morandini, a uručio mu ju je Veljko Mihalić, voditelj Odjela za knjigu, vizualne umjetnosti, muzejsku djelatnost i baštinu Grada Zagreba.   

Iz obrazloženja HMD-a o dodijeljenoj Godišnjoj nagradi za realiziranu izložbu za 2022. godinu, doznajemo da je Gradski muzej Varaždin realizirao projekt u palači Herzer, te da je na izložbi predstavljeno više do 700 predmeta iz fundusa muzeja.

Svi oni kroz multidisciplinarni pristup govore o prehrambenim navikama i običajima, proizvodnji, trgovanju, pripremi, pohrani, posluživanju i konzumaciji hrane na varaždinskom prostoru kroz prošlost i sadašnjost, pa i s pogledom u budućnost. Kako je to jedan od najvećih i najopsežnijih projekata varaždinskoga muzeja u posljednjih desetak godina, u čijem su osmišljavanju sudjelovali svi kustosi i restauratori svih odjela GMV-a, kao i više vanjskih suradnika, izložba je bila postavljena za razgled gotovo godinu dana.

Među nagrađenima za prošlogodišnja muzejska ostvarenja bila je i Janja Kovač, viša kustosica etnografskih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec.

Dodijeljeno priznanje odnosi se na njezino sudjelovanje u projektu istraživanja nematerijalne baštine Međimurja i, kao krajnji rezultat tog rada, monografiju objavljenu krajem prošle godine pod nazivom „Nematerijalna baština Međimurja“. Kovač je u knjizi detaljno opisala 19 dobara s aktivnim nositeljima vještina na području Međimurja.

Izložba o kulturi hrane na varaždinskom prostoru podijeljena je u tematske cjeline: Proizvodnja hrane, Trgovina hranom, Tržnica, Kuhinja, Smočnica, Hrana kao likovni motiv, Za stolom i oko stola, Ugostiteljstvo i Hrana budućnosti, kroz koje posjetitelji imaju priliku upoznati Varaždince u vremeplovu njihovih prehrambenih navika i običaja – od prapovijesti sve do sutrašnjice.

Izložbeni postav upotpunjen je rekonstruiranim prikazima crne i bijele kuhinje, tržnice, trgovine, restorana, polja te raskošne gozbe, što doprinosi ilustrativnosti i zornosti teme, kao i sadržajnijem ugođaju za posjetitelje. Izložba je koncipirana tako da nastoji zaokupiti (gotovo) sva osjetila, pa posjetitelji imaju prilike doživjeti i mirise vezane uz neke namirnice odnosno jela prisutna u svakodnevici obiteljskog doma. Otkrivanje mirisa je ujedno i igra, gdje je potrebno spojiti odgovarajuću bočicu s aromom s pripadajućom kuhačom.

Drugi dio izložbe, ‘Mona Spiza’, koncipiran je kao nastavna cjelina, koja ulogu hrane predstavlja s konzervatorsko-restauratorskog aspekta. Kroz pet međusobno isprepletenih tematskih dijelova objašnjava kronologiju nastanka i uporabe pigmenata i bojila u likovnoj umjetnosti, a ulogu hrane prezentira s konzervatorsko-restauratorskog aspekta.

Autori izložbe su: Elizabeta Igrec, Mišel Jelić, Mia Košćak, Davor Kraš, Petra Marincel, Nataša Mihinjač, Petar Nevžala, Jelena Rančić, Daša Suhić Hižak, Lovorka Štimac-Dedić i Spomenka Težak. Oblikovanje postava potpisuju Lucija Berdin Kokol i Andrija Večenaj, dok je za vizualni identitet zadužen Vjeran Kostović. Uz izložbu su organizirana posebna stručna vodstva i tematske radionice te je osmišljena i tematska linija suvenira.

Podsjećamo, izložba „Dobar tek! – Kultura hrane u varaždinskom kraju“ bila je postavljena za razgled u palači Herzer GMV-a od 7. prosinca 2022. do 5. studenoga 2023. godine. U tome razdoblju razgledalo ju je oko 5700 posjetitelja svih dobnih skupina, a za 105 organiziranih grupa realiziran je razgled s vodstvom. 

U popratnome programu održano je 55 edukacijskih radionica, uglavnom za učenike osnovnih i srednjih škola, te za djecu predškolskog uzrasta i odrasle osobe. Priređeno je i nekoliko tematskih događanja u sklopu „Srijede u Muzeju“, kao i objavljeno 20-ak članaka u deset brojeva glasila GMV-a „Varaždinski muzealac“.

Uz izložbu je tiskan i opsežan, bogato ilustriran katalog i objavljena transliterirana i na hrvatski jezik prevedena rukopisna kuharica Antona Grima iz 1802. napisana na njemačkom jeziku goticom.

U posljednjih sedam godina ovo je četvrta nagrada/priznanje koja je za ostvarenja u muzejskoj djelatnosti Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo Gradskome muzeju Varaždin (Nagrada za realiziranu izložbu: „Narod u nevolji – Veliki rat na varaždinskom području“, 2015.; Posebno priznanje za ostvarenu međumuzejsku (međunarodnu) suradnju: „Velikani hrvatske umjetnosti 20. stoljeća“ / iz fundusa Galerije umjetnina GMV-a, 2016.; Posebno priznanje za marketinško-propagandni program: glasilo GMV-a „Varaždinski muzealac“, 2018.  

Kultura

U varaždinsko kazalište stiže premijera baleta Pinocchio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

HNK Varaždin najavljuje premijeru baleta Pinocchio koji je nastao u  koprodukciji s baletom Ivan pl. Zajc iz Rijeke u okviru konzorcija K-HNK. Koreografiju, koncept i dramaturgiju potpisuje prvak riječkog Baleta Michele Pastorini. Varaždinska premijera održat će se u nedjelju, 21. travnja u 17 sati na Velikoj sceni, a dio ulaznica je u slobodnoj prodaji.

Očaravajuće maštovita produkcija temeljena je na, svim generacijama omiljenom, romanu Carla Collodija. Prilagodba ostaje vjerna izvornom zapletu, dodajući dašak humora i puno šarma te otkrivajući i neke tajne sporedne priče. Kroz razigranu koreografiju publika i ansambl zajedno tragaju za srži Pinocchijeve avanture, a ovo baletno iskustvo postaje zajedničkim umjetničkim putovanjem koje najmlađima nudi užitak, raspiruje maštu i potiče ljubav prema plesnoj i kazališnoj umjetnosti.

Riječ je o plesnoj avanturi za djecu, ali i njihove roditelje te sve odrasle koji nisu izgubili dijete u sebi, čiju originalnu glazbu potpisuje Marin Butorac, scenografiju i kostimografiju Aleksandra Ana Buković, a svjetlo Kristian Baljarevski.

-Naša verzija oživljava sve likove, ukazujući da je svatko od njih važan za priču. Bilo je to puno složenije napraviti negoli u knjizi ili filmu jer je balet kraći. Naša adaptacija razlikuje se najviše u izboru avantura. Puno avantura znači i puno kratkih, kompaktnih scena koje moraju biti bogate i žive kako bi zadržale pažnju najmlađe publike. Puno smo radili na produbljivanju osobnosti naših likova. Roman postoji dulje od 140 godina, a njegovi su likovi oduvijek bili i ostali isti. Čini mi se kako su se i sami umorili od toga – kaže koreograf Michele Pastorini.

Ravnateljica Baleta Maša Kolar pak ističe da iako riječki Balet postaje žarištem plesne umjetnosti, na svom repertoaru nemaju često predstave za djecu.

-Stoga vjerujem da nije bilo naodmet upustiti se u dijalog s metodički i pedagoški odgovornom disciplinom kazališta: dječjom baletnom predstavom. Odluka je pala na Pinocchija. Danas kultna priča kroz sjajnu koreografiju našeg plesača Michelea Pastorinija iznalazi novi identitet kroz njegov osebujan pristup priči o lutku koji silno želi postati dječak. Pozivam sve gledatelje, od najmlađih do najstarijih, da dođu i nauče nešto novo o kazalištu, plesu, transformaciji, životu, ljudima i samima sebi – poručuje publici Maša Kolar.

Ovaj balet je već druga ovogodišnja koprodukcija s riječkim baletom. Intendantica Senka Bulić navodi da je  riječki balet kojeg vodi Maša Kolar oduševio varaždinsku publiku gostovanjem Plamteće vode prošle godine. Nakon toga smo dogovorili koprodukciju na baletnom diptihu  Sad i nikad više,  energičnoj i emotivnoj izvedbi s početka sezone.  Nastavili smo suradnju i na baletu za djecu  jer nam jako nam je važno da u plesnom repertoaru imamo vrhunske naslove s izvrsnim plesačima kojima stvaramo i novu publiku za plesne programe.

Ulogu Pinocchija u alternaciji plešu  Thomas Krähenbühl i  Federico Rubisse, Geppetta Valentin Chou i Ali Tabbouch, Plavu vilu Ksenija Krutova, Marta Voinea Čavrak i Mio Sumiyama, Zrikavca  Álvaro Olmedo i Giorgio Otranto, Lisicu Janne Boere i Noa Gabriel Siluvangi, a Mačka Soyoka Iwata i Maria Matarranz de las Heras.  U ostalim su ulogama Alejandro Polo , Giorgio Otranto, Noa Gabriel Siluvangi,  Alessia Tacchini , Isabelle Zabot, Mio Sumiyama, Gabrielle Colson i Yurika Kimura. Iz pozadine su čuje glas dramskog gluaca Aleksandra Cvjetkovića.

Premijerne ulaznice je moguće kupiti putem online prodaje ili na blagajni Kazališta.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinski Kazališni studio mladih s predstavom „Ivona, kneginjica od Burgunda“gostuje na festivalu Assitej

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstava „Ivona, kneginjica od Burgunda“, W. Gombrowicz, Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu, predstavit će Varaždinsku županiju na na 26. susretu Hrvatskog centra Assitej profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade koji će se održati u Hvaru od 15. do 19. travnja 2024. godine.

Skupinu C3 Kazališnog studija mladih, koja je prije no što se uhvatila u koštac s poljskim klasikom, uprizorila Ionescovu „Ćelavu pjevačicu”, zanimalo je daljnje istraživanje dramskih klasika. Poljskog pisca W. Gombrowicza, koji je proglašen pretečom kazališta apsurda, i njegovu Ivonu – dramu koja sadrži odrednice komedije, farse i nadrealističke igre, našli su idealnom za produbljivanje razumijevanja teatra apsurda.

– Ovo uprizorenje ističe se svojim fokusom na istraživanju dinamike između kolektiva i individue, propitujući društvene malformacije koje često dovode do nepravdi prema pojedincu – istaknula je Tanja Novak, uz čije se dramskopedagoško vodstvo skupina između ostalog, upustila u istraživanje rada s maskama, dodatno produbljujući svoje umjetničko istraživanje.

„Ivona, kneginjica od Burgunda“ nudi maštovito i vizualno dojmljivo kazališno iskustvo koje istražuje suštinske aspekte ljudske psihe unutar okvira Gombrowiczeve genijalne drame.

Ova predstava obećava ne samo estetsko uživanje već i duboko razmišljanje o društvenim normama, konformizmu i ulozi pojedinca u kolektivu.

U predstavi „Ivona, kneginjica od Burgunda“ nastupaju polaznici supine C3 Kazališnog studija mladih: Vita Breški, Lorena Benčić, Dina Drožđek, Tvrtko Kolar, Tonka Lonjak, Fran Rabuzin, Greta Rukelj, Melani Šipek i Anamarija Zavrtnik. Zanimljivo je i to da su ovi mladi uključeni i u profesionalne produkcije ansambla HNK u Varaždinu, u „Slučaj vlastite pogibelji“ te u „San Ivanjske noći“.

Festival Assitej je natjecateljskog karaktera, a uz Kazališni studio mladih HNK u Varaždinu nastupaju i Dramski studio Dada KD Pinklec iz Čakovca s predstavom „Posljednja pahulja“, Dramski studio Teatra Tirena iz Zagreba s predstavom „Ožiljak“, Dramski studio Donatolina Kazalište lutaka Zadar s predstavom „Božićni taxi“, Dramski i plesni studio Istarsko narodno kazalište s predstavom „Pravi izbor?“, Dramski studio Bjelovarsko kazalište s predstavom „Zato što sam žena, zar ne!“, Dramski studio Max teatar iz Zaprešića s predstavom „Tko će sve to pojesti?“, Dramski studio Ivana Jelić HNK u Šibeniku s predstavom „Slušajte nas“ te Učilište Zagrebačkog kazališta mladih s predstavom „Akvarij“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje