Povežite se s nama

Život i društvo

Posljednje pripreme za biciklističku utrku Tour of Slovenia 2024., proći će i kroz Cesticu

Objavljeno:

- dana

U tijeku su posljednje pripreme za ovogodišnju biciklističku utrku Tour of Slovenia 2024., a koja će jednim dijelom u 1.etapi, u srijedu 12.lipnja, proći kroz područje općine Cestica.

Biciklisti će preko Ormoškog mosta ući u područje općine, nadalje kroz Virje Križovljansko do Cestice i zatim glavnom cestom do Dubrave Križovljanske gdje će kod Caffe bara Zeko ući natrag u Sloveniju. Prolazak biciklističke utrke kroz općinu Cestica očekuje se između 15:00 i 15:20 sati.

Pozivaju se svi mještani da u to vrijeme izađu na ulice i daju podršku biciklistima koji sudjeluju u utrci. Kao i prethodnih godina, utrku će uživo prenositi Eurosport, globalna sportska televizijska mreža, kao i RTV SLO 2. Cijelo vrijeme će utrku pratiti i helikopter iz kojeg će se emitirati utrka, a gledatelji će se također moći i diviti slikama krajolika kroz koji utrka prolazi. Iz tog razloga mole se svi koji posjeduju dronove za osobno korištenje da je u to vrijeme prolaska utrke strogo zabranjeno korištenje dronova.

Međunarodna biciklistička utrka Tour of Slovenia, koju organizira Biciklistički klub Adria Mobil , već je nekoliko godina najveći i najpopularniji biciklistički događaj u Sloveniji.

U šest godina suradnje Tour of Slovenia s emiterima Eurosport i RTV Slovenija utrku je na televiziji pratilo više od 56 milijuna, a samo prošle godine više od 10 milijuna.

Ugostivši brojne bicikliste i timove svjetske klase od svog pokretanja prije više od 30 godina, Tour of Slovenia se establirao kao događaj međunarodnog značaja.

U svojoj bogatoj povijesti utrka je postala jedinstveni sportski događaj koji raznolikim etapama povezuje mjesta diljem Slovenije, privlači veliki broj gledatelja, a povezuje i mjesta susjednih zemalja uključujući ove godine i područje općine Cestica. Pojedinačne etape vode pored atraktivnih sela, mjesta i gradova te prirodnih i kulturnih znamenitosti koje vrijedi obići nakon utrke.

Podsjetimo: ovogodišnja utrka će imati pet etapa, start će biti u srijedu, 12. lipnja u Murskoj Soboti, a cilj u nedjelju, 16. lipnja u Novom Mestu. U pet dana biciklisti će svladati ukupno 840 kilometara.

Start prve etape bit će na Slovenskoj cesti u Murskoj Soboti, a trasa će bicikliste voditi kroz tri susjedne zemlje, Austriju, Mađarsku i Hrvatsku, što ovu etapu čini jedinstvenom na europskom prostoru.

1. etapa: Murska Sobota – Ormož

12. lipnja 2024.

Start: 11:15

Cilj: 15:45 – 16:30

TV prijenos uživo: 13:30 – 15:50

RTV SLO 2, Eurosport

Više informacija na:

https://tourofslovenia.si/en/stage/1

https://www.relive.cc/view/veqz15M7p76/explore

https://tourofslovenia.si/storage/app/media/2024/tour-of-slovenia-2024-bulletin-web_v2.pdf

Život i društvo

FOTO Varaždinski župan u Trnovcu s težacima nabrusio kosu i pokazao da zna kako se žanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem očuvanja, oživljavanja i prenošenja tradicijskih običaja na mlađe generacije, u Trnovcu su u subotu održane 12. Žetvene svečanosti. Riječ je o manifestaciji na kojoj su organizatori, KUD „Mak” Trnovec i njihovi gosti, prikazali kako se nekada želo i vršilo žito.

Ove godine sudjelovalo je devet ekipa s područja Varaždinske županije, ali i šire, a pozorno ih je pratio velik broj posjetitelja. Nastupili su tako KUD „Mak” Trnovec, Udruga „Gotali” Gotalovec, Udruga žena „Trnovečko srce”, Udruga žena „Cvijet” Šemovec, Udruga Umirovljenika Općine Trnovec Bartolovečki, Udruga žena „Jalžabet”, Udruga žena „Lepoglavski pušlek” Lepoglava, Udruga „Hajdina” Kućan – Zbelava i KUD „Voća” Donja voća.

Zadovoljstvo manifestacijom koja se održava već 12. godinu izrazila je općinska načelnica Verica Vitković.

– Sve ekipe koje su danas sudjelovale njeguju tradicije naših starih, kao i naš KUD „Mak”. Žito je zrelo i danas smo vidjeli kako se to nekad želo na starinski način, imamo kose, srpove i sav ostali alat i pribor koji se nekad koristio. Nije bilo mobitela, nije bilo digitrona, nego se na starinski način radilo – rekla je Vitković i dodala da je danas u Trnovcu bilo smijeha, veselja, pjesme i domaćih starinskih jela.

– Vjerujem da su se svi naši domaćini i gosti ugodno zabavili i prenijeli tradiciju na svoju mladež, da vide kako je to nekad bilo daleko življe i veselije nego što je to danas – kazala je načelnica.

Varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je kako je cilj ovakvih manifestacija podsjetiti na to kako su nekad živjeli, stvarali i radili naši djedovi i bake.

– Nakon cjelogodišnje muke, truda i rada u polju, dočekali bi te žetvene dane i to je bila posebna radost i veselje. Hvala Općini, a i svim udrugama koje su uključene u sve ovo da se prisjetimo tih dana – rekao je Stričak te dodao da i sȃm dan-danas zna kositi sa srpom i kosom s obzirom na to da je kao dijete pomagao roditeljima, bakama i djedovima u polju, što je pokazao i na ovogodišnjim Žetvenim svečanostima.

Predsjednik KUD-a „Mak” Trnovec Miro Koren otkrio je kako se ideja za Žetvene svečanosti javila 2011. godine prilikom boravka u Mađarskoj na jednoj prezentaciji žetve.

– To nam se jako dopalo i već 2012. godine smo prvi put organizirali Žetvene svečanosti u našoj općini. Najvažnije je druženje i prezentacija našim mladima kako se nekad radilo. Nama su to pokazali naši stari, članovi našega KUD-a, a mi ćemo to prezentirati drugim mladim naraštajima – naveo je Koren.

Načelnica Vitković najavila je i ostatak događanja koja su pred nama u nastavku vikenda. Naime, na lokaciji Kopajec u Trnovcu u 21 sat nastupa DJ, a u 22 sata na redu je koncert Lidije Bačić. Manifestacija se nastavlja u nedjelju, tijekom koje će se održati proštenje svetog Petra i Pavla kod kapelice svetog Petra u Trnovcu, a sveta misa služit će se u 11 sati.

– Naš KUD nije zaboravio na ove događaje, pozvao je svoje goste i u 18 sati imamo nastup tri kulturno-umjetnička društva, to su domaći KUD „Mak” Trnovec, KUD Salinovec i KUD „Sloga” Veliko Trgovišće. Ulaz je besplatan i pozivamo sve zainteresirane da dođu i dobro se zabave – poručila je načelnica Vitković.

Nastavite čitati

Život i društvo

Lucija Vupora u slovenskom parlamentu: Slovenskoj manjini u Hrvatskoj prijeti marginalizacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine u Općini Cestica i aktivna članica Slovenskog kulturnog društva Nagelj, Lucija Vupora, imala je zapažen nastup kao gošća u Državnom zboru Republike Slovenije.

„Jedan od glavnih izazova s kojima se suočava slovenska manjina u Hrvatskoj je činjenica da nismo uspjeli djelovati na širok spektar prava u području politike, manjinske samouprave, obrazovanja, kulture i medija, a koja su predviđena Ustavnim zakonom o pravima Nacionalne manjine u Hrvatskoj“, napomenula je ova buduća magistra sociologije Sveučilišta u Mariboru. Lucija Vupora je istaknula kako zabrinjava niska stopa izlaznosti birača na izborima za predstavnike slovenske nacionalne manjine te nedostatak kandidata za ta mjesta u tri županije, osam općina i tri grada. Razlog je taj, pojasnila je, što manjinska vijeća i predstavnici među pripadnicima slovenske manjinske zajednice, unatoč svim naporima, još uvijek nisu priznati kao važan mehanizam kojim bi mogli utjecati na poboljšanje položaja nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Slovenska manjina nema svojeg predstavnika u Hrvastkom saboru, izuzev zastupnice Barbare Antolić Vupora koja jest Slovenka, ali je izabrana voljom većinskog naroda na listi jedne političke stranke. Stoga prijeti opasnost da slovenska manjina u Hrvatskoj bude marginalizirana.

„Slovenska manjina u Hrvatskoj važan je nositelj slovenske kulture, jezika i identiteta, pa je uključivanje u politički proces ključno kako bi se osiguralo da se čuje glas ove zajednice i da su njezina prava i interesi zaštićen i promovirani“, zaključila je Vupora

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje