Povežite se s nama

Međimurje

U Orehovici proveden Program uključivanja djevojčica u edukativno-rekreativne aktivnosti

Objavljeno:

- dana

Kao nastavak uspješne suradnje Međimurske županije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, realizirane u okviru programa „Faza III: Testiranje jamstva za svako dijete u Hrvatskoj“, u kolovozu je proveden Program uključivanja djevojčica u edukativno-rekreativne aktivnosti tijekom ljetnog odmora.

Ovaj Program doprinosi unaprjeđenju integriranih usluga zaštite djevojčica u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, odnosno djevojčica koje žive i odrastaju u nepovoljnim socio-ekonomskim prilikama, te organiziranom provođenju slobodnog vremena u Međimurskoj županiji.

Financijska sredstva u ukupnom iznosu od 3.808,05 eura osigurao je UNICEF, a Program je proveden u suradnji s Ženskim nogometnim klubom Međimurje Čakovec, Osnovnom školom Orehovica i Općinom Orehovica.

U Program je bilo uključeno 19 djevojčica, učenica nižih razreda Osnovne škole Orehovica, a aktivnosti su se odvijale na nogometnom igralištu NK Croatia u Orehovici. Stručnu podršku djevojčicama su pružali licencirani treneri Ženskog nogometnog kluba Međimurje Čakovec Mario Šarić, Hrvoje Goričanec i Sanja Šoltić, dok je 14 igračica ŽNK-a volontiralo u Programu.

Uključivanje u edukativno-rekreacijske aktivnosti jedan je od načina smanjivanja jaza između pripadnika romske nacionalne manjine i većinskog stanovništva te mogućnost za potencijalno ostvarivanje integracije koji Program čini relevantnim za provedbu na području Međimurske županije u kojoj u najvećoj mjeri žive pripadnici romske nacionalne manjine.

Program nastoji ostvariti integraciju između dviju zajednica na području Međimurske županije te naglasiti krucijalnost socijalne kohezije jer upravo potencijali socijalne integracije i osjećaja pripadnosti leže u području sporta u kojem je navedeno najlakše ostvarivo.

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje