Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinskoj županiji trenutno je u pripremi 25 prostornih planova

Objavljeno:

- dana

Mogućnost povlačenja bespovratnih EU sredstava za izradu, izmjene ili transformaciju prostornih planova općina i gradova, informacija o izradi studija i stručnih podloga te projekt  „Varaždinska županija – prijatelj djece“, bile su glavne teme radnog sastanka župana Anđelka Stričaka s načelnicima i gradonačelnicima. Radni sastanak održan je u Općini Gornji Kneginec, a domaćin je bio načelnik Goran Kaniški. 

– Budući da je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo Poziv na dodjelu bespovratnih sredstva za izradu prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava „ePlanovi“, za koji su prihvatljivi prijavitelji općine i gradovi, odlučili smo ovu temu uvrstiti na dnevni red kako bi gradonačelnici i načelnici mogli dobiti sve potrebne informacije. Isto tako, Zavod za prostorno uređenje Varaždinske županije izrađuje, odnosno priprema nekoliko studija i stručnih podloga, s čime smo također željeli upoznati čelnike jedinica lokalnih samouprava iz naše županije – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Poziv na dodjelu bespovratnih sredstva za izradu prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava „ePlanovi“ su predstavili ravnatelj Uprave za razvoj informacijskih sustava i digitalizaciju Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Danijel Meštrić i načelnica Sektora za EU projekte digitalizacije Ministarstva Jelena Zrinski Berger.

– U Varaždinskoj županiji trenutno je u pripremi 25 prostornih planova uređenja, generalnih urbanističkih planova te urbanističkih planova uređenja općina i gradova, koji se mogu prijaviti za dodjelu bespovratnih sredstava. Putem Poziva se sufinanciraju aktivnosti koje se odnose na izradu i donošenje prostornih planova, izradu izmjene i dopune ili transformaciju prostornih planova lokalne razine, a sukladno Zakonu o prostornom uređenju. Stopa sufinanciranja prihvatljivih troškova iznosi 100 posto, a poziv će biti otvoren do 30. lipnja 2024. godine ili iscrpljenjem financijske alokacije Poziva – izvijestio je Danijel Meštrić.

Ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Varaždinske županije Tanja Martinec izvijestila je o izradi studija i stručnih podloga za Varaždinsku županiju, koje su potrebne za daljnji razvoj pojedinih djelatnosti i odgovarajućeg planiranja u prostornim planovima.

– Ciljevi izrade tih dokumenata su utvrđivanje realnih potreba i mogućnosti Županije vezano uz pojedine sektore i djelatnosti, a osobito je aktualna izgradnja elektrana na obnovljive izvore energije, iskorištavanje mineralnih sirovina, korištenje poljoprivrednog tla za proizvodnju hrane te zaštita prostora. Važeći prostorni planovi u osnovi datiraju unatrag 20 do 25 godina te, premda su dijelom ažurirani kroz izmjene i dopune, osnovni planovi su izrađeni temeljem ranijih stručnih podloga i drugačijeg društveno-gospodarskog okruženja i stanja u prostoru. Stoga se izradom studija želi osigurati donošenje suvremenih i ažurnih stručnih podloga za kvalitetnije i realnije planiranje pojedinih potreba u prostornim planovima nove generacije, prioritetno u novom Prostornom planu Varaždinske županije ili eventualno njegovoj novoj izmjeni i dopuni, ovisno o zakonskim mogućnostima, ali i u prostornim planovima lokalne razine – pojasnila je Tanja Martinec.

Izvijestila je da je u 2023. godini pokrenuta izrada studije o prostornim mogućnostima korištenja potencijala obnovljivih izvora energije na području Varaždinske županije, a u ovoj godni u planu je pokretanje tri studije, o klasifikaciji i određivanju planskih kategorija poljoprivrednog tla, o održivom gospodarenju mineralnim resursima te socijalno-demografske studije Varaždinske županije. U sljedećoj i 2026. godini u planu je pokretanje još dviju studija, o krajobraznoj osnovi Varaždinske županije te o upravljanju klizištima na području županije.

Varaždinska županija pokrenula je aktivnosti za dobivanje statusa „Varaždinska županija – prijatelj djece“, izvijesito je župan Stričak. 

– Još se 2016. godine krenulo s inicijativom za dobivanje statusa „prijatelj djece“, no na tome se nije radilo sve do prošle godine. Nakon što je lani osnovan Koordinacijski odbor projekta, Varaždinska županija i Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske su u siječnju ove godine sklopili Sporazum o podršci i partnerstvu na provedbi projekta „Varaždinska županija – prijatelj djece“. Sada je izrađen nacrt Strategije „Varaždinska županija – prijatelj djece“ koji smo uputili na savjetovanje s javnošću te pozivam sve općine i gradove da se uključe. Naš cilj je postati četvrta županija na sjeveru Hrvatske s tim prestižnim statusom. Status prijatelja djece u našoj županiji trenutno imaju tri grada i tri općine, a sve ostale gradonačelnike i načelnike pozivam da se i oni aktiviraju na stjecanju tog statusa – pozvao je župan Stričak.

Predsjednik Društva osoba s invaliditetom Varaždin Ivan Vujec je načelnicima i gradonačelnicima predstavio rad Društva te ih pozvao da se uključe u sufinanciranje prijevoza osoba s invaliditetom, što je jedna od najvećih potreba članova tog Društva.

Dodajmo da su na radnom sastanku prisustvovali i županijski pročelnici Renata Skoko i Mario Sambolec te ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Mladen Jakopović.

Život i društvo

Grad Lepoglava dodijelio ugovore udrugama civilnog društva vrijedne 55.000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u Lepoglavi, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić potpisao je 6. svibnja ugovore s udrugama civilnog društva koje su na temelju natječaja ostvarile financijsku potporu Grada za svoje projekte i programe u 2024. godini.

Grad Lepoglava za udruge izdvaja više sredstava nego neka veći gradovi pa je tako ove godine za udruge civilnog društva u proračunu predviđeno 55.000 eura.

Gradonačelnik Marijan Škvarić rekao je kako su udruge civilnog društva jako bitan segment razvoja grada, a to potvrđuje i činjenica da se na natječaj svake godine javi velik broj udruga.

– Ove godine potpisani je Ugovor s 34 udruga koje su dobile sredstva u iznosima od 200 do 5100 eura. Ono što je specifičnost Grada Lepoglave je da se na natječaj ne javljaju samo udruge s područja grada Lepoglave, već i iz Varaždina i Ivanca. Tako nam se ove godine prijavilo pet udruga s područja grada Ivanca koje su dobile sredstva. Uvjeti za prijavu su da su članovi udruga s područja grada Lepoglave i da se većina projekata i programa odvija na području grada Lepoglave – istaknuo je Škvarić.

Gradonačelnik vjeruje kako će te 34 udruge koje će dobiti sredstva i koja će im biti uplaćena kroz dva tjedna, svojim aktivnostima i sadržajima, ne samo obogatiti cjelokupni sadržaj grada, nego i njihove interese koje su programima definirali.

Treba napomenuti kako Grad Lepoglava osim za udruge civilnog društva, izdvaja sredstva i za sportske udruge u iznosu od 250.000 eura te za vatrogastvo 120.000 eura. Naglasilo se je i nastojanje za osiguravanje prostora za rad udruga, što bi se riješilo dobivanjem nekoliko zgrada koje su u državnom vlasništvu.

Na dodijeli ugovora prisutan je bio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Robert Dukarić koji je naglasio kako se u odabiru gledalo da sve udruge dobiju dio sredstava.

– Grad Lepoglava je i dalje vodeći što se tiče udruga i donacije sredstava, ali ćemo iduće godine pokušati podići kriterij kako bi bili i zadovoljniji. Nadam se da ćete dobivena sredstva iskoristiti i najbolje prezentirati vaše udruge na najbolji mogući način – rekao je Dukarić.

Predsjednik udruge HVIDRA Ivanec Vjekoslav Špac kazao je kako su na natječaj prijavili memorijalni turnir koji već godinama traje u Žarovnici i Jerovcu te je zahvalio gradonačelniku na dugogodišnjoj suradnji, jer osim na ovome s Gradom Lepoglavom surađuju i na otvaranju Muzeja Domovinskog rata u Ivancu.

Gradu Lepoglavi i gradonačelniku Marijanu Škvariću zahvalila se na odobrenim sredstvima i predsjednica Udruge umirovljenika Lepoglava Marija Varović koja je istaknula kako će im ova sredstva omogućiti održavanje radionica u školi, ali i zajedničkom druženju mladih i starih kao i na samom radu udruge.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinci danas sve do podneva u centru grada mogu doznati sve o reanimaciji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, obilježava se 08. svibnja u čast Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, a proslavom ovoga dana u Republici Hrvatskoj započinje i obilježavanje Tjedna Crvenog križa  8.-15. svibnja.

 Društvo Crvenog križa Varaždinske županije tim povodom organizira niz aktivnosti. Jedno od događanja bit će prezentacija pružanja Prve pomoći unesrećenim osobama, odnosno upoznavanje sa pravilnim postupkom reanimacije. Tom prigodom, građani će se moći upoznati sa aktivnostima, radom i djelovanjem Crvenog križa.

Prisutnima će biti dostupno besplatno mjerenje vrijednosti šećera u krvi i krvnog tlaka.

 Svrha obilježavanja Tjedna Crvenog križa je promicanje djelatnosti Crvenog križa i na taj način približavanje svih oblika pomoći našim korisnicima i osobama u potrebi te ovim putem svim djelatnicima, volonterima, članovima, korisnicima, simpatizerima i prijateljima Crvenog križa čestitamo Svjetski dan crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

 Pozivamo sve građane da dođu 08.05.2024.godine na Franjevački trg, ispred Grgura Ninskog u vremenu od 9,00 do 12,00 sati, na druženje uz kavu i sokove.

Očuvajmo humanost, spoznajmo važnost solidarnosti i zamislimo koliko bi svijet bio bolji kada bi svatko od nas dao svoj doprinos.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje