Povežite se s nama

Foto i video

FOTO “Dani pere“: zbog slastica iz krušne peći gužva u Etno parku Gradišće

Objavljeno:

- dana

Kako čuvati stare običaje najbolje je u subotu pokazala Etno udruga Greben koja je  u subotu brojnim posjetiteljima još jednom dočarala dio bogate povijesti i tradicije novomarofskog kraja, na sedmim po redu “Danima pere”.

Riječ je o spravljanju tradicionalne slastice, jednostavnog jela od pšeničnog i kukuruznog brašna, kiselog mlijeka, sira i jaja koja se priprema i danas. – Glavne zvijezde manifestacije su – pere- koje sumještani i njihovi gosti donose na ocjenjivanje. Slastice su ispečene u Etno parku Gradišće, u prekrasnoj starinskoj krušnoj peći. Tako su posjetitelji iz prve ruke mogli vidjeti način pripreme pere – kazala je Renata Horvatić, voditeljica ureda Turističke zajednice Novog Marofa. – Ponosna sam na vrijedne članove Udruge Greben koji rade na očuvanju starih običaja i na uređenju Etno parka koji je prava riznice kulturne baštine ovoga kraja. Svake godine se nadograđuje sadržaj u samom parku i on već sad predstavlja vrhunski turistički potencijal – dodala je Horvatić te naglasila da su “Dani pere” jedna od najvažnijih aktivnosti Udruge. Nakon pripreme i pečenja pere, “najteži” posao imao je ocjenjivački žiri: Članovi su proglasili tri najbolje slastice koje su nagrađene poklonima organizatora, Udruge Greben. Uz organizatora, potporu događanju pružili su i Turistička zajednica te Grad Novi Marof. Gradonačelnik Siniša Jenkač naglasio je važnost manifestacije zbog prijenosa tradicije na najmlađe. -“Dani pere” specifičan je kolač našeg podneblja, vrlo je jednostavan, i lijepo je što žene još uvijek pripremaju taj kolač. Podupiremo rad Etno udruge Greben i ovaj je događaj dio turističke ponude Novog Marofa – kazao je Jenkač. Napomenuo je i da će ovo događanje, ali i ostale turističke manifestacije u Novom Marofu, postati sve zanimljivije i prepoznatljivije većem broju posjetitelja. I to ne samo onima iz Novog Marofa i Varaždinske županije, već i iz drugih krajeva.

Foto i video

FOTO Praznik rada na Dravi uz grah i druženje mnogima je omiljen

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Praznik rada kod većine je rezerviran za druženje s prijateljim i rodbinom.

Neki za ovo odabiru vlastiti dom, prirodu ili vikendicu, a drugi rado pohode organizirana duženja gradova i općina. U svako slučaju prvomajski grah ili roštilj su nezaobilazni.

Svake godine, pa tako i ove, među najvećim manifestacijama povodom Praznika rada je druženje na izletištu Drava u Varaždinu.

Grad Varaždin pripremio je besplatnih 6000 porcija graha za Varaždince, ali i izletnike iz drugih krajeva.

Dan je počeo budnicom Puhačkog orkestra KUD-a HŽ-a Varaždin ulicama Varaždina, a budnica se mogla čuti na Dravi. Bilo je i sportskih te drugih događanja, a mnogi su rado sudjelovali i u humanitranoj tomboli.

Prije podjele graha obratio se gradonačelnik Varaždina Bosilj, a veselo druženje se nastavilo uz tamburaški sastav Špancir.

Pogledajte kako je bilo…

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Aleksandra Prijović i treći dan priredila pravi spektakl u varaždinskoj Areni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U varaždinskoj Areni u nedjelju, 28. travnja održan je treći od tri koncerta regionalne zvijezde Aleksandre Prijović. 

Obožavatelji iz Varaždina, ali i okolice došli su u Areni kako bi uživali u njezinim hitovima.

Kao i dva prijašnja koncerta, Prijović je ponovno priredila pravi spektakl.

Atmosferu donosimo u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje