Povežite se s nama

Život i društvo

Ove godine adventska čarolija stiže i u Prelog

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Konferencijom za novinare, održanom u prostoru Uprave Grada Preloga, najavljen je ovogodišnji Gospodarski forum Grada Preloga te brojna događanja u Prelogu pod nazivom Adventska čarolija u Prelogu. O svemu su govorili gradonačelnik Ljubomir Kolarek, direktorica Turističke zajednice Grada Preloga Petra Bobić, Martina Pakšec iz tvrtke PR Lady Events & Weddings te Željko Sokač iz Uprave Grada Preloga.

Grad Prelog i ove godine organizira tradicionalni susret gospodarstvenika s područja Preloga, pod nazivom Gospodarski forum Grada Preloga 2023. Gospodarski forum Grada Preloga 2023. održat će se 24. studenog (petak) u Hotelu Panorama – DG Sport u Prelogu. I ove godine priprema se bogat program Gospodarskog foruma, kojemu se ove godine sa svojim gospodarstvenicima pridružuju i općine Donja Dubrava, Goričan, Mala Subotica i Podturen. Nakon završne svečanosti slijedi i tradicionalno druženje svih poduzetnika s područja Grada Preloga te općina koje sudjeluju u organizaciji ovogodišnjeg Gospodarskog foruma. Partneri ovogodišnjeg foruma su Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska zajednica inovatora, HAMAG BICRO, HBOR i Hrvatska poštanska banka. U prvom dijelu Foruma održat će se i nekoliko zanimljivih radionica, odnosno predavanja. Edukaciju o načinima zaštite od računalnih prijevara u financijskom poslovanju trgovačkih društava i ustanova provest će tvrtka Novum Cognitionis d.o.o., predstavnici HAMAG BICRO govorit će o potporama malom i srednjem poduzetništvu, dok će Hrvatski zavod za zapošljavanje održati predavanje o mjerama aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Adventska čarolija u Prelogu kreće 2. prosinca paljenjem prve adventske svijeće te otvorenjem izložbe Mirjane Klobučarić u Pastroalnom centru b. Alojzija Stepinca.

Posebno će biti uređen Trg Slobode u Prelogu gdje će se održati i niz glazbenih programa, Božićni sajam, a atmosferu zime donijet će i snježni topovi. Za najmlađe su pripremljene bajkaonice, kazališna predstava, a stiže i neizostavni Sveti Nikola. Svečana će biti proslava Dana Grada Preloga, a uoči svečane sjednice Gradskog vijeća službeno će se i otvoriti rasvijetljeni Trg Slobode, ispred Doma kulture. 10. prosinca koncert će u Sportskoj dvorani DG Sport održati Filip Hozjak, uz pratnju Varaždinskog tamburaškog orkestra i gošću Gabrielu Hrženjak, a Božićni koncert u crkvi sv. Jakoba ove godine dovodi jednu od najpoznatijih hrvatskih ženskih klapa, Klapu Cesarice.

Svoje će programe održati i dječji vrtići i škole s područja Preloga, predstavit će se Kulturna udruga Seljačka sloga i udruga umirovljenika sa svojim gostima, za svoje posjetitelje nekoliko je izložaba pripremio Muzej Croata insulanus Grada Preloga, a čeka nas već tradicionalno, na blagdan sv. Stjepana i koncert zborova s područja Preloga u župnoj crkvi sv. Jakoba ap.st. u Prelogu. U Novu godinu stanovnici Preloga i okolice ući će uz glazbeni sastav Dobre vibracije, vatromet i šampanjac.

– Prva događanja u Novoj 2024. godini biti će koncert Puhačkog orkestra Grada Preloga u crkvi sv. Jakoba ap.st. te program dočeka ruskog Djeda Mraza u organizaciji Udruge Kalinka. Odaberite nešto za sebe, dođite u Prelog i uživajte – poručuju iz Grada Preloga i Turističke zajednice.

Život i društvo

U dane vikenda tisuću hrvatskih mažoretkinja ogledat će se u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinske mažoretkinje ove godine obilježavaju svoju 30. obljetnicu i tim će povodom dolazećeg vikenda ugostiti brojne mažoret timove iz svih krajeva Hrvatske na 27. Državnom prvenstvu u mažoret plesu.

Prvi će puta tako Varaždinske mažoretkinje biti domaćin ove velike manifestacije koju provodi Hrvatski Mažoret Savez.

Pokrovitelj Prvenstva je grad Varaždin a nedjeljnim natjecanjima ponajboljih hrvatskih mažoretkinja u dvorani Arena prethodit će jutarnji mimohod i postrojavanje svih sudionica ispred gradske vijećnice na Korzu, gdje će sudionike i organizatore prigodnim riječima pozdraviti varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj, koji će za predvodnice mažoret timova i njihove voditelje u Vijećnici upriličiti svečani prijem.

Službena natjecanja u Areni započinju u nedjelju u 11 sati a mažoretkinje će se natjecati u kadetskim, juniorskim i seniorskim disciplinama štapom i palicom po grupama, te u solo i duo nastupima s ukupno 40 formacija, 46 neformacija i 239 nastupa Prvog i Višeg koraka.

Sve će to pratiti žiri od osam viših nacionalnih sudaca, koji će po završetku nastupa donijeti odluku o plasmanu te dodijeliti medalje i pehare.

Najuspješnije će mažoretkinje po kategorijama ostvariti plasman na Europsko prvenstvo u mažoret plesu, koje će u kolovozu ove godine biti upriličeno u Srbiji.

Kako bi odali poštovanje dugogodišnjem predsjedniku Varaždinskih mažoretkinja, osnivaču i prvom predsjedniku Hrvatskog Mažoret Saveza, delegacija HMS-a će u subotu obići posljednje počivalište svog osnivača Anđelka Zorkovića.

– Potpora čelnika grada Varaždina uz donacije nekolicine varaždinskih tvrtki i pojedinaca svakako je olakšala pripremu Državnog natjecanja mažoretkinja, koje će se prvi puta u 30 godina dugoj povijesti Varaždinskih mažoretkinja upriličiti upravo u baroknom gradu, stoga svim sponzorima i donatorima, kao i brojnim volonterima koji će sudjelovati u organizaciji i provedbi ove velike manifestacije, a posebno Varaždinskim mažoretkinjama iskreno zahvaljujemo u ime Hrvatskog Mažoret saveza – kazao je predsjednik HMS-a Alen Šćuric.

Ulaz u dvoranu Arena tijekom natjecanja u nedjelju od 11 sati za posjetitelje biti će besplatan.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređene još dvije varaždinske ulice – Dravska poljana i produžetak Čretne ulice u Jalkovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ulica Dravska poljana

U sklopu programa održavanja nerazvrstanih cesta Grada Varaždina za 2024. završeni su radovi na još dvije varaždinske ulice.

U varaždinskom prigradskom naselju Jalkovec uređen je produžetak Čretne ulice. Izveden je iskop postojeće konstrukcije ceste, profiliranje trupa ceste kamenim materijalom za izradu tamponskog sloja nove kolničke konstrukcije, asfaltiranje kolnika novim nosivim i habajućim slojem asfalta. Širina kolnika je 3,50 m te bankina 0,5 m sa svake strane ceste. Izvoditelj radova bio je „PZC Varaždin“ d.d., a vrijednost radova je 22.322,78 eura s PDV-om.

Uređen je i nogostup u Ulici Dravska poljana u dužini 300 metara. Izvedeni su radovi: iskop nasipa za izradu tamponskog sloja nogostupa, postava novih parkovnih rubnjaka, uređenje oborinske odvodnje, asfaltiranje nogostupa novim nosivim i habajućim slojem asfalta. Također je izvršeno uređenje zelenih površina te je obavljana sadnja drvoreda. Posađena je 35 stabala stupaste japanske trešnje i stupastog graba. Širina nogostupa je 1,60 m. Vrijednost radova je 59.202,41 eura s PDV-om, a izvoditelj radova bio je „COLAS Hrvatska“.

Čretna ulica

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje