Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Trnovcu održane 4. dječje seoske igre pod nazivom „Kak su se naši dedek i babica igrali“

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva „MAK“ Trnovec, te pod pokroviteljstvom Općine Trnovec Bartolovečki i Varaždinske županije, ovog su vikenda u Trnovcu održane 4. dječje seoske igre pod nazivom „Kak su se naši dedek i babica igrali“.

Više desetaka mališana oprobalo se u igrama koje su nekada bile uobičajene, a danas manifestacije poput ove pokušavaju sačuvati sjećanja na te dane.

– Općina Trnovec Bartolovečki uvijek je podržavala događanja koja su usmjerena na očuvanje naše tradicije i baštine. Još kada su u pitanju najmlađi koji na taj način dobivaju spoznaju koji su njihovi korijeni i kako se nekada na ovim prostorima živjelo, naporno radilo, ali i zabavljalo, onda su ovakve manifestacije pun pogodak – izjavio je član Općinskog vijeća i imenovani zamjenik načelnice Općine, Zdravko Hudler, koji je i otvorio manifestaciju.

A nekoliko desetaka mališana, okupljenih u četiri ekipe, natjecali su se u nošenju jaja u žlici, kotrljanju guma, vožnji živih tačaka, gađanju limenki, bacanju loptica u korpu, slaganju kocki od kocija, pretakanju vode te nezaobilazne igre skakanje u vreći.

– Cilj dječjih seoskih igara je upoznati mlađe naraštaje s tradicijskim igrama našeg kraja te ih potaknuti na što kvalitetnije provođenje slobodnog vremena u igri i druženju u prirodi na svježem zraku. Dječje seoske igre natjecateljskog su karaktera, a tijekom njihovog održavanja potiče se zajedništvo unutar tima, poštovanje suparničkih timova te poštivanje pravila igara i fair play – pojasnila je u ime organizatora tajnica KUD-a „Mak” Mirjana Vugrinec.

Iako je rezultat i plasman svakako bio u drugom planu, treba istaknuti da je prvo mjesto osvojila ekipa KUD-a „Mak“ Trnovec Makači 1. Druga je bila ekipa KUD-a „Mak“ Trnovec Makači 2, dok su se na treće mjesto plasirali mališani iz ekipe KUD Martijanec. Ekipa Dječjeg vrtića „Zeko” Trnovec zauzela je četvrto mjesto.

Uz zabavu mališana, nije nedostajalo ni zabave i sportskih sadržaja za roditelje koji su se oprobali u potezanju užeta te vožnji živih tačaka.

– Iza nas su još jedne dječje seoske igre koje su u nekoliko sati zabave i smijeha spojile najmlađe, roditelje ali i djedove i bake. Upravo to je cilj ove manifestacije – druženje, dobra zabava te očuvanje sjećanja na nekadašnji način života u našem kraju – zaključio je predsjednik KUD-a „Mak” Miro Koren.

Život i društvo

I Trnovec Bartolovečki u društvu onih s najbržim internetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Trnovec Bartolovečki i tvrtka Infrastruktura Ludbreg sklopile su Ugovor o izvođenju radova na nastavku izgradnje optičke mreže, odnosno stvaranju preduvjete za povezivanje naselja. Ugovor je uime Općine Trnovec Bartolovečki potpisala načelnica Verica Vitković, a uime tvrtke iz Ludbrega direktor Stanislav Magić.

Vrijednost radova iznosi 31.056,25 eura s PDV-om, a izvođač radova se obvezao da će ih završiti u roku od šezdeset dana. Radovi će biti izvedeni u skladu s Idejnim projektom – za izgradnju građevine SVK priključak – poveznica Trnovec-Bartolovec i Šemovec-Zamlaka koji je izradila tvrtka Infrastruktura Ludbreg. Izgradnjom poveznice Trnovec-Bartolovec i Šemovec-Zamlaka stvaraju se preduvjeti da u skorije vrijeme krene izgradnja optičke mreže u ostalim naseljima Općine.

Na potpisivanju Ugovora o izvođenju radova na izgradnji optičke mreže – povezivanje naselja, načelnica Općine Verica Vitković istaknula je kako je zadovoljna što se stvaraju preduvjeti kako bi svi stanovnici na području Općine Trnovec Bartolovečki ubuduće imali brži internet.

– Na temelju sklopljenog ugovora s izvođačem radova održan je i pripremni sastanak zajedno s izvođačem i nadzornim inženjerom, tako da je dobivena suglasnost Hrvatskih cesta za prokop duž dionice DC2 i radovi mogu početi. Rok za izvođenje je 60 dana i očekujem da će kroz naredni period izvođač to i izvršiti, što je preduvjet da se spoje ostala naselja s optičkom mrežom u Trnovcu. Nakon toga čekamo još da Elektra zamijeni drvene stupove u naselju Bartolovec duž prometnice DC2, kako bi kablovi mogli biti provučeni kroz betonske stupove – rekla je načelnica Vitković.

Dodala je da će, kada se izgradi optička mreža u potpunosti, sva naselja imati mogućnost priključenja na optiku, a Općina će sufinancirati stopostotni iznos priključka.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ivana Banfić dolazi u Donju Voću, a povod je sportski

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: AK Varaždin

Špilja Vindija Trail ove godine postaje Špilja Vindija Trail & Dance, objavila je Turistička zajednica područja Sjever Zagorja.

U subotu, 29. lipnja Donja Voća postaje epicentar trčanja, čagice i totalnog ludila. U 18 sati posjetitelje čeka najzabavnija utrka po zagorskim bregima, a nakon toga od 20 sati najluđa zabava na dancepartyju uz DJ- i nezaboravan koncert Ivane Banfić. Ulaz je slobodan.

I to nije sve, između utrke i koncerta, u 19:30 sati sve koji dođu učekuju prve Wannabe neandrtalske sportske igre u kojima sa svojom ekipom možeš odmjeriti snage u neandertalskim sportovima, a za najbolje su osigurane i nagrade za pamćenje.

Tigrasti, zebrasti i šareni outfiti te šuškave trenirke su obavezne, a prijave trkača su na stotinka.hr. Start i cilj utrke su kod NK Vindija Donja Voća, a tamo će biti postavljena i pozornica.

Utrka je organizorana u suradnji s Atletskim klubom Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje