Povežite se s nama

Međimurje

Zlatko Železnjak: “Ciljevi Aerokluba Međimurje su privlačenje mladih i razvoj turizma!”

Objavljeno:

- dana

Ovog vikenda međimursko nebo preplavit će tutnjava i grmljavina metalnih nebeskih ptica, „suvremenih Ikara“ iz Hrvatske i susjednih zemalja! U organizaciji Aerokluba Međimurje, na aerodromu kod Pribislavca održat će se Airshow 2018.

Organizatori su se pobrinuli za raznolik program koji će, osim atraktivnih letova i preleta te nastupa akrobatskih skupina, uključivati i bogatu gastronomsku i glazbenu ponudu.

Aeroklub Međimurje prošle je godine proslavio 70. obljetnicu osnutka. Trenutno je u fazi procvata, u kojoj se mnogi članovi zalažu za proširivanje djelatnosti i rješavanje problema koji zrakoplovne entuzijaste muče već godinama. Velik poticaj tomu dao je sadašnji predsjednik Aerokluba Zlatko Železnjak, čija energičnost doprinosi pozitivnim rezultatima otkad je stupio na čelo Kluba prije tri godine:

Poslovni model

– Doista se trudimo i pokušavamo izvući maksimum iz svega što aerodrom u Pribislavcu i Aeroklub kao udruga tehničke kulture mogu ponuditi. Uspjeli smo, uz pomoć lokalne samouprave, riješiti prostorni plan i dio komunalne infrastrukture. Željeli bismo oblikovati poslovni model prema kojem bismo i privukli zainteresirane investitore te ponudili razne sadržaje s jedne strane i dalje razvijali djelatnosti kojima se Udruga bavi s druge strane.

“Cilj Airshowa je popularizacija zrakoplovstva i svega povezanoga, ali najinteresantnija stavka nam je privlačenje mladih snaga i entuzijasta. Naš Aeroklub posjećuju djeca predškolskog i školskog uzrasta.” -Zlatko Železnjak, predsjednik Aerokluba

Imamo puno zainteresiranih investitora koji bi ovdje htjeli napraviti hangar, što za privatne potrebe, što za otvaranje tvrtki. Jedna tvrtka ovdje već radi „pod našim krovom“, ali u planu je da se napravi i hangar za njihove potrebe. Radi se o tvrtki koja servisira zrakoplove generalne avijacije, Pan Aero Servisi iz Ludbrega. Htjeli bismo razvijati i Školu letenja, dovesti je na višu razinu koja bi, naravno, bila u skladu i s europskom regulativom.

Osobito nam je zanimljiv jedan potencijalni ulagač koji bi se u sklopu prostora aerodroma želio baviti proizvodnjom dijelova i uređaja za zrakoplove, te svega vezanog uz zrakoplovstvo.

Šira slika razvoja Aerokluba povezana je s velikim turističkim potencijalom koji pruža aerodrom u Pribislavcu.

– Mnogo je ljudi zainteresiranih za cikloturizam u Međimurju, osobito turisti iz Njemačke, Austrije, Mađarske i Slovenije, koji bi voljeli dolaziti u naš kraj malim privatnim zrakoplovima, a onda nastaviti dalje biciklom, do Toplica Sv. Martin, međimurskom vinskom cestom ili drugim dijelovima Međimurja. Zahvaljujući podršci Županije i lokalne samouprave, na dobrom smo tragu i radimo na svemu spomenutome.

Međimursko nebo nekad je bilo otvoreno padobrancima, trenutno se radi na nabavci zrakoplova za tu namjenu, pa će i oni koristiti dio neba nad našom „ledinom“. Za jači razvoj aerodroma, ozbiljno se razmišlja o i pokušava naći način financiranja izgradnje asfaltne piste.

Što se tiče velikog aeromitinga u nedjelju, 10. lipnja, on će predstavljati finale aktivnosti Aerokluba, od kojih će neke započeti već u petak. Naime, 8. lipnja imat ćete jedinstvenu priliku sjesti u Galeb G-2, mlazni borbeni zrakoplov koji je prvi u bivšoj državi ušao u serijsku proizvodnju. Galeb je imao i naprednije nasljednike (G-4, J21-Jastreb, J-22 Orao), međutim, G-2 ostaje u sjećanju kao zrakoplov koji je podigao tehnološku ljestvicu u razvoju zrakoplovstva na ovim prostorima. U dogovoru s pilotom, Aeroklub Međimurje vam pruža priliku da osjetite adrenalin u letu mlaznim borbenim zrakoplovom. Svi zainteresirani mogu se javiti na broj 098/971-6106 (Siniša).

Program će voditi i pratiti provjerena ekipa koja je to činila i prošle godine: voditelj Alen Železnjak uz pomoć Alena Horvata te dvojac za miks-pultom, Zoran Rodi (audio), i Marko Tenšić (video)

Dan poslije, u subotu, 9. lipnja, na aerodromu će se održati Dan otvorenih vrata za posjetitelje. Oni će, uz stručno vodstvo, imati priliku razgledati aerodrom i zrakoplove te prisustvovati prezentaciji Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i kampanji “Postani i ti vojni pilot”. Osim toga, održat će se i modelarska radionica za djecu u dobi od pet do petnaest godina. Djeca će moći izrađivati jednostavne modele jedrilica uz stručno vodstvo članova Aerokluba i pomoć roditelja.

Dječji vrtić Belica u posjetu aerodromu u Pribislavcu

Mališani iz Dječjega vrtića Maslačak Mursko Središće također su posjetila aerodrom

Radionica je besplatna za sve sudionike, a izrađene modele djeca će ponijeti kući. Radionica će se održavati u nekoliko termina, a roditelji djecu mogu prijaviti na radionicu putem internetskih stranica Aerokluba. Tijekom subote održavat će se i treninzi modelara, a u večernjim satima modelari će imati noćni šou, nakon čega slijedi spektakularni koncert grupe Vigor. Od 20 sati lagano će vas zagrijavati grupa Profeel.

Korak dalje

– Mislim da smo u razvoju programa Airshowa ove godine otišli još korak dalje u odnosu na prošlu. Osim domaće akrobatske skupine Krila Oluje, valja spomenuti i skupine Baltic Bees iz Latvije, Team Raven iz Engleske i skupinu Flying Bulls. Što se tiče zrakoplova, bit će i nekih koji se rjeđe vide. Publika će definitivno uživati u tipovima P-38, P-47, Corsair, helikopteru Kiowa Warrior Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, Air Tractoru Fire Boss, Eurocopteru i Canadairu te preletu MIG-a 21. Od zvučnih imena posjetit će nas Zoltan Vereš.

Naglašavam da publiku očekuju bogata gastronomska ponuda i hladno piće u izobilju, kao i ponuda raznih sadržaja za djecu – kaže predsjednik Železnjak. Airshow 2018. u Pribislavcu održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. U nedjelju će se zbog manifestacije postaviti posebna regulacija prometa. Poljski putovi s pribislavske i beličke strane bit će zatvoreni zbog sigurnosnih razloga.

Na aerodromu će biti označena parkirališta, a na internetskoj stranici Aerokluba mjesta za parkiranje na kojima će se prodavati ulaznice. Program će voditi i pratiti provjerena ekipa koja je to činila i prošle godine: voditelj Alen Železnjak uz pomoć Alena Horvata, te dvojac za miks-pultom, Zoran Rodi (audio), i Marko Tenšić (video).

– Cilj Airshowa je popularizacija zrakoplovstva i svega povezanoga s njime, a sve u svrhu privlačenja mladih snaga i entuzijasta svih uzrasta. Naš Aeroklub već godinama posjećuju djeca predškolskog i školskog uzrasta. Željeli bismo jednog dana proširiti djelatnost naše Škole letenja. Aeroklub ima ogromni potencijal, samo moramo raditi na njegovu razvoju zajedno, zbog čega se nadam da ćemo i dalje zadržati podršku lokalne zajednice i Županije – zaključuje Železnjak.

Čini se da dobar rad s djecom i mladima potvrđuje i Povelja Hrvatske zajednice tehničke kulture, koja je na nedavnoj sjednici Upravnog odbora spomenute udruge dodijeljena Aeroklubu Međimurje. U obrazloženju se navodi da se Aeroklub nagrađuje za dugogodišnji doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te kontinuirani rad i zapažene rezultate u radu s djecom i mladima u području zrakoplovnog modelarstva, kao i za organizaciju radionica i javnih događanja.

Pridružite se Airshowu 2018. u nedjelju i postanite dijelom uzbudljivog adrenalinskog popodneva! Prva stavka programa, RC model BO-105, na repertoaru je u 12 sati i 52 minute, dok Galeba G-2 možete očekivati u 13 sati.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje