Povežite se s nama

Život i društvo

Društvo Crvenog križa Varaždinske županije obilježilo Svjetski dan prve pomoći

Objavljeno:

- dana

Internacionalna Federacija društava Crvenog križa/Crvenog polumjeseca od 2000. godine obilježava svaku drugu subotu u rujnu, Svjetski dan prve pomoći. Tom prigodom promovira se važnost prve pomoći te stjecanje znanja i vještina prve pomoći s ciljem spašavanja ljudskih života što čin život sigurnijim.

Ove godine slogan događanja je: prva pomoć u digitalnom svijetu. Naime, digitalizacija čovječanstva, povezanost, jedinstvenost globalnog svijeta, krize, katastrofe, ratovi – razlozi su zašto je potrebno isticati važnost znanja i vještina pružanja prve pomoći u životu svakog pojedinca.

– Potrebno je dati poruku o mogućnostima korištenja aplikacija sa znanjima i vještinama prve pomoći na mobilnim telefonima i osobnim računalima. Vrijeme koje prosječna osoba provodi u digitalnom svijetu svakim danom je sve dulje i stoga je generalni poziv: Uloži minutu u prvu pomoć i nauči spasiti život. Prva pomoć je skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska stručne medicinske pomoći. Podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastoji se sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak – ističu u Društvu Crvenog križa Varaždinske županije.

Dodajmo da prva pomoć ima nekoliko segmenata. Tu su vještine, a ciljevi učenja su razumjeti, što je prva pomoć i zašto je važna te kako pružiti prvu pomoć, dok su pomaganje drugima i humanost bazične vrijednosti i dio su postupaka prve pomoći.

Pritom je potrebno koristiti ljubaznost i suosjećanje kroz postupke pružanja podrške unesrećenim osobama.

– Obilježavanjem Svjetskog dana prve pomoći sveobuhvatnim akcijama, prezentiranja vještina prve pomoći, oblici su zagovaranja znanja i promicanja vještina, prepoznavanja mogućih opasnosti i preveniranja posljedica. Svjetski dan prve pomoći prilika je za isticanje važnosti prve pomoći na globalnoj razini kao humanog čina. Uključivanjem šire javnosti utječe se na promjene u razmišljanju o značaju prve pomoći u svakodnevnom životu. Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći 9. rujna 2023. godine zajednička je akcija svih društava HCK. Tim povodom organiziraju se različite aktivnosti s ciljem popularizacije prve pomoći i ukazivanja na važnost pravodobne i na pravilan način, pružene prve pomoći – ističu u Društvu.

Dodajmo da su na web i Facebook stranici, YouTube kanalu Hrvatskog Crvenog križa objavljeni kratki edukativni filmovi koji služe za informaciju i edukaciju korisnika o postupcima pružanja prve pomoći kod različitih ozljeda ili oboljenja.

Prva pomoć je primjereni odgovor na situaciju do dolaska hitne medicinske pomoći, stoga naučite prvu pomoć, spasite nečiji život!

Ovo su razlozi zašto je prva pomoć važna u svakodnevnom životu:

1. Spašava živote.

2. Ublažava bol i nelagodu.

3. Stvara povjerenje.

4. Povećava sigurnost.

5. Sprječava pogoršanje situacija.

6. Poboljšava životni standard.

Život i društvo

Radovi na dječjem vrtiću u Hrašćici dobro napreduju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradilište novog Dječjeg vrtića u Hrašćici, prigradskom naselju Grada Varaždina, obišao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Kako se uvjerio u pratnji svojih suradnika i u razgovor s predstavnicima izvoditelja radova, radovi na vrtiću napreduju dobro te bi trebali biti završeni na vrijeme kako bi na jesen bile upisane prve skupine djece.

Do sada su već izvedeni temelji, postavljena je konstrukcija koja je zatim zatvorena panelima te pokrov. Trenutno se izvode radovi na postavi stolarije, postava podova te instalaterski radovi.

Javna zgrada dječjeg vrtića biti će namijenjena za dvije skupine djece jasličke dobi i dvije skupine djece vrtićke dobi. Predviđeni kapacitet vrtića je oko 68 djece.

Zgrada će sadržavati ukupno četiri sobe za četiri skupine djece sa popratnim sadržajem (sanitarni čvor i vanjska natkrivena terasa), ispred svake skupine nalaze se garderobe, ukupno dvije za po dvije skupine.

U dječjem vrtiću također će se nalaziti administrativni dio koji se sastoji od ureda, prostor za izolaciju, sanitarnog čvora i spremišta te dio gdje se nalazi čajna kuhinja, spremišta, kotlovnica i sanitarni čvorovi za osoblje i posjetitelje.

U središnjem dijelu zgrade smještena je polivalentna dvorana s polivalentnom terasom i popratnim sadržajem. Glavni ulaz u zgradu dječjeg vrtića smješten je na sjevernoj strani kroz natkriveni ulaz.

Radove izvodi „KONTURA “ d.o.o. , a vrijednost radova je 1.272.982,09 eura s PDV-om.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općini Vidovec dodatna sredstva za rekonstrukciju parka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općini Vidovec dodijeljena su dodatna bespovratna sredstva u iznosu 41.172,89 eura za provedbu EU projekta “Rekonstrukcija parka u Vidovcu”.

Sredstva su dodijeljena temeljem uspješne prijave na prošlogodišnji Javni poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, objavila je Općina Vidovec.

Ugovor o sufinanciranju provedbe EU projekta potpisao je općinski načelnik Bruno Hranić.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova za projekt “Rekonstrukcija parka” iznosi 121.069,93 eura. Temeljem EU natječaj za provedbu Podmjere 7.4 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ kojeg je raspisao LAG Sjeverozapad, Općina Vidovec ostvarila je intenzitet potpore u visini od 38.724,15 eura.

Dodatnim sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, navedeni će projekt biti većinski sufinanciran bespovratnim europskim i nacionalnim sredstvima (79.897,04 eura ili 66 %), dok će se ostatak potrebnih sredstava izdvojiti iz općinskog proračuna ( 41.172,89 eura ili 34%).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje