Povežite se s nama

Kultura

Memorijalna kuća Ladislava Kralja Međimurca spremna je za obnovu

Objavljeno:

- dana

U Riznici Međimurja 13. prosinca je predstavljen kalendar za 2024. godinu Muzeja Međimurja Čakovec posvećen najvećem slikaru ovih prostora – Ladislavu Kralju Međimurcu.

Ladislav Kralj rodio se u Čakovcu 24. 4. 1891. godine te je tijekom života rodnom kraju ostavio neprocjenjivu likovnu baštinu, o kojoj danas svjedoči memorijalna zbirka u Ulici Ruđera Boškovića u Čakovcu, u kući pokojnog akademskog slikara i likovnog pedagoga, naglasila je ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan.

– Uz život velikog slikara koji je na neki način ostao zamrznut u prostoru njegove kuće, tu je i vrlo očuvan vrt, s autohtonim stablima voćaka te skulpturom od bršljana koju je sam Kralj formirao, a mi danas održavamo – rekla je ravnateljica.

Kralj je preminuo 9. 2. 1976. godine i njegovo posljednje počivalište je na čakovečkom gradskom groblju, u obiteljskoj grobnici, uz skulpturu koju je sam izradio. Slikareva supruga Slavica Kralj, nakon njegove smrti, darovala je kuću i slike tadašnjoj Općini Čakovec.

U galerijskom dijelu Memorijalne zbirke kronološki su izložena 43 reprezentativna Kraljeva djela nastala u razdoblju od 1923. do 1972., koje je postavila kustosica Priska Kulčar, a danas Memorijalnu zbirku vodi muzejska savjetnica Erika Nađ Jerković.

Tijekom 2024. godine navršit će 45. godišnjica formiranja Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca u Muzeju Međimurja Čakovec, što je bio povod izboru ovogodišnjih motiva kalendara. Kalendar s Kraljevim motivima najavljuje i novo veliko ulaganje u kulturu Međimurja – skori početak projekta energetske obnove Kraljeve kuće.

Novi kalendar Muzeja Međimurja može se nabaviti u suvenirnici Riznice Međimurja.

Najavljeno i novo veliko ulaganje u kulturu Međimurja. Riječ je o projektu energetske obnove Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca, najvećeg slikara ovog kraja, o čijoj ostavštini već 45 godina skrbi Muzej Međimurja.

– Iduće godine navršava se 45 godina otkada je formirana Memorijalna zbirka Ladislava Kralja Međimurca, a naš Muzej obilježava 70 godina postojanja. Velike obljetnice prati i novi veliki projekt – energetska obnova Memorijalne zbirke. Nastavak je to ulaganja u prostor Muzeja nakon što smo u potpunosti završili rekonstrukciju i revitalizaciju fortifikacije Starog grada u Muzej nematerijalne baštine, projekt vrijedan više od 45 milijuna kuna kojim je obnovljen najvrjedniji spomenik hrvatske kulturne baštine te nakon konstrukcijske sanacije sjevernih krila palače Zrinskih – istaknula je ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan.

Projekt je vrijedan 226.402 eura, pri čemu prihvatljivi troškovi iznose 214.256 eura,uz stopu sufinanciranja od 95 %. Dokumentaciju izrađuje tvrtka GIP Šarić iz Vučetinca u suradnji s Ivanom Vindišem, dipl. ing. arh., koji posjeduje licencu Ministarstva kulture za rad na kulturnim dobrima.

  • Ulaganjem u sanaciju palače Zrinskih, kao i u revitalizaciju utvrde, pokazali smo koliko nam je kultura Međimurja važna, a skrb za našu baštinu nastavljamo pripremom projekta revitalizacije Feštetićeva kaštela u Pribislavcu. Kao kruna djelovanja na kraju godine stiže i najava ovog velikog projekta projekta obnove Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca, velikog slikara i velikog čovjeka koji nam je ostavio neprocjenjivo nasljeđe – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Ravnatelj Međimurske energetske agencije MENEA-e Alen Višnjić je kazao: „Izrada projektne dokumentacije je u tijeku, a kada se pristupi radovima, uredit će se oko 200 metara kvadratnih građevinske bruto površine. Po izvedenoj energetskoj obnovi, osim ugodnijeg ambijenta i ušteda, poboljšat će se mikroklimatski uvjeti u objektu što je iznimno važno za očuvanje Kraljevih djela i ostalih eksponata koji se nalaze u ovoj zbirci“.

U Kraljevoj kući u Čakovcu će se do okončanja projekta, početkom 2026., obaviti zamjena podova, stolarije, elektroinstalacija te ugradnja suvremenog sustava grijanja, uz obnovu fasde.

Kuća je izgrađena koncem 19. stoljeća i primjer je ondašnje poluurbane prizemnice s klasicističkim obilježjima te je dio zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Čakovca.

Kraljeva Memorijalna zbirka sastoji se od stambenoga dijela (slikarov atelje, dnevni boravak, spavaća soba) i galerije. To blago dio je Muzeja Međimurja koji raspolaže s više od 25.000 eksponata i 50 muzejskih zbirki te predstavlja srce međimurske kulture, povijesti i baštine.

Kultura

Najavljen jubilarni 15. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jubilarno petnaesto izdanje VAFI i RAFI – Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih, najavljeno je danas u dvorištu palace Sermage u Varaždinu.

Program petnaestog izdanja festivala počinje u ponedjeljak, 27. svibnja, u Varaždinu i završava 1. lipnja, a novitet je održavanje projekcija i u Ludbregu, Novom Marofu i Ivancu u suradnji s partnerskim institucijama.

Nakon prošlogodišnjeg izdanja u Varaždinu i Rijeci, organizatori iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA fokus razvoja publike odlučili su staviti na Varaždinsku županiju gdje će se održavati cjelokupni program ovogodišnjeg izdanja festivala. Tako su uz već stalne partnere i suorganizatore P4 i POU Varaždin, ove godine pridruženi Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg, POU Novi Marof i POU “Đuro Arnold” Ivanec.

Konferenciji za medije tako su se uz dogradonačelnika grada Varaždina Miroslava Markovića te organizatore festivala pridružili i ravnatelji partnerskih institucija – Lana Velimirović Vukalović, Tina Putar i Branko Dijanošić.

Na službene projekcije, njih čak 23, već sad je najavljeno više od 2000 djece i mladih koji će odabrati one najbolje iz RAFI sekcije, a riječ je o profesionalnim animiranim filmovima pristiglih iz cijelog svijeta.

VAFI sekcija započet će u četvrtak prigodnim programom u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4, a na sam festival stiže više od 70 domaćih i stranih gostiju. Osim likovno-kreativnih radionica za djecu sudionike VAFI-ja, njihovi mentori te student i obrazovni djelatnici sudjelovat će na dvodnevnom simpoziju posvećenom filmskoj i medijskoj pismenosti. Uz desetak zanimljivih domaćih i stranih predavača, svoje masterclass predavanje održat će i ambasador festivala Josh Staub. Staub je filmski redatelj, scenograf i supervizor vizualnih efekata koji je radio za Walt Disney Animation Studios i Netflix Animation, a sudjelovao je u više od 20 filmskih projekata uključujući Oscarom nagrađene filmove Frozen, Paperman i Feast. Uz svoje filmske i druge projekte, Josh Staub također predaje filmsku umjetnost na USC School of Cinematic Arts te je jedan od osnivača organizacije Rise Up Animation, koja se zalaže za povećanje raznolikosti u industriji animacije. I kao što sam ističe, suradnja s doslovno stotinama nevjerojatno talentiranih umjetnika i tehničara na ogromnim projektima je uzbudljiva i ispunjavajuća, ali baš zbog toga on osjeća potrebu slikati i crtati manja djela kod kuće kao osobni kreativni izlaz. Upravo jedan dio iz njegove serije slika pod nazivom Signs of Burbank, bit će uz ostale zanimljive radove koji ilustriraju Staubovu neobično zanimljivu i svestranu umjetničku osobnost, predstavljen na izložbi u četvrtak u sklopu ovogodišnjeg VAFI & RAFI festivala u Centru P4.

Josh Staub nije prvi put u Varaždinu. Prije više godina sudjelovao je i u programu drugog VAFI festivala, a 2022. godine je bio i na čelu VAFI žirija. To što je on od ove godine ambasador VAFI-ja je također jedna od činjenica koja govori u prilog važnosti koju međunarodni umjetnički krugovi poklanjaju varaždinskoj filmskoj manifestaciji.

Za zanimljivi i raznovrsni službeni program organizatori zahvaljuju ovogodišnjim selektorima festivala – Ivani Ivančić Medved i Ani Sever u VAFI sekciji, te Dubravki Kalinić Lebinec i Bošku Piculi u RAFI sekciji. Na festival je pristiglo rekordnih 1133 animirana filma iz preko 92 zemlje svijeta. Riječ je o 289 filmova u VAFI sekciji te 844 u RAFI sekciji. Nakon višemjesečnog gledanja, odabrana su 162 filma koji ulaze u službeni program festivala. Ukupno 90 u VAFI sekciji, te 72 filma u RAFI sekciji. Stručni žiri će u Varaždinu dakle imati puno posla, a uz njih će svoju odluku donijeti i tradicionalni žiri koji donosi odluku o Plavom VAFI-ju za filmove koji najviše promiču prava djece.

Na čelu ovogodišnjeg VAFI žirija je animatorica iz Hrvatske Kata Gugić animatorica i predsjednica ASIFA Hrvatske, zatim freelancer iz Hong Konga Owen Chan, animator Thomas Kunstler iz Grčke, animator Rastko Ćirić iz Srbije te Felix Vanginderhuysen, predstavnik ECFA-e iz Belgije koja je ujedno zemlja partner ovogodišnjeg izdanja VAFI & RAFI festivala.

– Ovakvi programi daju dodanu vrijednost Gradu Varaždinu, a VANIMA se kao i uvijek festival trudi održati na vrlo visokom nivou. Bitno je istaknuti da radimo na realizaciji projekta Centra kreativnih industrija gdje bi ovakvi programi dobili dodatnu institucionalnu podršku. To je veliki i zahtjevni projekt koji želimo provesti kroz ITU mehanizam, a svim ovakvim programima kroz Centar bi osigurali još bolje uvjete. Nadamo se kako će Centar kreativnih industrija koje vodi POU Varaždin biti gotov kroz dvije do tri godine. Centar kreativne industrije, projekt čija vrijednost prelazi 6 milijuna eura, je potpuno nova stvar u Varaždinu u kojoj će i VAFI & RAFI festival naći svoju novu dimenziju sa svim radionicama i sadržajima koji nosi takav projekt. Izražavam podršku Grada Varaždina ovakvim projektima i želim svim sudionicima puno uspjeha. Program je vrlo bogat i drago mi je da su se uključile i kolege iz Varaždinske županije. To će također dati novu dimenziju festivalu. – istaknuo je Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina.

Pokrovitelji Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Varaždin i Varaždinska županija, a realizacija se odvija uz pomoć suorganizatora i partnera – Centar za mlade i nezavisnu kulturu – P4, POU Varaždin i kino GAJ, Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg, POU Novi Marof, POU “Đuro Arnold” Ivanec, ASIFA Hrvatska i Hrvatski filmski savez.

– Ovim putem zahvaljujemo svim pokroviteljima, suorganizatorima, ali i brojnim partnerima te medijskim pokroviteljima koji nas podržavaju sve ove godine – istaknuo je Hrvoje Selec, direktor Festivala.

Svi sadržaji u okviru VAFI & RAFI festivala su besplatni, a sve nadolazeće informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.

Nastavite čitati

Kultura

Porin ovih dana stigao u ruke nagrađenih Varaždinaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovoga tjedna napokon je u ruke varaždinskih dobitnika maestra Anđelka Igreca i zbora “Chorus angelicus” stigao kip glazbene nagrade Porin.

Ovom najprestižnijom hrvatskom glazbenom nagradom u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe nagrađena je izvedba “Muke po Mateju” J. S. Bacha održana na 52. Varaždinskim baroknim večerima povodom 25. obljetnice osnivanja Varaždinske biskupije.

Osim zbora “Chorus angelicus” i orkestra “Capella Savaria” iz Mađarske, mo. Anđelko Igrec za ovu izvedbu okupio je soliste koji su u svjetskom vrhu interpretacije rane glazbe.

Podsjećamo to su Ivana Lazar i Tia Pikija – soprani, Sonja Runje – alt, Franko Klisović – kontratenor,  Hugo Hymas i Emanuel Tomljenović – tenori, Grga Peroš – bariton i Krešimir Stražanac – bas.

U izvedbi je sudjelovao i Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu. Nominaciju i osvajanje nagrade Porin omogućio je nosač zvuka u izdanju Vladimira Gotala iz varaždinske nakladničke kuće Aulos, koji već gotovo pola stoljeća bilježi vrhunske izvedbe koje se održavaju u Varaždinu i Hrvatskoj.

Za muzikološki tekst uz nosač zvuka zaslužna je dr. sc. Zdenka Weber, diplomatkinja i promicateljica varaždinske i hrvatske kulture, a posebice glazbene umjetnosti.

Podsjećamo, ovo je druga nagrada Porin dodijeljena varaždinskim glazbenicima, dok je prvi također osvojio varaždinski skladatelj, dirigent i orguljaš mo. Anđelko Igrec u kategoriji najboljeg autorskog albuma za CD “Kyrie” 2010. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje