Povežite se s nama

Život i društvo

Od deset prekograničnih projekta Slovenija – Hrvatska, u čak četiri sudjeluju ustanove, agencije i društva iz Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

U ponedjeljak su u Ljubljani potpisani ugovori o sufinanciranju projekata odobrenih u sklopu prvog poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Programa Interreg Slovenija-Hrvatska do 2027. godine.

Od deset projekata za cijelo prekogranično područje Slovenija – Hrvatska, u čak četiri sudjeluje Međimurska županija, odnosno njezine ustanove, agencije i društva, što je novi dokaz o efikasnosti Međimurske županije kada je riječ o privlačenju sredstava iz europskih fondova.

Župan Međimurske županije Matija Posavec ističe da je potencijal pograničnih projekata velik, te da ih Županija koristi kao vrijedan resurs za daljnji razvoj i snažnije povezivanje sa susjednim zemljama.

– Europska unija potiče razvoj upravo kroz jačanje i međusobno povezivanje regija, a mi smo na tom planu već ostvarili značajne rezultate i s Republikom Slovenijom i s Mađarskom. Novi ugovori otvaraju nova razvojna poglavlja u važnim područjima djelovanja, od zdravstva, te razvoja pčelarstva do energetske učinkovitosti i otpornosti na klimatske ekstreme – naglasio je župan Posavec u Ljubljani.

U Ljubljani su potpisani ugovori za projekt BEE(A)WARE, u kojem sudjeluje županijska ustanova za zaštitu prirode Međimurska priroda i u kojem je REDEA vodeći partner, vrijedan 1.028.114 eura, vezan uz nove investicije za naše pčelare. Zatim, za projekt PALI-CARE, vrijedan 860.074 eura, u kojem su partneri Županijska bolnica Čakovec i Dom zdravlja Čakovec, te kojim će se educirati medicinsko osoblje za razvoj palijativne medicine. MENEA je potpisala projekt I-PRODER, vrijedan 505.352 eura, vezan za energetsku učinkovitost u pograničnom području, a četvrti projekt je ODZIV, vrijedan 1.040.000 eura, u kojem sudjeluje Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, vezan za elementarne nepogode i efikasan odgovor na izazove koje donose.

Ukupan iznos projekata u kojima su partneri ustanove, agencije i društva iz Međimurske županije je 3.433.540 eura, uz 80-postotno sufinanciranje europskog fonda.

Županijske razvojne agencije REDEA i MENEA tako su ponovo su dokazale zašto su vodeće u Hrvatskoj.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nekategorizirano

Varaždinski gimnazijalci proslavili 50. godišnjicu mature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekad učenici varaždinske Gimnazije, danas iskusni profesionalci različitih struka, proslavili su 50. godišnjicu mature u školskim klupama.

Proslava je upriličena u subotu, 11. svibnja, a bivši maturanti na druženje s vršnjacima pristigli su i iz inozemstva, gdje žive i rade.

Međutim, većina ih je u mirovini, a mnogi od njih uspješno su završili studije ostvarivši potom profesionalne karijere. Na poziv za proslavu maturanata iz daleke 1974. godine, odazvalo se 116 bivših maturanata varaždinske Gimnazije.

Tada ih je maturiralo  215 u 7 razreda i nikad dosad prilikom proslava godišnjica mature nije se odazvalo toliko slavljenika. Nažalost, 27 ondašnjih maturanata je preminulo.

Dodajmo da su nakon okupljanja pred zgradom Prve Gimnazije i fotografiranja, ušli u gimnazijsku zgradu i boravili nakratko po razredima. Bila je to prigoda da se svi prisjete srednjoškolskih dana i svojih snova.

Druženje je nastavljeno uz svečanu večeru, glazbu i ples u Park Boutique hotelu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Novomarofska tvrtka više od 50 tisuća eura donirala za 60 tamošnjih udruga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knauf Insulation, kao društveno odgovorna kompanija i aktivan član lokalne zajednice, nastavlja sa svojom podrškom lokalnim udrugama, ustanovama i organizacijama. Ove godine, kompanija je ponovo dokazala svoju predanost društvenoj odgovornosti donacijom više od 50 tisuća eura za rad 60 udruga s područja Novog Marofa i okolice.

Nakon pažljivog pregleda svih pristiglih prijava, novomarofska kompanija odabrala je 60 udruga koje će primiti financijsku podršku. Ova donacija naglašava važnost društveno odgovornog poslovanja koje Knauf Insulation stavlja visoko na listu svojih prioriteta.

– Briga za kvalitetu života lokalne zajednice je među našim najvažnijim prioritetima,” izjavio je Stjepan Mršić, direktor Knauf Insulationa. “Ove donacije predstavljaju kontinuitet naše snažne suradnje s lokalnom zajednicom, koja ima ključnu ulogu u našem poslovanju. Izuzetno smo ponosni što možemo podržati rad udruga i s nestrpljenjem iščekujemo nove projekte koji će dodatno unaprijediti kvalitetu života u Novom Marofu i okolnim područjima – ističu u ovoj tvrtki.

Donacije su usmjerene prema udrugama i ustanovama koje se bave obrazovanjem, zdravstvom, zaštitom okoliša, socijalnom pravdom, kulturom, sportom i drugim društveno važnim područjima. Kroz ovu podršku, Knauf Insulation želi poslati jasnu poruku o važnosti suradnje s organizacijama koje dijele iste vrijednosti i prioritete.

U prostorijama kompanije Knauf Insulation u Novom Marofu održan je prijem za predstavnike pojedinih udruga, ustanova i organizacija iz raznih područja djelovanja. Tijekom prijema, predstavnici su imali priliku osobno podijeliti informacije o projektima i aktivnostima koje planiraju za ovu godinu, a za koje su donacije i namijenjene.

Knauf Insulation će i dalje nastojati biti primjer društveno odgovornog poslovanja, nastavljajući podržavati projekte koji doprinose boljoj budućnosti za sve članove lokalne zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje