Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Čak tristotinjak malih folkloraša rasplesalo se na jubilarnoj, 10. dječjoj smotri folklora u Cestici

Objavljeno:

- dana

Nedjeljna priredba u Općini Cestica pokazala je nekoliko stvari: da je puno mladih spremno njegovati tradiciju; da se folklor na “velika vrata” vratio među najmlađe i da se publika poželjela takvog tradicijskog tipa zabave.

Na jubilarnoj, 10. dječjoj smotri folklora nastupilo je tristotinjak mališana, a školska dvorana Općine Cestica bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Mali i nešto malo veći folkloraši u Cesticu su došli predstaviti najbolje iz svojega programa. Uz domaćine, KUD “Cestica” nastupili su maruševečki KUD „Klaruš“, KUD „Martijanec“, KUD „Šandorovec“, KUU „Zvon“ Mala Subotica, KUD „Ježek“ Beretinec, KUD općine Petrijanec i ludbreški KUD „Anka Ošpuh“. Iako je, već uobičajeno, folklor plesalo više djevojčica nego dječaka, u Cestici se mogla primijetiti zanimljiva promjena. Dok su nekoć bile nerijetke skupine u kojima su plesale samo djevojčice, danas svaka grupa ima barem jednog, a većina i nekoliko dječaka. I, čujemo, sve ih je više zainteresiranih. Da folklor i inače privlači sve veći broj djece i da ova aktivnost više nije “nekulerska” pokazuje i trenutna situacija u KUD-u Cestica. – Danas imamo 37 djece u dvije skupine, a uskoro ćemo formirati i treću. S njima rade četiri voditelja – zadovoljna je novoizabrana voditeljica KUD-a, Petra Vunderl. S ovakvim je razvojem situacije zadovoljan i načelnik Općine Mirko Korotaj. On kaže kako se, putem folklora, od najmlađih generacija njeguju tradicijski običaji Općine Cestica.

– Najljepše je vidjeti djecu radosnu, a ovdje su danas mališani koje folklor i nastupi raduju i daju sve od sebe da i publici prenesu tu radost. Zato mislim da će ovo biti lijepo nedjeljno poslijepodne za sve koji su došli u Cesticu – rekao je načelnik Korotaj uoči početka Smotre.

Sportska dvorana Osnovne škole Cestica bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a načelnik je, nakon uspješnog završetka još jedne smotre, rekao da su uz dobro obrazovanje i životni standard, mogućnosti za kvalitetno ispunjeno slobodno vrijeme, ono zbog čega se ljudi odlučuju negdje živjeti. Budući da je cilj općinskih vlasti zadržati mlade na području Cestice, u Općini se puno ulaže u izvanškolske aktivnosti, među kojima i u rad KUD-a pa će, najavljuje načelnik, ubuduće biti i više sličnih priredbi u Cestici.

Život i društvo

Studenti iznimno zainteresirani za volontiranje na Špancirfestu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička zajednica grada Varaždina bila je među izlagačima na Tjednu karijera „Connect Week UNIN“ Sveučilišta Sjever održanog u Koprivnici. Izlagački prostor privukao je velik broj studenata koji su bili zainteresirani i za mogućnosti koje pruža turizam, posebno u kontekstu lokalne zajednice.

Bila je to prilika i za promociju Varaždina, ali i njegovog najpoznatijeg brenda, najvećeg i najpopularnijeg uličnog festivala u Hrvatskoj- Špancirfesta. Uz promotivne materijale o destinaciji, izložene su bile i VR naočale koje pružaju virtualni doživljaj Špancirfesta.


S pomoću njih djelić festivalske atmosfere može se doživjeti tijekom cijele godine, a ne samo u deset dana trajanja manifestacije, što je izazvalo i najveći interes posjetitelja izlagačkog kutka Turističke zajednice grada Varaždina.

Također, studenti su bili zainteresirani za mogućnost volontiranja na festivalu koje mladima pruža izvrsnu priliku da steknu jedinstveno iskustvo u organizaciji velikih manifestacija, razviju svoje komunikacijske vještine i uspostave kontakte. Neki od njih najavili su svoju prijavu za volontiranje na 26. izdanju Špancirfesta, koje je na rasporedu od 23. kolovoza do 1. rujna 2024. i za koje će poziv za volontere biti uskoro objavljen.

Tjedan karijera Sveučilišta Sjever, jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u regiji kada je riječ o povezivanju gospodarstva i društvene zajednice, u pet je dana u Sveučilišnim centrima   u Varaždinu i Koprivnici okupio rekordan broj renomiranih poslodavaca i predstavnika poslovne zajednice.

Nastavite čitati

Život i društvo

Projekt “Zaželi“ povezao gradove i općine Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski Crveni križ Društvo Crvenog križa Varaždinske županije kao prijavitelj projekta – Omogućimo život u vlastitom domu i Europski socijalni fond plus u sklopu Programa Učinkovitih ljudskih potencijala 2021. – 2027. do sada su uspješno proveli tri faze u kojima su svaki put zapošljavali po 30 žena.

Svaka faza projekta je uspješno završena na opće zadovoljstvo zaposlenih osoba i krajnjih korisnika i partnera projekta. Projekt Zaželi sada je ušao u četvrtu fazu provedbe. Uz pomoć partnera općina i gradova s područja Varaždinske županije, provedba je projekta započela još 2018. godine, a raspoređena je u četiri faze.

Obzirom da je u tijeku početak ovoga zanimljivog i nadasve korisnog projekta, tim su povodom načelnici i gradonačelnici općina i gradova sudionika ovoga tjedna sudjelovali na početnoj konferenciji projekta u skupštinskoj dvorani Varaždinske županije, gdje im je ravnateljica Sandra Vidaček zaželjela uspješni početak i dala smjernice vezane uz njihovo sudjelovanje.

Partneri projekta su općine Breznica, Breznički Hum, Klenovnik, Sračinec, Visoko i Gornji Kneginec, te gradovi Lepoglava, Novi Marof i Varaždinske Toplice. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.485.000 eura, što će u stopostotnom iznosu sufinancirati Europski socijalni fond plus.

Cilj projekta jest pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu osobama starijim od 65 godina i odraslim osobama s invaliditetom na području djelovanja Društva Crvenog križa Varaždinske županije, čime se pridonosi socijalnoj uključenosti i prevenciji institucionalizacije ciljne skupine.

U sklopu projekta Zaželi pruža se usluga potpore i podrške u organiziranju prehrane, obavljanju kućanskih poslova, održavanju osobne higijene, zadovoljavanju drugih svakodnevnih potreba za 180 pripadnika ciljne skupine, uz nabavu i podjelu paketa kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština, a u što je uključeno ukupno 30 pružatelja usluga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje