Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinska županija: kaznena djela na štetu mladeži i obitelji su u porastu, a zaplijenjeno je 18 kg marihuane

Objavljeno:

- dana

Policijska uprava varaždinska pozorno vodi statistiku o svim aspektima svog rada, a posljednji objavljeni podaci su za 2023. godinu.

Opće stanje sigurnosti tijekom protekle godine na području PU varaždinske u brojnim je pokazateljima bolje nego 2022. godine.

Neznatno je porastao broj kaznenih djela za 0,4 % u odnosu na 2022. godinu te su tako tijekom 2023. godine ukupno počinjena 1963 kaznena djela, bez kaznenih djela prometa 1917, dok je godinu ranije ukupno počinjeno 1955 kaznenih djela. Također, ukupno utvrđeni prekršaji u prometu u porastu su za 43 % u odnosu na 2022. godinu, te je tako lani utvrđeno 32.237 prekršaja u prometu, dok je u istom razdoblju 2022. godine bilo utvrđeno njih 22.530.

Dobra je vijest da je zabilježen pad ukupnog broja prometnih nesreća za 11 %, pad broja teških prometnih nesreća za 13 % i pad lakih prometnih nesreća za 11% u odnosu na 2022. godinu. Tijekom 2023. u Varaždinskoj županiji bilo je 20 % manje ozlijeđenih te 64 % manje poginulih u prometnim nesrećama. Najviše prometnih nesreća protekle se godine dogodilo u prosincu. Najčešći uzrok prometnih nesreća bila je brzina neprimjerena uvjetima, a najviše ih se dogodilo na ravnim cestovnim potezima. Ako gledamo sudionike u prometnim nesrećama prema stupnju alkoholiziranosti prosječno najviše ih je imalo između 1.51 i 2 promila.

U odnosu na 2022. bilo je 5 % manje prekršaja iz područja javnog reda i mira te 56 % manje požara. U požarima je stradalo pet osoba, koje su srećom zadobile lake tjelesne ozlijede.
Ipak, žalosti povećani broj samoubojstava. Tijekom 2023. godine je počinjeno ili bilo pokušano 71 samoubojstvo, dok je 2022. godine bilo počinjeno 61 samoubojstvo pa je to povećanje od 16 %. Od ukupnog broja samoubojstva u 2023. godini 24 samoubojstva su bila dovršena, dok je 47 samoubojstva ostalo u pokušaju. Češće su život poželjeli skončati muškarci. Također, statistike o samoubojstvima pokazuju da ih je najviše bilo u kolovozu. Izlaz u samoubojstvu najčešće su tražili ljudi stariji od 60 godina, a kao metodu su primarno birali trovanje i vješanje.
Varaždinska policija utvrdila je pad od 29 % u domeni zlouporaba droga pa su tako počinjena 62 kaznena djela, dok je u 2022. godini ukupno bilo počinjeno 87 kaznenih djela. Policajci su lani najčešće zapljenjivali marihuanu (gotovo 18 kg), zatim hašiš (0,8 kg) i amfetamine (0,55 kg).

Kaznena djela na štetu mladeži i obitelji su u porastu; pa je tako u 2023. godini počinjeno 538 kaznenih djela, dok je godinu ranije bilo počinjeno njih 517.

Krađe, raznih vrsta, spadaju među najčešća kaznena djela na našem području.

Ubojstvo

Policija vodi i podatke o ubojstvima pa je tako lani bilo ukupno njih devet; jedno je uspjelo, a osam ih je ostalo u pokušaju. Sve je slučajeve policija razriješila. Tijekom 2022. bila su tri ubojstva, a jedno je dovršeno, kako to definira policija.

Prijevara u gospodarskom poslovanju bila je najčešće djelo u domeni gospodarskog kriminaliteta, a slijedi pronevjera.

Iz domene kaznenih djela “Terorizma, ekstremnog nasilja i radnih zločina” PU varaždinska u 2023. kao i u 2022. godini nije zabilježila niti jedno kazneno djelo.

Žalosti, ali bilo je i kaznenih djela koja su počinila djeca do 14 godina starosti te su ih počinili ukupno 31, a najviše njih se odnosi na krađe i prijetnje.

PU varaždinska tijekom 2023. utvrdila je 16 nesreća na radu, 28 nesretnih slučajeva, 147 padova, šest prevrtanja traktora ili radnog stroja te četiri trovanja plinom.

U fokusu

Želja je da se dvije obale jezera u Trakošćanu spoje mostom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

Tijekom proteklog vikenda najnovije informacije je za Regionalni tjednik iznio Milan Rezo, direktor Hrvatskih voda za Gornju Muru i Dravu.

– Kroz 44 radna dana na projektu nastavka čišćenja jezera Trakoščan izvađeno je 70.000 metara kubnih sedimenta te je isti deponiran na privremenoj deponiji. Građevinska operativa s 11 dampera te bagera duge ruke seli se uzvodno u neočišćene dijelove jezera gdje je još preostalo izvaditi i deponirati 130.000 metara kubnih sedimenta na površini od 13 hektara. Zbog erozija koje su nastale uz rubove staze na pokosima jezera, kreće se u sanaciju istih kroz radove preventivne, redovne i izvanredne obrane od poplava. Na lijevoj obali se gradi 150 metara obaloutvrde gdje će se ugraditi oko 600 metara kubnih kamena na visinu 100 godišnje vode, drugim riječima kamena obloga će se vidjeti iznad punog jezera u visini od pola metra. Također, Hrvatske vide kroz redoviti program uređuju 120 metara obale na desnoj strani jezera na način ugradnje gabionskih zidova, gdje će se istih ugraditi približno 150 metara kubnih. Ukupna vrijednost radova izgradnje obalo utvrde procjenjena je na iznos nešto manji od 300.000 eura i isti se ne idnosi na ugovor vezan za čišćenje jezera – pojasnio je Rezo.

Dodao je da će tijekom ovog tjedna uputiti pismo namjere Dvoru Trakišćan s ciljem preuzimanja građevinske dozvole, faza II, koja se odnosi na gradnju mosta koji bi spojio stazu s lijeve na desnu obalu jezera. Prema prvim informacijama most bi trebao biti viseći. Ovo je novost za koju se prvi put čuje.

– S obzirom da most ide preko jezera Hrvatske vode sukladno Zakonu o gradnji mogu dokazati pravni interes i građevinsku dozvolu s Dvora Trakošćan prenijeti na Hrvatske vode, naravnon uz suglasnost nadležnog Ministarstva kulture i medija. Ovu ideju ostvarujemo uz izniman napor varaždinskog župana Anđelka Stričaka i stručnih službi Županije. Stoga uz prisustvo župana, direktora Hrvatskih voda i resornig ministarsta očekujemo sastanke u Vladi RH koja bi trebala poduprijeti ovu inicijativu. Razlog ovome nalazi se u činjenici da je jezero trenutno suho i gradnja samog mosta bi kroz manje izmjene glavnog projekta s 3.500.000 eura koštala najviše 1.000.000 eura. Uzevši sve u obzir svi u Hrvatskim vodama, zajedno s iznimnim zalaganjem i potporom varaždinskog župana, možemo ustvrditi da smo državnom proračunu uštedili više od 2.500.000 eura ili zaključno, vlastitim znanjima, promišljanjem, zajedničkim rješenjima i potporom župana, očistili smo jezero Trakošćan za nula “0” eura! – završio je Rezo.

Nastavite čitati

U fokusu

HDZ i DP postigli dogovor o Vladi  predvođenoj i u 3. mandatu premijerom Andrejom Plenkovićem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a potvrdio je da je na današnjem sastanku postignuto suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana, a potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje