Povežite se s nama

Međimurje

Vladimir Mislović: Jedini tragovi koje u šumi smijete ostaviti su oni vaših stopa!

Objavljeno:

- dana

Organizacijom manifestacije „Lov na zlatnog smrčka“ Gljivarsko društvo „Smrčak“ Čakovec pune 23 godine obilježava početak nove gljivarske sezone.

– U čast našem dugogodišnjem predsjedniku, tradicionalnu gljivarijadu, koja posljednjih 20 godina ima međunarodni karakter, nazvali smo Memorijal Saše Jurkijevića. Ove godine stiglo nam je u goste 400-tinjak gljivara iz cijele Hrvatske i susjedne Slovenije. Tražimo smrčke jer je druga polovica travnja vrijeme kada ih ima najviše u našim šumama – rekao nam je Vladimir Mislović, dopredsjednik Gljivarskog društva „Smrčak“ Čakovec.

Skupljanje gljiva posljednjih je godina postalo sve popularnije. Bijeg u šumu od gradske vreve i užurbanosti upotpunjen je traženjem gljiva. Sjever Hrvatske bogat je raznim vrstama kostanjevčica, panjevača, vrganja… No, oni s nedovoljno iskustva itekako moraju biti na oprezu.

– Lijep klobuk gljive može vas lako zavarati. Potreban je velik oprez prilikom branja i kasnije konzumacije. Nikada ne jedite gljive ako niste u potpunosti sigurni u njihovu jestivost. Naše društvo ima četiri registrirana determinatora, osobe zadužene za provjeru i potvrdu vrste gljiva. Determinatori našeg društva uvijek stoje na raspolaganju, stoga ne riskirajte, već provjerite gljive za koje niste sigurni – kaže Mislović.

Iskusni gljivari upozoravaju na neka osnovna pravila ponašanja, pa se tako gljive nikako ne smiju brati tamo gdje je to izričito zabranjeno, a ne skupljaju se ni gljive koje spadaju u kategoriju zaštićenih, kao što je slučaj s carskom blagvom. Također, skupljaju se samo one količine koje su zakonski dopuštene te onoliko koliko planirate koristiti, kako ih se kasnije ne bi bacalo.

– Vrlo je važno da prilikom povratka iz šume za sobom ostavite red. Jedini tragovi koje smijete ostaviti su oni vaših stopa. Potrebno je izbjegavati prevrtanje otpalih grana jer ono potencijalno predstavlja stanište za neke vrste gljiva. Ne oštećujte raslinje. U šumi se ponašajte odgovorno – upozorava Mislović i dodaje:

Dozvole

– Važno je napomenuti da su novim Pravilnikom o upotrebi šumskih nedrvnih proizvoda građani oslobođeni naknade za gljivarenje i travarenje, ali je u svakom slučaju potrebno ishoditi dozvolu. Dobivanje dozvole je mjera za educiranje građana o osnovama gljivarenja i pravilima ponašanja u šumi. Svakako pripazite i na krpelje. Nosite prikladnu odjeću, po povratku iz šume obvezno se istuširajte, a nije naodmet i preventivno se cijepiti.
A sudionici „Lova na zlatnog smrčka“, nakon što su tri sata proveli u šumama oko Nedelišća, po povratku su se mogli pohvaliti bogatim plijenom. Druženje je nastavljeno uz razgovor i razmjenu iskustava, ali i ukusni gulaš za koji su se pobrinuli vrijedni domaćini.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje