Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinske “Pume“ dale obol uređenju najvišeg hrvatskog planinarskog skloništa

Objavljeno:

- dana

U organizaciji planinarske udruge Dinaridi, Hrvatske gorske službe spašavanja i Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ na predjelu Ošjak na Dinari svečano je otvoreno planinarsko sklonište „Drago Grubać“, koje je dobilo naziv po preminulom hrvatskom branitelju, pripadniku 141. brigade HV-e, i strastvenom planinaru.

Planinarsko sklonište izgradila je planinarska udruga Dinaridi, a u organizaciji uređenja skloništa svoj je doprinos dala i Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“. Smještaj skloništa je na popularnom planinarsko-edukacijskom putu “Put Oluje“ prilikom kojeg se obilaze mjesta stradanja hrvatskih branitelja te se nalazi u neposrednoj blizini najvišeg vrha Republike Hrvatske – vrh Dinara (Sinjal) na visini od 1831m.

Također, sam objekt je ujedno i najviši planinarski objekt u Republici Hrvatskoj koji se nalazi na visini od 1645 metara, a pod svoje okrilje može primiti 25 planinara.

Sklonište je otvorila Vesna Grubać, supruga pokojnog Drage, a prigodnim riječima dobrodošlice učesnicima, među kojima su bili brojni članovi Hrvatskog planinarskog saveza, Hrvatske gorske službe spašavanja, izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije, gradova i općina, članovi Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“.

Bili su tu i drugi predstavnici udruga hrvatskih branitelja, a okupljenima su se obratili načelnica općine Kijevo Lidija Slavić, poznati hrvatski alpinist i član HGSS-a Stipe Božić, ispred Ministarstva hrvatskih branitelja državni tajnik Ivan Vukić te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović državni tajnik u ministarstvu obrane Zdravko Jakop.

Inače, kao datum otvorenja skloništa prigodno je izabran 12. svibanj jer je upravo toga dana rođen Drago Grubać. On je svojim djelovanjem znatno doprinio izgradnji skloništa kojih je ukupno 9 na Dinari i markiranju planinarskih staza, te je kontinuirano pomagao u mnogim planinarskim aktivnostima sve do svoje smrti 4. listopada 2016. godine.

Stoga je prikladno da se upravo tim činom imenovanja planinarskog skloništa čuva spomen na prerano preminulog hrvatskog branitelja i strastvenog planinara.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje