Povežite se s nama

Život i društvo

Petri Horvat posthumno nagrada za životno djelo

Objavljeno:

- dana

Petra je tijekom svog života ostavila trag darujući svoje vrijeme za volontiranje i humanost, a prije svoje 24. godine postala je udomiteljica četvero maloljetne djece. U njezinu čast Odjel za sestrinstvo Sveučilišta Sjever uveo je priznanje koje nosi Petrino ime.

Na idućoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, koja će se održati 12. lipnja, vijećnici će odlučivati i o javnim priznanjima Varaždinske županije. Prema prijedlogu Odluke, posthumno će se Nagrada za životno djelo dodijeliti Petri Horvat koja je stradala u prometnoj nesreći 2021. godine.

Petra je tijekom svog života ostavila trag darujući svoje vrijeme za volontiranje i humanost, a prije svoje 24. godine postala je udomiteljica četvero maloljetne djece. U njezinu čast Odjel za sestrinstvo Sveučilišta Sjever uveo je priznanje koje nosi Petrino ime, a koje se dodjeljuje studentima volonterima koji su se posebno istaknuli svojim volonterskim angažmanom.

Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijelit će se Udruženju hrvatskih obrtnika Varaždin koje ove godine slavi 120 godina organiziranog obrtništva u Varaždinu, a priznanje će se dodijeliti i Borisu Kosu, poznatom varaždinskom poduzetniku.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu dodijelit će se jednom od najljepših dvoraca u Republici Hrvatskoj i Europi, Dvoru Trakošćan, koji ove godine obilježava 70-tu obljetnicu postojanja muzeja. Nagrada će se dodijeliti i redovitom profesoru odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivoru Karavaniću koji preko 30 godina znanstveno proučava špilju Vindija, odnosno voćanskog neandertalca.

Dobitnik nagrade u istoj kategoriji je i direktor VTV-Varaždinske televizije Marijan Varović, koji je uz nekoliko bližih suradnika 1992. godine osnovao VTV televiziju na čijem čelu je i danas kao direktor.

Na svečanoj sjednici Varaždinske županije koja će biti održana u rujnu dodijelit će se i nagrade župana zaslužnim pojedincima i pravnim osobama. Jedan od dobitnika nagrade župana je Kerekesh teatar koji obilježava 10 godina umjetničke samostalnosti te je danas uspješno i samoodrživo dramsko kazalište koje velik trud ulaže i u izgradnju Kulturnog centra u Varaždinu. Stručnjak za ekologiju, biologiju i agronomiju mr. sc. Roman Ozimec također će bit nagrađen za svoj izniman znanstveni rad, a posebno se istaknuo kao izniman poznavatelj i istraživač budućeg Parka prirode Zagorske gore.

Predsjednik DVD-a “Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu” Radovan Martinec nominiran je za Nagradu župana radi svog istaknutog humanog rada.

Jedan od dobitnika županove Nagrade je i načelnik Vinice dr. sc. Branimir Štimec, koji kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Osnovnoj školi Vinica te Srednjoj školi “Arboretum Opeka” Marčan razvija i promiče sport.

Nagrada župana otići će u ruke i Branku Crnčecu, vlasniku uspješne poslovne priče koja je započela prije 50 godina, osnivanjem ugostiteljskog obrta CBS iz Svibovca Podravskog, te Lukri Gradiček za 30 godina neprekidnog volontiranja u Caritasu Varaždinske biskupije.

Život i društvo

Gradonačelnik Grada Varaždina ugostio građane iz Aschaffenburga 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u subotu je ugostio građane iz njemačkog grada Aschaffenburga.

Oni borave u Hrvatskoj povodom obilježavanja godišnjice misništva velečasnog Ivana Levaka, porijeklom iz Donje Stubice.

U Varaždin je stigla grupa od pedesetak njegovih prijatelja i sugrađana. Gosti iz Njemačke su ispred Gradske vijećnice priredili poseban glazbeni trenutak svirajući limenu glazbu i oduševili okupljene izvođenjem nekoliko arija iz operete “Grofica Marica” Emmericha Kalmana.

Gradonačelnik Bosilj srdačno je pozdravio sve prisutne, a nakon toplih riječi dobrodošlice, gosti su imali priliku razgledati novoobnovljenu Gradsku vijećnicu. Izrazili su i oduševljenje Varaždinom, hvaleći njegovu urednost i ljepotu.

Njihov posjet uključivao je i razgledavanje znamenitosti i upoznavanje sa bogatom poviješću grada koju im je gradonačelnik Bosilj prenio tijekom obilaska i razgledavanja Gradske vijećnice.

Nastavite čitati

Život i društvo

Održana radionica za provedbu InterACT Green projekta, vezanim uz revitalizaciju Dravske park šume

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Palače Herzer (Gradski muzej Varaždin), održana je radionica s relevantnim institucijama i službama za proces provedbe projekta  InterACT Green, a koju je organizirao Grad Varaždin. 

Na radionici su uz članove projektnog tima Grada Varaždina  sudjelovali predstavnici Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma, HEP proizvodnje, Gradskih bazena, Parkova, Čistoće, Varkoma kao i partnera na projektu – Javne ustanove Priroda Varaždinske županije, Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, Hrvatskog šumarskog instituta, Grada Ludbrega i Turističke zajednice grada Varaždina.

Održana radionica poslužila je za razradu mogućnosti provedbe prikupljenih projektnih ideja koje će biti temelj za provedbu javnog urbanističko-arhitektonsko-krajobraznog natječaja koji će u konačnici definirati uređenje odabranih dijelova Dravske park šume u skladu s načelima Novog europskog Bauhausa.

Pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo Slađana Miočić i  moderatorica Maja Kireta predstavile su rezultate prethodno održanih radionica. Tijekom procesa pripreme natječaja na radionicama s građanima i s Dječjim gradskim vijećem Varaždina iznesen je niz prijedloga i ideja za revitalizaciju Dravske park šume, a  brojni prijedlozi građana prikupljeni su i na nedavno održanom Festivalu varaždinskih dvorišta na kojem je Franjevačko dvorište bilo posebno posvećeno našem zelenom biseru – Dravi.

Projekt InterACT Green vrijedan je nešto više od pet milijuna eura, od kojih je 80% bespovratnih sredstava iz programa Europske urbane inicijative. Cilj ovog projekta je oživjeti prostor rijeke Drave i istoimene park šume i stvoriti kvalitetnije okruženje za građane, uz očuvanje prirodnog bogatstva koristeći inovativna tehnološka rješenja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje