Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinski poduzetnici među 10 najboljih po neto dobiti, a niti čakovečki nisu loše stajali

Objavljeno:

- dana

Od ukupno 150.846 poduzetnika u 2022. godini, njih 89.078 ili 59,1% ima sjedište u nekom od županijskih središta, objavila je FINA.

Udio zaposlenih je još i veći (62,7%) jer je od 996.213 zaposlenih, njih 624.495 zaposleno kod
poduzetnika sa sjedištem u nekom od 21 županijskog središta.

Od 1.098,8 milijardi kuna ukupnih prihoda poduzetnika u 2022. godini, 776,8 milijardi kuna ili 70,7% ostvarili su poduzetnici koji su registrirani u jednom od gradova – središta županija.

Broj poduzetnika, broj zaposlenih kod poduzetnika te ostvareni ukupni prihodi u 2022. godini, promatrano po gradovima – središtima županija, očekivano, najveći su u gradu Zagrebu koji je ujedno i županija. Grad Zagreb je imao 50.012 poduzetnika, kod kojih je bilo 379.000 zaoislenih te su svi oni ostvarili ukupni prihod koji iznosi više od 535 milijarde kuna.

Varaždin je 2022. godine bio na osmom mjestu među gradovima u Hrvatskoj po broju poduzetnika, a bilo ih je ukupno 2304. Također, kod tih poduzetnika bilo je 21.641 zaposlenih po čemu je Varaždin peti u Hrvatskoj. Poduzetnici s područja Varaždina ostvarili su nešto više od 19 milijardi kuna prihoda te su po tome na šestom mjestu među gradovima u Hrvatskoj.

Prema prosječnom broju zaposlenih po jednom poduzetniku, na prvom je mjestu s 11 zaposlenih na jednog poduzetnika grad Koprivnica, sjedište Koprivničko-križevačke županije, a iza njega slijede gradovi Slavonski Brod (9,7), Varaždin (9,4) i Krapina (9).

Čakovec je 2022. godine bio na 12 jestu među gradovima u Hrvatskoj po broju poduzetnika, a bilo ih je ukupno 1505. Također, kod tih poduzetnika bilo je 11.965 zaposlenih po čemu je Čakovec 10. u Hrvatskoj. Poduzetnici s područja Varaždina ostvarili su 10,4 milijarde kuna prihoda te su po tome na 10. mjestu među gradovima u Hrvatskoj.

Neto dobit

Prema kriteriju neto dobiti u 2022. godini najuspješniji su poduzetnici Grada Zagreba (18,2 milijarde kuna), u odnosu na poduzetnike drugih gradova – sjedišta županija, a također su prvorangirani i na razini RH. Iza njih slijede poduzetnici Zadra (1,63 milijarde kuna) i Rijeke (1,60 milijarde kuna).

Poduzetnici s područja Varaždina navedene godine imali su ukupnu neto dobiti od 768 milijuna kuna i po tome se na devetom mjestu među gradovima u našoj zemlji.

Čakovećki poduzetnici po neto dobiti bili su na 11. mjestu ljestvice s nešto više od 604 milijuna kuna.

U fokusu

FOTO Pijavica protutnjala Ludbregom, štete su ogromne: Trajalo je dvije minute, ali to je bilo strašno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Strašno nevrijeme poharalo je u popodnevnim satima ludbreški kraj. Najviše je stradalo ludbreško prigradsko naselje Sigetec. Prema riječima mještana koje smo zatekli na ulici, naseljem je protutnjala pijavica.

– To nikad nisam vidjela. To vam je bila pijavica. Porušilo je krovove kuća u susjedstvu. Nije dugo trajalo, ali je bilo strašno – rekla nam je jedna mještanka.

Vatrogasci i dalje saniraju štetu, a u vrijeme kad smo bili tamo ljudi i dalje nisu imali struje.

– Trajalo je možda dvije minute, ali se čula strašna buka. Čupalo je drveće iz korijena, rušilo ograde – rekao nam je mještani Sigeca koji je također svjedočio nevremenu.

Nastavite čitati

U fokusu

Baka iz Varaždina (80) u “paklu“ BON-BONA i HT-a: “Već mjesec dana čekam signal za mobitel i pretplatu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

“Imam 80 godina, bolesna sam i živim sama nakon nedavne smrti supruga i sina. Godinama smo bili u Hrvatskom Telekomu u Varaždinu sa sjedištem v trgovačkom centru Lumini jako zadovoljni sa uslugom gdje sam ostala i nakon smrti nedavno preminulog supruga.“

Ovim riječima počinje potresno svjedočanstvo starije Varaždinke koja upravo proživljava sav jad i čemer koji postoji na hrvatskom tržištu mobilne telefonije.

– Još 18. travnja 2024. u 10.30 sati došao mi je na vrata zvoniti gospodin u žutom kombiju, pružio mi je bijelu kovertu i pitao me hoću li je potpisati. Nisam znala što je, sve dok mi nije rekao da je iz BON-BONA za mobitel. Nikad prije nisam čula za BON-BON , niti sam znala da postoji. Kovertu nisam ni primila u ruke, rekla sam da ne, da ja imam mobitelu Hrvatskom Telekomu , gdje sam zadovoljna. Čovjek je rekao hvala i doviđenja, da bi mi 19. travnja, već idućeg dana  isključili mobitel i fiksni telefon – piše u dopisu koji je stigao na adresu redakcije Regionalnog tjednika.

Baka je potom zvala Hrvatski Telekom  u Luminiju i rekli su joj da više nije njihov pretplatnik, već da je u BON-BONU.

– Ja za to nisam nikad potpisala, da želim ići k njima. Fiksni telefon su mi uključili za dva dana, nakon više nazivanja i  zamolbi. Međutim, do današnjeg dana, 20. svibnja meni nije uključen mobilni uređaj, niti sam dobila njihovu karticu, ni novi broj, i nije mi jasno kako su oni došli do mojeg OIB-a i broja osobne kartice , a da više od mjesec dana nemam signala na mobitelu. Zvala sam broj BON –BONA ne znam koliko puta, i samo se uključivala sekretarica.  S nikim nisam mogla doći u kontakt, da mi objasni taj bezobrazluk – ogorčena je korisnica HT-ovih usluga.

Potom je, navodi, otišla  u Hrvatski Telekom u Lumini 2. svibnja.

– I oni su mi dali novu karticu i gospođa je rekla da će mobitel u roku dva dana biti aktiviran. Danas je 16. svibnja i još ništa.  Znači 32 dana sam bez mobitela, a uvijek smo ga moj pokojni suprug i ja redovito plaćali. Račun za april mi nije bio ništa umanjeni nego obično. Nije mi jasno kako netko može biti toliko bezobrazan da vas iskoristi i prisili na nešto što ne želite – zaključuje naša čitateljica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje