Povežite se s nama

U fokusu

HZZO uveo novost zbog koje nećete više morati na ići na šaltere

Objavljeno:

- dana

Efikasnije i transparentno upravljanje sustavom zdravstvene zaštite te otvaranje šireg spektra e-usluga prema osiguranicima i uplatiteljima doprinosa, ciljevi su projekta integriranog informacijskog sustava e-HZZO, čiji je završetak svečano obilježen u petak, 15. prosinca u Zagrebu.

Projekt Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) sufinancirala je EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 12.887.197 eura, a ukupna mu je vrijednost 15.223.969 eura.

Novim će se sustavom realizirati dodatne nove usluge osiguranicima kao npr. izmjena kontaktnih podataka te izbor/promjena doktora primarne zdravstvene zaštite – e-usluga kojom se osiguranicima (građanima RH) daje mogućnost podnošenja zahtjeva za promjenom izbranog doktora primarne zdravstvene zaštite, što predstavlja najčešći razlog dolaska na šalter HZZO-a.

Kroz razvoj ovog integriranog sustava, naglašavaju iz HZZO-a, poboljšat će se i druge e-usluge i stvoriti temelji za nove e-usluge, ne samo za osigurane osobe u RH već i za ugovorne subjekte te poslodavce.

Te će se usluge implementirati kao novi servisi koji će omogućiti informaciju u stvarnom vremenu čime će se umanjiti stupanj pogreške i ubrzati poslovni procesi, dodaju.

Izvor: Poslovni

U fokusu

Novi investitor u Poduzetničkoj zoni Kneginec, evo što se planira graditi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnici Općinskog vijeća Općine Gornji Kneginec održali su u ponedjeljak 13. svibnja 2024. godine svoju 31. sjednicu. Sjednici je prisustvovalo 11 vijećnika, a dnevni je red sadržavao četiri točke.

Pod prvom točkom usvojena su financijska izvješća, i to: Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Općine Gornji Kneginec za 2023. godinu, zajedno s Izvještajem i obrazloženjima istoga, Izvještaj o provedbi Plana razvojnih programa Općine Gornji Kneginec za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine i Odluka o raspodjeli rezultata po Godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Općine za 2023. godinu.

Iz financijskih izvještaja doznaje se da su prihodi i primici Općine zajedno s prihodima i primicima korisničkog korisnika u 2023. godine ostvareni u iznosu od 5.143.470,51 EUR, što je 105,9 % od planiranoga, dok su rashodi i izdaci ostvareni u iznosu od 3.596.443,37 EUR, što je 67,8 % od planiranoga. Ukupan višak prihoda i primitaka Općine Gornji Kneginec zajedno s proračunskim korisnikom iznosi 1.992.227,67 EUR koji će se u ovoj godini rasporediti za pokriće rashoda i izdataka za što će biti potrebno donijeti rebalans proračuna.

Općinski su vijećnici usvojili Zaključak o prihvaćanju Izvješća o izvršenju Programa gradnje vodnih građevina i komunalne infrastrukture u 2023. godini kao i Zaključak o prihvaćanju Izvješća o izvršenju Godišnjeg programa održavanja komunalne infrastrukture Općine Gornji Kneginec za 2023. godinu.

Kod posljednje točke vijećnici su jednoglasno usvojili Odluku o odabiru najpovoljnije ponude za prodaju nekretnina. Odlukom je odabrana ponuda tvrtke INTELMAR d.o.o. iz Zagreba kao najpovoljnija za kupnju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 17.152 m2 u Poduzetničkoj zoni Kneginec, a koje je u vlasništvu Općine Gornji Kneginec. Tvrtka INTELMAR d.o.o. planira svoju investiciju u Poduzetničkoj zoni za izgradnju proizvodno-skladišne hale.

Nastavite čitati

U fokusu

Kako će se legalizirati bespravno izgrađene kućice na obalama Drave?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su građevinski inspektori Državnog inspektorata Republike Hrvatske (Inspektorat) proteklih nekoliko mjeseci pročešljali priobalje rijeke Drave s varaždinske i međimurske strane, nekoliko stotina vlasnika bespravno izgrađenih kućica za odmor još uvijek strepi hoće li ostati bez njih.

Naime, kako doznajemo od nekoliko vikendaša koji žele ostati anonimni, krajem ožujka na vratima njihovih kućica su u ožujku i travnju osvanula “Rješenja” kojima Inspektorat nalaže njihovo uklanjanje u roku od dva tjedna.

Prekid postupka

– Znamo da su ih istaknuli i na oglasnoj ploči u Područnom uredu u Varaždinu, ali se ipak nadamo kako se ovdje u konačnici neće dogoditi “koprivnički scenarij”. U susjednoj županiji navodno vlasnici kućica moraju ukloniti 90% objekata koji nisu legalizirani i to je katastrofa. Uz Varaždinsko jezero stopirana je i daljnja izgradnja nedovršenih kućica, a oni koji sami ne uklone građevinu, u riziku su da rušenje i uklanjanje građevinskog otpada obavi treća osoba. Uglavnom, to bi bila katastrofa i tko zna koliko sve na kraju može koštati… – vele naši sugovornici koji su gradili bez građevinske dozvole, kupili ili pak naslijedili kućice uz Dravu.

Oni “sretniji”, u međuvremenu su zbog različitih razloga dobili rješenja o prekidu postupka izvršenja uklanjanja građevina za privremeni boravak. Primjerice, samo Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije dosad primio tristotinjak zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju za nezakonito izgrađene zgrade oko akumulacijskog jezera HE Čakovec i uz rijeku Muru.

Premda su se vikendaši dosjetili jadu, stvar je ispala groteskna jer zahtjevi su predani bez zakonom propisane pripadajuće dokumentacije!

– Sporne kućice se nalaze na indukcijskom pojasu Hrvatskih voda, odnosno između dva nasipa. Stoga su neki vlasnici ili korisnici takvih objekata za privremeni boravak s međimurske strane dobili rješenja o uklanjanju građevina o svojem trošku. I točna je informacija da ukoliko to ne učine, iste će biti uklonjene s tim da se račun ispostavi vlasnicima. Dobra je vijest da se privremeno stalo s rješenjima, s obzirom na to da se pokušava pronaći način kako legalizirati kućice. Zanimljivo je da na to trenutno pristaje i glavni podnositelj prijava. Riječ je o Hrvatskoj elektroprivredi koja je vlasnik brojnih parcela uzurpiranih besplatnom gradnjom. Bit će tu puno problema jer investitori su većinom nepoznate osobe, među kojima ima i stranaca… – govori vikendaš od kojeg doznajemo da su u zaštitu svojih kućica s argumentima ili bez njih već stali istaknuti Varaždinci.

Tko je nemoćan?

Podsjećamo, u svojim javnim istupima uoči parlamentarnih izbora međimurski župan Matija Posavec isticao je kako konkretno rješenje za spomenutu situaciju postoji.

Po njegovim saznanjima sprovele su ga i neke druge regije sa sličnim problemom poput ovog u najsjevernijim županijama. Međutim, ukazao je i da je najveći problem što “Hrvatske vode imaju svoja pravila, dok HEP ima svoja”.

Tek će se vidjeti je li tu regionalna samouprava nemoćna, baš kao i lokalni moćnici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje