Povežite se s nama

Međimurje

Europski tjedan odveo finale EU-kviza za Međimursku županiju u OŠ Orehovica

Objavljeno:

- dana

U Osnovnoj školi Orehovica ove je godine održano finale EU-kviza za Međimursku županiju.

Glavni organizator kviza je Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec, u suradnji s Međimurskom županijom. Provodi se u okviru obilježavanja Dana Europe i Europskog tjedna već šesnaestu godinu zaredom. Svečanosti otvaranja prisustvovali su zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije i član Povjerenstva za provođenje kviza Darko Radanović, koordinatorica EDIC centra Čakovec Marija Stanković, kao i viši stručni suradnik Upravnog odjela za poslove Skupštine i opće poslove te član Povjerenstva za provođenje kviza Branko Matuza.

Međimurski osnovnoškolci pokazali impresivno znanje o Europi – opet najbolja I. osnovna škola Čakovec!

Učenici osnovnih škola iz Međimurja sudjelovali su na EU kvizu koji se provodi u dva kruga. Kvalifikacije su se održale 25. travnja, a u njima su sudjelovale sve prijavljene škole, dok je u finale ušlo šest najboljih timova.

– Izrazito sam ponosna i sretna što je Osnovna škola Orehovica domaćin kviza u kojem sudjeluju najbolji od najboljih kvizaša. Vaše zavidno znanje dovelo vas je do ove finalne stepenice, a sada je na vama da pokažete zašto se upravo vi zaslužili ovo mjesto u finalu. Želim Vam svima puno sreće i uspjeha – rekla je u uvodu Tanja Oreški, predsjednica aktiva predmetne nastave OŠ Orehovica.

Svaku školu predstavljao je jedan tim s po tri člana i jednim zamjenskim članom. Sve su ekipe pokazale zavidno znanje u poznavanju povijesti, država, institucija i geografskih obilježja Europske unije, a u finalu su se našli najbolji, kvizaši iz OŠ Nedelišće, OŠ Orehovica, OŠ Murskog Središća, OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec, OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec i I. osnovna škola Čakovec. Nakon četiri kategorije pitanja i zavidnog poznavanja gradiva, zbog istog broja bodova u dodatnom pripetavanju, gledali smo natjecanje između učenika OŠ Nedelišće i I. OŠ Čakovec, a na samom kraju slavili su učenici čakovečke škole, dok je treće mjesto pripalo kvizašima iz Orehovice.

U ime Međimurske županije okupljenima se obratila zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, koja je ovogodišnji kviz i službeno otvorila.

– Sretna sam i ponosna što je svih šest škola došlo do ove finalne razine natjecanja, što samo govori u prilog tome da ste ozbiljno shvatili tematiku te se izuzetno dobro pripremili uz pomoć svojih mentora koji su vas znali motivirati na usvajanje novih znanja. Kao i vi, i djeca u drugim zemljama Europske unije uče o ostalim članicama pa tako i o Hrvatskoj, svim segmentima koji nas čine posebnima i drukčijima, a osobito o našem sistemu obrazovanja kao vama trenutno najvažnijem.

Zajedničkom suradnjom među članicama implementiramo dobre primjere u svoj sustav. Ovaj kviz znanja je stepenica u vašem osobnom razvoju, ali i spoznaja koje su prednosti i pozitivni efekti članstva u Europskoj uniji – zaključila je Herman, i službeno otvorila ovogodišnje finale EU kviza za osnovne škole.

Obilježavanje Europskog tjedna pokrenuto je kako bi se prikladno obilježila dva iznimno važna datuma u povijesti europskog integriranja, a to su 5. svibnja 1949., Dan osnivanja Vijeća Europe, i 9. svibnja 1950., dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije. Ove godine prisustvuje se 16. izdanju ovog natjecanja što je dokaz tradicionalno dobre suradnje između Međimurske županije i osnovnih škola Međimurja.

Program kviza vodila je Aleksandra Ličanin, a učenici OŠ Orehovica pripremili su kratak program u kojem su nastupali tamburaši i učenici-polaznici grupa „Deutschko“ i „English corner“, uz glazbenu pratnju Eni Bratuša i Gabrijele Kodba.

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje