Povežite se s nama

U fokusu

Vlada ograničava cijene WC papira, graha, špageta, hrenovki…

Objavljeno:

- dana

Danas u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici počela je sjednica Vlade, na kojoj premijer Plenković predstavlja novi paket mjera pomoći građanima i poduzetnicima.

Radi se o petom paketu mjera za, kako ih nazivaju u Vladi, “zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena”, piše index.hr.

Uoči sjednice vlade održana je sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća, čiji predsjednik Ivan Mišetić je rekao da će se današnjim paketom mjera zamrznuti cijene 30 artikala.

“Ograničenje cijena će građanima jamčiti povoljnije cijene određenih namirnica i imat će efekt u usporavanju inflacije”, rekao je premijer. “Ovaj paket ima prije svega cilj održati nisu cijenu električne energije za sve građane, institucije i poduzetnike. To je poruka ekonomske stabilnosti”, rekao je Plenković, pa dodao da paket sadrži i mjere i za umirovljenike i za obitelji.

“Trgovački lanci su u razgovorima s vladom odlučili pojeftiniti određene proizvode a ja sam siguran da će dio njih vratiti i neke cijene na razine od kraja prošle godine. Od njih očekujem kooperativnost”, rekao je, pa dodao i da su s bankama dogovorili da će se povećati kamate na depozite.

Prvo je objavljeno da cijena struje za kućanstva ostaje ista, ali se polugodišnji prag povisuje s 2500 na 3000 kWh. Objavljena je i cijena struje za javni sektor i male poduzetnike.

Objavljene su i iznosi jednokratne naknade umirovljenicima s manjim mirovinama, pri čemu su prvi put obuhvaćeni i zaposleni umirovljenici. Ovo bi trebalo biti isplaćeno do kraja listopada ove godine.

Objavljene su i iznosi potpora korisnicima dječjeg doplatka. Objavljena je i mjera potpore poduzetnicima i kućanstvima za nabavku plina i toplinske energije, odnosno pomoći ugroženim kupcima energenata.

Uslijedila je objava mjere koja se odnosi na ograničavanje cijena 30 proizvoda.

U fokusu

Zašto su mirovine manje nego prošli mjesec?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pojedini umirovljenici neugodno su iznenađeni manjim mirovinama na svojim računima nego prošlog mjeseca.

Stoga portal Mirovine.hr podsjeća da je riječ o usklađenjima.

Mirovine se usklađuju dvaput godišnje prema rastu cijena i plaća, u siječnju i srpnju, a u odnosu na prethodno polugodište. Isplata povećanog iznosa isplaćuje se kasnije sa zaostacima, jer Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje čeka podatke Državnog zavoda za statistiku o prosječnoj plaći, koja se za prosinac računa tek u veljači. Nakon toga HZMO donosi službenu odluku o većim mirovinama za ožujak, s isplatom u travnju, pri čemu isplati zaostatke za siječanj ili veljaču, piše Mirovine.hr.

Mirovine su od siječnja povećane za 4,19 posto. Primjerice, ako umirovljenik ima 480 eura mirovine, njegova mjesečna primanja rasla su za oko 20 eura. Njemu je u travnju tako isplaćeno 20 eura više za ožujak, ali isplaćena mu je i razlika za siječanj i veljaču po 20 eura, jer usklađivanje vrijedi od siječnja.

To znači da je u travnju dobio 60 eura veću mirovinu. Na isplati u svibnju, mirovina mu je manja za 40 eura, jer mu se nastavlja isplaćivati povećanje od 20 eura mjesečno, bez 40 eura za siječanj i veljaču.

Nastavite čitati

U fokusu

Habijan: Varteks je privatna kompanija, a Vlada može pomoći unutar zakonskih okvira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vlada je spremna pomoći radnicima Varteksa unutar zakonskih okvira, rekao je ministar gospodarstva Damir Habijan. Sastao se s predstavnicima sindikata radnika, a zatim i s Upravom tvrtke.

-Tijekom oba sastanka, zajedno s kolegama iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike predstavili smo mjere kojima, u okvirima zakonske nadležnosti, možemo pomoći privatnoj tvrtki Varteks d.d. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja komuniciralo je mogućnost korištenja jednokratne novčane pomoći za poduzetnike koji se nalaze u poteškoćama „rescue aid“, što je podržano smjernicama EU-a. Predmetna novčana pomoć dodjeljuje se temeljem prijave, a može trajati dok se trgovačko društvo ne osloni na noge te donese određeni plan operativnog i financijskog restrukturiranja – rekao je Habijan.

Kao jednu od mjera spominje i skraćivanje radnog vremena.

-Također, kao jedna od odgovarajućih mjera u ovom slučaju je i mjera skraćivanja radnog vremena, a s ciljem očuvanja radnih mjesta, koja je u nadležnosti Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalnog rada. Ističem još jednom kako je Varteks privatna kompanija, ali iskreno suosjećam s radnicama i radnicima, jer sam kao Varaždinac posebno vezan uz Varteks – rekao je Habijan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje