Povežite se s nama

Međimurje

Dražen Srpak: “Zajedno nastavimo mijenjati lice sredine u kojoj živimo!”

Objavljeno:

- dana

Dani Grada Murskog Središća održavaju se od 10. do 20. svibnja.

Središnja svečanost Dana Grada počela je svečanom sjednicom Gradskog vijeća u ponedjeljak u 17 sati. U govoru kojim se obratio prisutnima gradonačelnik Grada Murskog Središća Dražen Srpak rekao je da najsjeverniji hrvatski grad želi postati grad po mjeri svih građana, prepoznatljiv kao upravno, gospodarsko i turističko središte.

Projekti

– Prije pet godina zadali smo si tri glavna cilja: unaprijediti infrastrukturu i očuvati prirodne resurse, povećati konkurentnost gospodarstva i unaprijediti kvalitetu ponude i života građana. Od ove godine pripadamo V. skupini indeksa razvijenosti, što je svjedok razvoja i promjena. U 10 godina služenja građanima Murskog Središća naučio sam kojim putem valja ići, a suradnici me vjerno slijede na tom putu. Grad 13 godina nije bio u mogućnosti u potpunosti se razviti kao kulturno središte zato što je nedostajao “hram kulture”. Prošle godine, na blagdan sv. Barbare, otvoren je u potpunosti obnovljen i uređen Centar za kulturu “Rudar”, vrijedan više od 8 milijuna kuna. U 2017. godini proračun Grada bio je najveći dosad. Iznosio je 32 milijuna kuna – rekao je Srpak.

Od ove godine Mursko Središće pripada V. skupini indeksa razvijenosti

Spomenuo je najvažnije projekte koji čekaju Grad: izgradnju prometnica i oborinske odvodnje u Gospodarskoj zoni Brezje, izgradnju dječjeg vrtića u ulici Slatine te izgradnju srednje i dogradnju matične škole. Nabrojio je i razne mjere kojima Grad pokušava građanima olakšati teret svakodnevice.

– Svake godine u Murskom Središću je sve više mladih studenata koji su stekli titule magistra ili doktora znanosti, ili pak docenta. Oni svojim trudom promoviraju naš kraj. Zato smo odlučili da se naknade za doktorat povise na 7500 kuna, a nagrade za Dekanovu i Rektorovu nagradu na 1000, odnosno 2000 kuna. Svim studentima svake godine dodjeljujemo jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 500 kuna. Povećali smo postotak sufinanciranja vrtića s 50 na 60 posto. Školska kuhinja za drugo dijete u obitelji se također sufinancira s 50 posto, dok treće dijete ima besplatni obrok. Jednokratne pomoći za novorođenčad povećane su sa 700 na 1000 kuna, a svi učenici s područja Grada dobit će i besplatne bilježnice. Sufinanciramo školske udžbenike te učenike deficitarnih zanimanja iznosom od 300 kuna. Na korak smo od dobivanja statusa “Grad prijatelj djece” – kaže gradonačelnik.

Svake godine u Murskom Središću je sve više mladih studenata koji su stekli titule magistra ili doktora znanosti, ili pak docenta. Oni svojim trudom promoviraju rodni kraj, ali i Međimurje

Ove godine u Murskom Središću počinje projekt uređenja Aglomeracije Mursko Središće. Srpak procjenjuje da će Gradu za dovršetak infrastrukturnih projekata biti potrebno sedam do osam godina. Nakon toga, kaže, njegova će se vizija usmjeriti na povećanje kvalitete života i pretvaranje Murskog Središća u sredinu poželjnu za život.
– Veliku pažnju posvećujemo ekologiji i korištenju obnovljivih izvora energije. Zbog toga smo u potpunosti obnovili nekadašnje odlagalište smeća Hrastinka i pristupili projektima zamjene postojeće rasvjete te obnove starih zgrada. Želimo razviti i vlastito komunalno poduzeće – “Murkom”. Rezultati razvoja našega grada, pohvale, kritike i prijedlozi velika su motivacija za moj tim. Ne odustajmo, i zajedno nastavimo mijenjati lice sredine u kojoj živimo! – završio je Srpak.

Nakon svečanih govora, Grad je uručio priznanja zaslužnim građanima. Zahvalnice Grada Murskog Središća dobili su Antun Šimunić, Marija Kraljić i (posthumno) Karmen Jurišaga, te Marija Cmrečak i Jadranka Janković. Svi navedeni su dobili priznanja za dugogodišnji kvalitetni rad i promicanje ugleda Grada Murskog Središća.

Nagrade Grada Murskog Središća dobili su Martin Nedeljko (za društveni i kulturni rad), Josip Kostanjević (Križovec – za rad u vatrogastvu), Agro-Hoblaj d.o.o. (za rad u gospodarstvu), Termoinst-MT d.o.o. (za rad u gospodarstvu), Ispostava Zavoda za hitnu medicinu Mursko Središće, Policijska postaja Mursko Središće i Dobrovoljno vatrogasno društvo Mursko Središće, Odbojkaški klub Plavi Peklenica, Marija Jambrošić (posthumno) te Darko Horvat (Donja Dubrava). Nagradu Grada Murskog Središća za životno djelo dobio je Franjo Sobočan iz Hlapičine (za rad u gospodarstvu).

U umjetničkom dijelu programa nastupili su Gradski puhački orkestar, Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Mura“ i ŽVS „Ftičice” te Folklorna skupina DV-a „Maslačak“ Mursko Središće.

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje