Povežite se s nama

Život i društvo

Bogat program i trpeza na 15. godišnjici Udruge kuhara Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Članovi Udruge kuhara Varaždinske županije u subotu, 5. svibnja  obilježit će 15 godina djelovanja u atriju Županijske palače, ali i na Franjevačkom trgu gdje će se okupiti stotinjak kuhara i slastičara, članova Udruge koji će bogatim program predstaviti sve što su dosad radili.

Obljetničku proslavu 15. godišnjice Udruge kuhara na današnjoj konferenciji za medije najavili su Natalija Martinčević, predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije i Damir Crleni, tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije

– Naši su dragi kuhari prije svega čuvari okusa i mirisa varaždinskog kraja i najzaslužniji su za dobivanje oznake zaštićenog zemljopisnog porijekla – varaždinskog klipiča za kojeg je pokrenut  postupak zaštićenosti na razini Europske unije – naglasila je Martinčević.

Dodala je da je riječ o manifestaciji koja će u subotu potvrditi nastavak sve bolje suradnje Varaždinske županije, Turističke zajednice Varaždinske županije  i Udruge kuhara Varaždinske županije, posebno s Damirom Crlenijem.

– S njim smo uspješno odradili prezentaciju kuharice jela od buče, svih kuhara odnosno restorana koji su se uključili u županijski projekt brendiranja buče i bučinog ulja. Time smo stavili jela od buče na menije Okusa varaždinskog kraja. Posebno treba cijeniti njihov trud, prijenos znanja, vještina ali prije svega entuzijazma na mlađe generacije, buduće kuhare kao jednog deficitarnog, a za naš turizam iznimno važnog zanimanja. Ovim putem pozivam građane Varaždinske županije da nas posjete u subotu na proslavi 15. godišnjice naših kuhara u atriju i ispred naše palače, da podrže pripremljeni program i degustiraju delicija naših kuhara – naglasila je Martinčević.

Potom se na program osvrnuo Damir Crleni, najavvši da znatiželjnike i gurmane očekuju degustacije jela, radionice i izložbe na temu kulinarstva, rezbarene atrakcije od voća i povrća, predstavljanje restorana, ali i učenika i polaznika vrtića.

– Program započinje u 10 sati a završiti će rezanjem velike Podravkine rođendanske torte oko 13 sati. Očekuje nas izložba kuharica umirovljenih kuhara i kuharica, a u prezentacije uključiti će se Udruge Hajdina, Trnovečko srce, Preslice iz Sračinca, Udruga žena Vidovec, Udruga varaždinsko bučino ulje, PZ varaždinsko povrće, Rotary club Varaždin, Vinarija Vitez, Varaždinski plac, Elmag Ludbreg te KUD- Vidovec i članovi Udruge Hajdina – istaknuo je Crleni.

Inače, Udruga kuhara Varaždinske županije osnovana je 19. ožujka 2003. godine s ciljem afirmacije struke i očuvanja tradicijskih namirnica i proizvoda koji su vezani za Varaždinsku županiju i varaždinski kraj.

– Ispunili smo ciljeve koje smo si zacrtali prije 15-tak godina i zaista smo ponosni na to. Imamo regionalne timove koji redovito sudjeluju na svjetskim natjecanjima i olimpijadama, a već pet sezona postižu hvalevrijedne rezultate. Jedna smo od najaktivnijih udruga na području Republike Hrvatske i aktivno surađujemo sa svim udrugama koje djeluju u cilju zaštite tradicije proizvoda i namirnica – rekao je Crleni.

Jedna od zadaća Udruge je da svoja znanja prenose na mlađe generacije, a Martinčević i Crleni složili su se kako je to važno s obzirom na bogatu kulinarsku povijest  naše Županije, ali i zbog spomenutog deficita kuhara u Varaždinskoj županiji.

Program 10:00-12:00 Atrij županijske palače i Franjevački trg 

10:00-12:00 Izložba knjiga: kuharica u prostoru ulaza u atrij županijske palače u realizaciji umirovljenih kuhara i kuharica koje su donirale knjige Udruzi kuhara Varaždinske županije – Dragica Perhaj, Barbara Martinez

7:00-12:00 Kuhanje zagorske krumpir juhe – kuha Regionalni tim kuhara Varaždinske županije koji ove godine nastupa na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu

10:00-11:30 Tematska radionica i izložba radova na temu kulinarstva – Dječji vrtić Zeko Trnovec, djeca u kuharskim odjelima

10:00-11:30 Restorani predstavljanje po 30 min. na štandovima ispred palače sa jednim autohtonim jelom poput Cvetlinske gibanice, Starinske pite, štruklji od zelja sa bučinim uljem i orasima i td.

  • hotel Trakoščan, hotel Turist, hotel Minerva, restoran Angelus, Fontana Crnković, restoran Bedem

10:00-11:30 Gospodarska škola Varaždin i Srednja škola Arboretum opeka, Marčan   – degustacija  jela pripremljenih od domaćih tradicionalnih  namirnica

10:00-11:30 nastup učenika – učenici

10 učenika VII. OŠ Varaždin, Donji Kučan u bijelim kuharskim odjelima sa pripremom muffina

10:00-11:30 – kulinarska artistika od voća i povrća – članovi UKVŽ kuharice iz hotela Minerva -Ljubica Mihalić i Jasna Huzjak

10:00-11:30 izložbe udruga,

Udruga Hajdina – Kučanski koščićjak,

Udruga Trnovečko srce – Trnovečka makovnjača

Udruga žena Preslice, Sračinec – Zdigani krumpirovi štrukli

Udruga žena Vidovec, Općina Vidovec – Vidovečki gibanik,

Udruga varaždinsko bučino ulje – degustacija varaždinskog bučinog ulja

Pz varaždinsko povrće – varaždinsko zelje sa bučinim uljem degustacija, prigodni pokloni povodom obljetnice udruge

Rotary club Varaždin – tematski pokloni prilikom proslave obljetnice udruge, a na temu kulinarstva

Vinarija Vitez – degustacija vina Varaždinske županije obitelji Vitez

Varaždinski plac – tematske kuharske pregače povodom proslave 15 godina od osnutka Udruge kuhara varaždinske županije

Elmag Ludbreg – podržava događanje uz tradicionalnu suradnju sa udrugom 

Program u Atriju županijske palače od 12:00-14:00 sati

12:00 – KUD Vidovec  „LIJEPA NAŠA MALA MARA PO KORUZI TRAVU BRALA Koreografija: Tihomir Kukulić Glazba: Jurica Žibek

Pjevanje uvježbala: Zdenka Knapić

12:15 – Nastup članova udruge Hajdina- koreografija  „Žetva“

12:30 – pozdravni govor

Predsjednik udruge kuhara Varaždinske županije Bojan Bohorć

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni

Predsjednica turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević

Gradonačelnik grada Varaždina Ivan Čehok

Župan Varaždinske županije  Radimir Čačić

12:50 – degustacija Zagorske krumpir juhe sa vrganjima i Varaždinskih klipiča

13:30 – slavljenička torta poklon gastro tima i generalnog sponzora Hrvatskog kuharskog saveza – Podravke Udruzi kuhara Varaždinske županije

Život i društvo

Novo Selo Podravsko moglo bi postati hrvatsko “Selo ruža”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za dobru organizaciju potrebno je malo motivacije, dobre volje, nešto vremena, ali puno zajedništva. Govore nam tako u Udruzi Slobodnjaki iz Novog Sela Podravskog, mjesta u sastavu Općine Mali Bukovec.

Oni su se nedavno primili organizacije jedinstvene manifestacije ˝Rikićevo proljeće˝, koja je posvećena hrvatskom glumcu Rikardu Brzeski, rodom upravo iz tog mjesta.

On je ostvario zapažene uloge u Mejašima, Gruntovčanima te u filmu legendarnog Žnidaršića Tko pjeva zlo ne misli.

Stoga su Slobodnjaki odlučili, ne samo odati počast svom poznatom sumještaninu, već očuvati taj dio kulture i stvaralaštva od zaborava.

– Riki Brzeska ostvario je značajne uloge u našim legendarnim filmovima, a želja nam je da i mlađe generacije upoznaju taj dio naše kulture – kažu nam u Udruzi.

Manifestaciji je prisustvovao i župan Anđelko Stričak.

– Novo Selo Podravsko, koje se nalazi u Općini Mali Bukovec je poznato po proizvodnji ruža. Međutim, sad je bogatije i za jednu manifestaciju “Rikićevo proljeće” u spomen na glumca Rikarda Brzesku. Pretpostavljam da se svi ili barem mi stariji sjećamo nezaboravnih Gruntovčana, a on je u njima utjelovio lik Gabera Požgaja. Scene bakice koja je umrla pa se predomislila, proslave obljetnice vatrogasnog društva, licitaža trstike, Dudeka uposlenog u HŽ-u, njihovog pjevanja “… tihe noći moje zlato spava….” ostaju nezaboravne. Uvijek ih je ponovo lijepo gledati. To su scene koje uz seriju Velo misto zasigurno ulaze u najbolja djela hrvatske kinematografije. Ali, osim podsjetnika na njih potrebno je i prisjetiti se svih tih velikana hrvatske povijesti – rekao je Stričak.

Pritom je dao podršku Udruzi Slobodnjaki, njihovom predsjedniku Daliboru Horvatu i načelniku Malog Bukovca Darku Markoviću da Novo Selo Podravsko brendiraju kao hrvatsko ˝Selo ruža˝.

– Udruga je zaista aktivna, članovi organiziraju predstave, mnogobrojne sportske aktivnosti i izlete, uređuju i održavaju vanjske prostore poput igrališta i prostora oko društvenoga doma, pomažu i uveseljavaju malim gestama one kojima je to potrebno – rekao je načelnik Marković te dodao kako uz sve to Novo Selo Podravsko ima najveći rasadnik ruža u Republici Hrvatskoj pa je želja da se kompletni centar naselja zasadi sa stotinama sadnica ruža te da se mjesto pretvori u hrvatsko ˝Selo ruža”.

Što se pak tiče ostalih aktivnosti, Slobodnjaci imaju puno planova.

– U lipnju je planirano obilježavanje obljetnice izgradnju društvenog doma u Novom Selu Podravskom, potom je u planu Seoski mali nogometni turnir i druženje mještana Novog Sela Podravskog. Također, planiramo sadnju drvoreda-parka na jesen. Spremamo se i na edukacijski izlet u Volčji Potok radi projekta sadnje spomenutog parka u Novom Selu Podravskom – kažu nam u Udruzi. Naravno, pred kraj godine pripremaju i Adventsko druženje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Obrana od poplava bila u fokusu vježbe operativnih snaga VZO-a Gornji Kneginec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. travnja, održana je vježba operativnih vatrogasaca u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec, na ribnjacima ŠRD Ostriž u Knegincu Gornjem.

Cilj vježbe bila je simulacija obrane od poplava postavljanjem barijera za vodu, izradom zečjeg nasipa te prepumpavanjem većih količina vode.

Ujedno je tom prigodom obavljena provjera ispravnosti opreme te je procijenjeno koju količinu vode se može prepumpati s pumpama i vozilima koju posjeduju društva iz Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec.

Vježba je podijeljena na više sektora rada i uz komunikaciju voditelja vježbe s vatrogasnim odjeljenjima radi koordinacije same vježbe.

U vježbi su sudjelovali članovi DVD-a Gornji Kneginec, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki koji su vršili prepumpavanje vode pomoću motornih i potopnih pumpi.

Vježbi su prisustvovala 34 operativna vatrogasca VZO-a Gornji Kneginec te načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, predsjednik Općinskog vijeća Marko Brezovec, načelnik stožera Civilne zaštite Općine Gornji Kneginec Robert Đuranec, predsjednik VZO Gornji Kneginec Mihael Magdić te zapovjednik VZO Gornji Kneginec Igor Kišiček.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje