Povežite se s nama

Međimurje

U sklopu dana Međimurske županije obilježen i Svjetski dan intelektualnog vlasništva

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Udruge inovatora Međimurja, INOMA-e, u Međimurju je na svečani način obilježen 26. travnja – Svjetski dan intelektualnog vlasništva, manifestacijom u Scheierovoj zgradi, kako bi se promicala uloga koju imaju prava intelektualnog vlasništva (patenti, žigovi, industrijski dizajn, autorsko pravo) te poticali inovativnost i kreativnost.

Ovogodišnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva slavi veličanstvenost, genijalnost, znatiželju i hrabrost žena koje vode promjene u našem svijetu i oblikuju našu zajedničku budućnost.

– Žene svakodnevno dolaze s inovacijama koje mijenjaju igru u stvaranju i djelovanju na transformaciju života, i unapređuju ljudsko razumijevanje, od astrofizike do nanotehnologije, od medicine do umjetne inteligencije i robotike“, naglasio je predsjednik INOMA-e Darko Dobošić.

U programu kojem su glazbeni doprinos dali učenici pjevačkog zbora Ekonomske i trgovačke škole te Erik Vrbanec iz Strahoninca na trubi, podijeljena su priznanja. Za najboljeg izumitelja Međimurja priznanje je pripalo Damiru Bašeku iz Ivanovca. Priznanje za iznimne zasluge i poticanju žena u inovativnosti i kreativnosti osvojila je ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole, Bosiljka Vinković Kukolić.

Priznanja najboljih inovacija iz natječaja „INOVA – budi bolji i pobijedi“ podijeljene su po kategorijama. Tako je najbolja inovacija u kategoriji osnovnih škola otišla u OŠ Jože Horvata u Kotoribi učenicima Karlu Solomunu i Luki Karlociju te mentorici Jeleni Tuksar. Najboljom inovacijom u kategoriji likovne umjetnosti studenata osvojio je autorski rad „Hiperrealizam i moć akvarel tehnike“ Darinke Krček, a u kategoriji književnosti i poezije studenata Jakovu Skoku za knjigu „Desetorica skeptika“.

Autorski rad „Kratka i tiha priča“ Žarka Skoka najbolja je inovacija u kategoriji individualnog izumitelja. „Turoš torba“ Karmenke Šipek je najbolja inovacija industrijskog dizajna u kategoriji individualni izumitelj dok su najbolji timski izumitelji samoutovarnog kontejnera za papir, Melani i Željko Petković.

Najbolja inovacija u kategoriji inovativnog turističkog proizvoda je povijesno-kulturno-turistička manifestacija „Nikola Zrinski Sigetski“ studenata Kristine Žganec, Mateje Krušec, Matije Brumena, Veronike Srnec, Mateje Gače i Vlatke Tišlarić te mentora Đurđe Somođi, Nenada Breslauera i Tomislava Hublina.

Priznanja za višegodišnju suradnju i poticanje kreativnosti i inovativnosti u Međimurju dobili su Ekonomska i trgovačka škola, Savez hrvatskih inovatora, Tehnička škola i Međimurska županija.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je uz zamjenika Josipa Grivca prisustvovao svečanosti, čestitao je svim dobitnicima istaknuvši kako smo sredina koja se može ponositi kreativnošću i idejama svojih inovatora i učenika.

– Danas smo sredina u kojoj imamo državne, europske i svjetske prvake. Sa svakog državnog ili međunarodnog natjecanju inovacija se vraćamo s brojnim nagradama. U suradnji sa Zajednicom tehničke kulture formiramo „Code klubove“, da bismo poticali i motivirali učenike da iskoriste svoje potencijale koji nesumnjivo postoje“.

Spomenimo kako je Opća skupština WIPO, na svom zasjedanju u rujnu 2000. godine, donijela odluku da se 26. travnja, datum na koji je 1970. godine stupila na snagu Konvencija o WIPO-u, obilježava kao Svjetski dan intelektualnog vlasništva. Prvi značajni međunarodni Ugovor koji pomaže pri zaštiti prava intelektualnog vlasništva je Pariška Konvencija za zaštitu, koja je obuhvaćala patente za izume, žigove i industrijska obličja.

Drugi temeljni dokument je Bernska konvencija za zaštitu literarnih i umjetničkih djela iz 1886.g. Omogućavala je zaštitu književnih, muzičkih, slikarskih, skulptorskih i arhitektonskih djela. Danas legislativnu osnovicu hrvatskog sustava intelektualnog vlasništva čini pet novih zakona u području industrijskog vlasništva, koji se primjenjuju od 1. siječnja 2000. godine. To su Zakon o patentima, Zakon o žigu, Zakon o industrijskom obličju, Zakon o oznakama geografskog podrijetla proizvoda i usluga, Zakon o zaštiti planova rasporeda integriranih poluvodiča i Zakon o autorskom pravu.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje