Povežite se s nama

U fokusu

Bivši HNS-ovci opet zajedno: Fokus i Čačićevi Reformisti potpisali koaliciju i zajedno izlaze na izbore

Objavljeno:

- dana

U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije te službeno potpisivanje Sporazuma o zajedničkom nastupu na izborima za Hrvatski sabor i izborima za zastupnike u Europskom parlamentu između stranke Fokus i Narodne stranke – Reformisti. Sporazum su potpisali predsjednici stranaka Davor Nađi i Radimir Čačić.

Podsjetimo da je riječ o nekadašnjim članovima HNS-a. Čačić je nakon odlaska iz HNS-a osnovao Reformiste, a Davor Nađi pridružio se novoosnovanoj stranki Fokus.

Na samom početku okupljeni su izjavili da je ovo tek početak velikog okupljanja koji kreće iz centra. Također, naglašeno je kako su s više drugih stranaka i pojedinaca u visokoj fazi pregovora te su najavili da će im se uskoro pridružiti novi koalicijski partneri.

-Fokus je mlada stranka koja se u samo nekoliko godina dokazala kao relevantan politički faktor. Sredine u kojima smo na vlasti najuspješnije su u Hrvatskoj po kvaliteti života, gospodarskom razvoju i napretku. Svoje znanje i uspjeh želimo proširiti u sve krajeve Hrvatske. Strateškom suradnjom s Narodnom strankom – Reformisti koji su se dokazali na sjeveru Hrvatske, ali i drugim strankama koje će nam se pridružiti u zajedničku koaliciju stvaramo snažnu nacionalnu pokrivenost. Ovakva snažna opcija na centru nudi biračima već dokazane rezultate, a ne obećanja – izjavio je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi te podsjetio na niz pozitivnih politika koje je Fokus proveo u Samoboru, Svetoj Nedelji, Dugom Selu, Svetom Ivanu Zelini, Pirovcu, Križu i drugim sredinama u kojima su prisutni. Statistički, Fokus je četvrta  stranka u Hrvatskoj po ukupnom broju gradonačelnika i načelnika, a zanimljivo je da su to sredine u koje se novi ljudi u velikom broju doseljavaju, a nezaposlenost je mala.

Okupljenima se obratio i predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić.

-Reformisti  su osnovani 2014. godine i od tada do danas kontinuirano u Saboru djeluju kao parlamentarna stranka liberalnog  centra. Tijekom tih deset godina naših više od 70 vijećnika, načelnika, gradonačelnika te u prošlom mandatu župana Varaždinske županije je osim stranačke pripadnosti prepoznato i kroz razumijevanje politike kao mjerljive discipline. Varaždinska županija je pod vodstvom Reformista postala najuspješnija županija po povlačenju EU novaca te neupitni lider u pokretanju i realizaciji projekata obnovljive energije. Upravo takav projektni pristup politici, s kvalitetnijim životom građana kao rezultatom i kriterijem, a istovremeno uz punu svijest o liberalnim vrijednostima, snažna je poveznica naših stranaka. Sve to potvrdili smo i kroz uspješnu suradnju u zajedničkom saborskom klubu – izjavio je Radimir Čačić i naglasio kako je zadatak ove koalicije i stranaka s kojima će se u budućnosti surađivati – sprečavanje daljnjeg stranačkog “zarobljavanja” hrvatskih institucija i društva u cjelini te time svođenja naše budućnosti na razinu HDZ-a.

Potpisanim Sporazumom zajednički su usuglašene vrijednosti i politike koje su usmjerene prema ostvarenju ključnih vrijednosti, uključujući slobodu, pravnu državu, prosperitet, obrazovanje, poduzetništvo, zdravstvo, javnu upravu, održivost, tehnološki napredak i socijalnu osjetljivost. Ono što je bio dodatni poticaj za sklapanje strateškog partnerstva je zajedničko članstvo u europskoj liberalnoj grupaciji Renew Europe te dosadašnja suradnju u zajedničkom klubu zastupnika u Hrvatskom saboru.

Uz predsjednike Davora Nađija i Radimira Čačića, na potpisivanju su sudjelovali i saborski zastupnici iz redova Fokusa Dario Zurovec i Damir Bajs te saborska zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević.

U fokusu

Želja je da se dvije obale jezera u Trakošćanu spoje mostom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

Tijekom proteklog vikenda najnovije informacije je za Regionalni tjednik iznio Milan Rezo, direktor Hrvatskih voda za Gornju Muru i Dravu.

– Kroz 44 radna dana na projektu nastavka čišćenja jezera Trakoščan izvađeno je 70.000 metara kubnih sedimenta te je isti deponiran na privremenoj deponiji. Građevinska operativa s 11 dampera te bagera duge ruke seli se uzvodno u neočišćene dijelove jezera gdje je još preostalo izvaditi i deponirati 130.000 metara kubnih sedimenta na površini od 13 hektara. Zbog erozija koje su nastale uz rubove staze na pokosima jezera, kreće se u sanaciju istih kroz radove preventivne, redovne i izvanredne obrane od poplava. Na lijevoj obali se gradi 150 metara obaloutvrde gdje će se ugraditi oko 600 metara kubnih kamena na visinu 100 godišnje vode, drugim riječima kamena obloga će se vidjeti iznad punog jezera u visini od pola metra. Također, Hrvatske vide kroz redoviti program uređuju 120 metara obale na desnoj strani jezera na način ugradnje gabionskih zidova, gdje će se istih ugraditi približno 150 metara kubnih. Ukupna vrijednost radova izgradnje obalo utvrde procjenjena je na iznos nešto manji od 300.000 eura i isti se ne idnosi na ugovor vezan za čišćenje jezera – pojasnio je Rezo.

Dodao je da će tijekom ovog tjedna uputiti pismo namjere Dvoru Trakišćan s ciljem preuzimanja građevinske dozvole, faza II, koja se odnosi na gradnju mosta koji bi spojio stazu s lijeve na desnu obalu jezera. Prema prvim informacijama most bi trebao biti viseći. Ovo je novost za koju se prvi put čuje.

– S obzirom da most ide preko jezera Hrvatske vode sukladno Zakonu o gradnji mogu dokazati pravni interes i građevinsku dozvolu s Dvora Trakošćan prenijeti na Hrvatske vode, naravnon uz suglasnost nadležnog Ministarstva kulture i medija. Ovu ideju ostvarujemo uz izniman napor varaždinskog župana Anđelka Stričaka i stručnih službi Županije. Stoga uz prisustvo župana, direktora Hrvatskih voda i resornig ministarsta očekujemo sastanke u Vladi RH koja bi trebala poduprijeti ovu inicijativu. Razlog ovome nalazi se u činjenici da je jezero trenutno suho i gradnja samog mosta bi kroz manje izmjene glavnog projekta s 3.500.000 eura koštala najviše 1.000.000 eura. Uzevši sve u obzir svi u Hrvatskim vodama, zajedno s iznimnim zalaganjem i potporom varaždinskog župana, možemo ustvrditi da smo državnom proračunu uštedili više od 2.500.000 eura ili zaključno, vlastitim znanjima, promišljanjem, zajedničkim rješenjima i potporom župana, očistili smo jezero Trakošćan za nula “0” eura! – završio je Rezo.

Nastavite čitati

U fokusu

HDZ i DP postigli dogovor o Vladi  predvođenoj i u 3. mandatu premijerom Andrejom Plenkovićem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a potvrdio je da je na današnjem sastanku postignuto suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana, a potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje