Povežite se s nama

Život i društvo

Na šest škola u Varaždinu instalirane fotonaponske elektrane

Objavljeno:

- dana

Na šest osnovnih škola Grada Varaždina instalirane su fotonaponske elektrane čime je školama osigurana proizvodnja električne energije za vlastitu potrošnju.

Projekt su na konferenciji za novinare, koja se održala na V. osnovnoj školi, predstavili gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika i saborski zastupnik Miroslav Marković, zajedno sa suradnicima te ravnateljicom škole Nikolinom Kovačić.

Na I., II., III., IV. i V. osnovnoj školi Varaždin, fotonaponske elektrane su puštene u pogon 6. svibnja, a na VII. osnovnoj školi Varaždin elektrana kreće s radom nakon skorašnjeg dovršetka izgradnje nove trafostanice. U pripremi je također izrada projektne dokumentacije za instalaciju fotonaponske elektrane na VI. osnovnoj školi Varaždin.

-Sukladno zelenoj agendi modernog europskog grada koji teži što više energije dobivati iz obnovljivih izvora, Grad Varaždin je proveo projekt ugradnje solarnih elektrana na naše osnovne škole. Obuhvaćene su sve škole osim trenutno 6. osnovne i Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar za koje je u tijeku projektiranje. Njih nismo mogli prijaviti za sufinanciranje jer nije protekao određeni period od kada su korištena prethodna sredstva – rekao je gradonačelnik te istaknuo kako će projekt rezultirati značajnim uštedama.

-Ukupna snaga svih elektrana iznosi 182 kW vršne snage, što će dati godišnju proizvodnju od oko 220.000 kWh električne energije uz uštede CO2 od oko 43 t godišnje. Novčane uštede na električnoj energiji su godišnje oko 30.000 €. Ovim projektom nastavljamo ono što smo započeli na sportskim objektima, na Graberju i Srednjoškolcu, a zatim ćemo obuhvatiti i naše ostale javne ustanove – kazao je gradonačelnik Neven Bosilj.

-Grad Varaždin radi sve na tome da bude energetski neovisan. Već smo u potrazi za zemljištem gdje bi se pokrenuo novi projekt svojevrsne komunalne elektrane čime bi se i naši sugrađani kroz energetsku zadrugu mogli uključiti u proizvodnju besplatne električne energije – najavio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Ravnateljica V. osnovne škole Nikolina Kovačić kazala je kako se od puštanja u pogon elektrane već sad bilježe prvi rezultati koji izgledaju obećavajuće

– Vjerujemo da ćemo u sljedećim sunčanim mjesecima bilježiti velike uštede. Ravnatelji škola imaju mogućnost praćenja proizvodnje i rezultata kroz specijalizirane programe, odnosno web portal i mobilnu aplikaciju – rekla je ravnateljica.

Regionalna energetska agencija Sjever, kao središnje tijelo za nabavu, provela je objedinjenu javnu nabavu za sve škole kroz jedan postupak te je tako dobivena znatno niža cijena od procijenjene vrijednosti. Procijenjena vrijednost nabave bila je 150.000 €, dok je kroz ovakav postupak ostvarena cijena od oko 119.000 €. Izvođač radova je tvrtka Solektra d.o.o., a nadzor građevinskih radova provodi tvrtka Tesla d.o.o.

Sufinanciranje projekta osigurano je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s učešćem od 40% ukupno prihvatljivih troškova postavljanja fotonaponskih elektrana na temelju prijave Grada Varaždina na Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije.

Život i društvo

Dvojac iz DVD-a Varaždin Breg nastupio na ekstremnom vatrogasnom natjecanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Operativci DVD-a Varaždin Breg pod sponzorstvom Hrvatske vatrogasne zajednice, Varaždinske županije i Općina Gornji Kneginec, nastupili na najtežem vatrogasnom natjecanju Firefighter Challenge-TFA Hungary 2024 u mađarskom Sombotelu.

Od 100 prijavljenih natjecatelja iz Mađarske, Austrije, Slovačke i Hrvatske, završilo ih je 89. Član DVD-a Varaždin Breg, Siniša Horvat osvojio je 4. mjesto (3. mjesto pobjeglo mu je za samo 8 stotinki), a nastupio je i Andy Barulek.

– Iako smo imali poteškoća jer je jedan član tima morao odustati zbog zdravstvenih razloga, mađarski kolega Turcán Màrk uskočio je i zauzeli smo kao TFA Team Croatia 5. mjesto od 13 timova. Bravo za naše operativce koji su pokazali snagu općinskog, županijskog i državnog vatrogastva na međunarodnoj sceni! – ističu iz DVD-a Varaždin Breg.

Nastavite čitati

Život i društvo

Prigodnim programom i podjelom nagrada u OŠ Martijanec proslavljen završetak školske godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom kraja školske godine, u Osnovnoj školi Martijanec održan je prigodni program kako bi školarci proslavili završetak još jedne godine, a neki se i oprostili od osnovne škole.

U programu su sudjelovali učenici razredne i predmetne nastave OŠ Martijanec, članovi izvannastavnih aktivnosti dramskih, plesnih grupa, školski zbor i tamburaški orkestar, a točku na njemačkom jeziku izveli su i učenici „Male njemačke družine”, dok su program pripremili učitelji voditelji skupina izvannastavnih aktivnosti.

Tijekom programa ravnateljica OŠ Martijanec Sonja Huzjak te načelnik Općine Martijanec, Branimir Nađ, podijelili su prigodne nagrade najuspješnijim učenicima i mentorima koji su se istaknuli tijekom godine u provođenju projekata i natjecanja, a šećer na kraju bila je izvedba pjesme „Rim Tim Tagi Dim” popraćena poznatom koreografijom.

OŠ Martijanec ove je godine po prvi puta provodila eksperimentalni program Cjelodnevne škole, a kako ističe ravnateljica Huzjak, učenicima se zaista trude ponuditi suvremeni način poučavanja i mnoštvo aktivnosti van redovnih kurikuluma.

– U četvrtak, uz Sportski dan, imali smo i gostovanje Stem Laba gdje su učenici imali prilike sudjelovati u raznovrsnim radionicama iz područja prirodoslovlja, tehničke kulture i novih tehnologija, a u petak, uz Dan škole, učenicima je osiguran mobilni Planetarij u kojem su imali prilike otkrivati tajne svemira – rekla je ravnateljica koja se ujedno osvrnula i na program cjelodnevne škole, ali i poslala poruku svojim učenicima.

– Uspješno smo prebrodili prvu godinu Cjelodnevne škole. Neke su nam stvari bile odlične, na nekima ćemo još svi zajedno poraditi sljedeće godine, da nam u školi svima bude sigurno, ugodno i veselo. Svima zahvaljujem na odličnoj suradnji, kako učenicima i roditeljima, tako i svim zaposlenicima. Počinje dugo toplo ljeto, dobro se odmorite i napunite baterije za jesen. Udžbenici i svi ostali nastavni materijali čekat će vas u školi, tako da o tome ne trebate voditi brigu. Dakle, opustite se i uživajte – poručila je ravnateljica.

Općinski načelnik Branimir Nađ čestitao je svim učenicima na još jednoj uspješno završenoj školskoj godini, dok je osmašima poželio mnogo sreće u daljnjem školovanju.

– Danas smo imali prilike podijeliti i nagrade najboljim učenicima i mentorima, za što je sredstva osigurala Općina. Nagrađeno je ukupno 50 učenika i 10 mentora. Sama ta brojka govori o uspješnosti naše osnovne škole i koliko se ovdje radi sa našom djecom. Čestitam svima na uspješno završenoj godini i želim svima da ugodno provedu ljetne praznike te da se u školu vrate puni elana – rekao je načelnik Nađ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje