Povežite se s nama

Život i društvo

Prva gimnazija Varaždin upisuje učenike u osam razreda

Objavljeno:

- dana

Prva gimnazija Varaždin jedna je od najpoznatiji srednjoškolskih ustanova na sjeveru Hrvatske koja je kroz svoju dugu povijest na daljnje obrazovanje uputila mlade ljude od kojih su neki postali ponajbolji stručnjaci u Hrvatskoj i šire.

Pred osmašima je upis u srednje škole, a baš Prva gimnazija Varaždin može im ponuditi niz programa koji će zadovoljiti njihove interese i potrebe.

Ove godine je došlo do velikih promjena u Prvoj gimnaziji Varaždin, pojasnila je ravnateljica Janja Banić, dipl. inf. Konkretno, na novi će se način profilirati škole. Prva gimnazija je dogovorila da će upisivati dva razreda opće gimnazije, zatim jedan razred jezične gimnazije te također jedan razred dvojezične gimnazije i četiri razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije. Novost je i to da će u prirodoslovno-matematičkoj osim programa A (učenje drugog stranog jezika) i B (umjesto dva sata učenja drugog stranog jezika uvodi se po jedan sat matematike i informatike) uvesti i program C. Program C obuhvatit će učenje dodatna dva sata matematike umjesto drugog stranog jezika.

– Učenici će se za navedene programe opredjeljivati putem aplikacije e-upisi, a uvjet je da u svakoj grupi programa bude minimalno 10 učenika. Takav smo prijedlog predložili Ministarstvu obrazovanja, završilo je e-savjetovanje, i oni su umjesto 20 i 24 učenika po razredu ovisno o programu koliko smo tražili, odobrili 26 te tako samo našoj Gimnaziji povećali kvote. Iako nije predmetom upisa u prvi razred, u ljetnom roku ćemo u treći razred upisivati učenike u program međunarodne mature, odnosno IB DP (International Baccalaureate Diploma Programme). Učenici ga mogu upisati nakon završetka prva dva razreda bilo koje srednje škole. Na taj način se može steći diploma međunarodne mature koja je jednako vrijedna kao položena državna matura i učenici se mogu upisati na bilo koji hrvatski fakultet ili bilo koji fakultet u svijetu – rekla je Banić.

U Prvoj gimnaziji Varaždin, osim na kvaliteti obrazovanja, naglasak je i na radnoj etici kod nastavnika i učenika, ali i atmosferi koja vlada u školi te vlada pravi timski duh. O tome koliko se toga događa u Prvoj gimnaziji, aktivnostima u kojima sudjeluju učenici i profesori te svim drugim aktualnostima možete pročitati na vrlo ažurnim web i Facebook stranicama ove škole.

Dan otvorenih vrata

Ipak, posjet školi najbolji je način kako saznati sve što mlade zanima pa je zato Prva gimnazija 17. svibnja organizirala Dan otvorenih vrata. U posjet su stigle grupe iz niza osnovnih škola. Prikazan im je novi film o Prvoj gimnaziji Varaždin. Bila je to prigoda da učenici saznaju sve o programima ove škole te da pogledaju virtualnu izložbu umjetničkih radova učenika Prve gimnazije koji su dobili nagrade na nacionalnoj razini za najbolje radove generirane korištenjem umjetne inteligencije. Izložba nije vidljiva u samom prostoru dvorišta i okolice Prve gimnazije, već je potrebna aplikacija i izložba se razgledava mobitelom. Cilj je prikazati virtualnu stvarnost koja nas može okruživati. Učenici-volonteri proveli su osmaše po školi. Istog dana održan je i Dan otvorene nastave, kada su profesori pripremili radionice za gimnazijalce. Oni su sami odabrali što žele raditi te su se za to prijavili on-line. Također, profesori Prve gimnazije su ispred stručnih aktiva odgovarali na sva pitanja učenika. Posjećenost je bila odlična.

Za one koji nisu stigli na Dan otvorenih vrata razgled Prve gimnazije je uvijek moguć putem linka na web ili Facebook stranici. Tamo je dostupna virtualna šetnja školom, a nedavno su dodane i neke novosti. Postoji jedna interaktivna točka, a klikom na nju se otvaraju podaci o školi. Također, postoji mogućnost autorotacije za svakog posjetitelja, ali moguće je kliknuti i dodatne izbornike sa strane. Šetnja se može obaviti na hrvatskom i engleskom jeziku pa baš svi mogu upoznati Prvu gimnaziju Varaždin.

Život i društvo

MEV i Veleučilište Ivanić-Grad o združenom studijskom programu u području biomedicine i zdravstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dekani Međimurskog veleučilišta u Čakovcu izv. prof. dr. sc. Igor Klopotan i Veleučilišta Ivanić-Grad doc. dr. sc. Mile Marinčić u utorak su, 2. srpnja, na Međimurskom veleučilištu potpisali sporazum o združenom studijskom programu, stručnom prijediplomskom studiju Medicinsko-laboratorijska dijagnostika koji će dva veleučilišta izvoditi zajedno te je to prvi studijski program koji će obuhvatiti biomedicinu i zdravstvo u Međimurskoj županiji.

Dekan MEV-a Igor Klopotan rekao je kako Veleučilište Ivanić-Grad u tom području ima iskustva te će njihovo iskustvo i znanje biti od velike pomoći MEV-u u pripremi elaborata novog studijskog programa.

– Drago mi je što je ostvarena suradnja s Veleučilištem koje u području biomedicine i zdravstva ima značajnog iskustva. Očekujemo da elaborat s prijevodom na engleski jezik bude gotov do 1. rujna, a nakon toga je rok od šest mjeseci za inicijalnu akreditaciju, što znači da bismo prve studente mogli početi upisivati sljedeće godine – kazao je Klopotan.

Ideja je, dodao je, da većina studenata bude upisana na MEV-u u Čakovcu, i to 30 redovitih i 30 izvanrednih studenata, dok će barem 10 ili više studenata biti upisano u Ivanić-Gradu te je trenutno u tijeku dogovor oko načina izvođenja nastave.

– Agencija za znanost i visoko obrazovanje sugerirala je da idemo u klasično izvođenje s mogućnostima dijela nastave putem sustava Merlin, a vježbe će se izvoditi ovdje, imat ćemo jako puno radilišta – istaknuo je Klopotan te dodao da je ovo ozbiljan iskorak dvaju veleučilišta, naglasivši da će sljedeće godine slika i percepcija MEV-a biti promijenjena.

Dekan Mile Marinčić kazao je kako se Veleučilište Ivanić-Grad profiliralo u medicini i zdravstvu te da ideja o suradnji s MEV-om nije došla slučajno.

– Razgovarali smo, vidio sam da MEV ima krasan laboratorij koji se koristi za istraživanja. Studij laboratorijske dijagnostike je dosta tražen studij. Strukovni studiji su potrebni za profiliranje onih kadrova koji će uistinu djelatno na terenu odrađivati zahtjevne poslove, ili u laboratorijskoj dijagnostici ili u onome što već sad imamo, a to su sestrinstvo i fizioterapija – rekao je Marinčić, dodavši da ivanićgradsko Veleučilište teži i studiju primaljstva.

Istaknuo je kako vjeruje da suradnja ovih dvaju veleučilišta može razviti jako puno toga.

– Pratit ćemo vas, imao dobar kadar, dobar laboratorij i bolnice s kojima surađujemo te imamo uz sebe i kliničke bolničke centre u Zagrebu. Oni detalji na kojima ćemo morati raditi su detalji podjele studenata, na koji način podijeliti redovite i izvanredne studente, ovisno o tome što nam Agencija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja dopuštaju i odobravaju. Uvjeren sam da ova suradnja može samo ići naprijed i biti sve bolja – poručio je dekan Mile Marinčić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Miroslavu Risu iz Nedeljanca, koji je stvorio “varaždinski zug“, dodijeljena plaketa za 30 godina obrtništva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Miroslavu Risu iz Nedeljanca, koji je stvorio “varaždinski zug“, dodijeljena plaketa za 30 godina obrtništva.

Miroslav Ris, vlasnik obrta autoprijevoz, ugostiteljstvo i trgovina Ris iz Nedeljanca, obilježio je proteklog vikenda vrijedan jubilej – 30 godina obrtništva.

Među brojnim čestitarima bili su i Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin i Igor Šoković, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije, koji su ovom poznatom obrtniku uručili plaketu za 30 godina obrtništva.

– Obrt sam otvorio još 1994. godine. Počeo sam kao autoprijevoznik, no, kako naplata nije štimala, odlučio sam se za ugostiteljstvo. Završio sam i školu u Leskovcu u Srbiji i u svom objektu počeo sam nuditi jela s roštilja – ćevapčiće, punjene ćevapčiće, pljeskavice, kobasice i leskovački voz, koji sam nazvao – varaždinski zug.  S vremenom sam širio ponudu jela, a pokrenuo sam i vlastitu preradu i proizvodnju mesa po posebnoj leskovačkoj recepturi. Svoju djelatnost sam proširio i na ponudu seoskog turizma. Jedan sam od rijetkih obrtnika u našoj zemlji koji je s pedeset godina ostvario čak 30 godina obrtničkog staža – naglasio je ovaj poznati obrtnik iz Nedeljanca.

Sve je teže biti obrtnik

Miroslav Ris je u proteklih tri desetljeća ulagao i širio ponudu svog ugostiteljskog objekta na ulazu u Nedeljanec.

–  je teže biti obrtnik, u proteklih trideset godina puno se toga promijenilo. Konkurencija fast foodova je sve veća. Kao ugostitelj moraš puno raditi, biti organiziran, a kada sve zbrojiš ostane ti malo. Danas je puno teže voditi obrt nego prije trideset godina. Prije se je radilo s manjom maržom, davanja su bila manja, obrtnicima je ostajalo više a ljudi su bili zadovoljniji. No, meni je danas srce ispunjeno, sve je puno čestitara, a posebno mi je drago da su mi čestitke uputili i moji kolege obrtnici iz Obrtničke komore Varaždinske županije i Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin. Plaketa koju su mi uručili uz moj jubilej mi je posebno važna, jer je to priznanje mojih kolega obrtnika, koji znaju i razumiju s kakvim se sve izazovima susreću vlasnici obrta – rekao je Miroslav Ris, koji je uz 30 godina obrtništva proslavio i 50. rođendan te godišnjicu braka.

Kruh sa sedam kora                               

Na trideset godina obrtničkog staža Miroslavu Risu čestitao je Igor Šoković, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije.

– Svaka je obljetnica vrijedna, no, ova ima posebnu težinu. Miroslav Ris je obrtnik već puna tri desetljeća i to u ugostiteljstvu, najzahtjevnijoj obrtničkoj grani. Ugostiteljstvo je kruh sa sedam kora, stoga od srca čestitam kolegi Miroslavu na ovom vrijednom jubileju – poručio je na svečanosti Igor Šoković, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije.

Plaketu Udruženja hrvatskih obrtnika vlasniku ovog obrta uručio je predsjednik Vladimir Bais.

– Kolega Miroslav Ris danas ima puno razloga za slavlje. Biti obrtnik već trideset godina, preživjeti sve izazove i krize, sigurno zaslužuje veliko poštovanje. Miroslavu Risu želim još puno uspješnih godina u obrtništvu – rekao je Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin, koji je Miroslavu Risu uručio i plaketu UHOV-a.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje