Povežite se s nama

Život i društvo

Veliki projekti milijunske vrijednosti u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Nešto manje od četiri milijuna kuna vrijednost je najvećih projekata koji se trenutno rade ili su odobreni Općini Petrijanec.

Projekt rekontrukcije Vatrogasno-društvenog doma Družbinec vrijedan je 405.000 kuna, dok 2 milijuna otpadaju na projekt Aglomeracije, koji je počeo na prvom otvorenom gradilištu u Zelendvoru. Vrtić će se zasad uređivati za 1,5 milijuna kuna.

“Aglomeracija se radi da naše vode zaštitimo od zagađenja i sačuvamo ih za buduće naraštaje.”

Projekt rekonstrukcije Doma spada u resor Ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Predraga Štromar, pa je on načelniku Željku Posavcu prvo uručio odobrenje o dodjeli sredstava za Društveni dom, a potom, prije nekoliko dana, i obišao gradilište Aglomeracije.

Aglomeracija

– Projektom Aglomeracije su na našem području obuhvaćena naselja Nova Ves Petrijanečka, Zelendvor, Strmec Podravski i Družbinec te sporedne ulice Petrijanca koje nisu obuhvaćene kanalizacijom. Ukupna vrijednost investicije za područje Općine Petrijanec iznosi nešto više od 2 milijuna kuna, što je 5,3 posto ukupne vrijednosti projekta. Na našem će se području izgraditi 17 kilometara cjevovoda, 14 kilometara gravitacijskog i 3 kilometra tlačnog cjevovoda te šest crpnih stanica – nabrojao je načelnik Posavec i dodao da će tim projektom više od 93 posto Općine imati priključenost na pročišćavanje Aglomeracijom, čime će se ispuniti cilj zaštite podzemnih voda.

Dograđuje se vrtić, snižava se cijena i 405.000 kuna se ulaže u inventar

Ministar Predrag Štromar je upozorio građane da će u vrijeme radova na velikom projektu Aglomeracije – ukupno vrijednom 600 milijuna kuna, s pročistačem još i više – biti puno prašine i blata, ali to je nužnost. – Ovaj se projekt radi da naše vode zaštitimo od zagađenja i sačuvamo ih za buduće naraštaje – rekao je ministar Štromar i izrazio nadu da će investitor Varkom u roku završiti radove.

Dom

Direktor Varkoma Željko Bunić obećao je posao zgotoviti na vrijeme i zaključio da je ovdje riječ o civilizacijskom iskoraku.

2,5 milijuna kuna je vrijedan projekt Aglomeracije u Petrijancu

– Varkom će učiniti sve da stvari teku normalno, i kao što sam već rekao, to je svojevrsni komunalni „tsunami“, i to ne samo Grada Varaždina već i kompletne Županije u dijelu gdje se radi Aglomeracija – zaključio je Željko Bunić.
Iako je projekt Aglomeracije najveći u Općini, za Petrijančane i njihov svakodnevni život ništa manje važna nije ni rekonstrukcija Vatrogasno-društvenog doma Družbinec.
Projekt, koji ulazi u kategoriju unapređenja komunalnog standarda, vrijedan je nešto više od milijun kuna, a Ministarstvo ga sufinancira s 405.000 kuna.

405 tisuća kuna dobit će Općina za Društveni dom

Dom čiji je domaćin DVD Družbinec neće se samo sanirati nego i nadograditi, što će mu, kaže načelnik Posavec, povećati funkcionalnost i praktičnost, a vatrogasci će dobiti dobre uvjete rada i boravka. Uz ostalo će se dograditi garaža vatrogasnog vozila, rekonstruirati kuhinja, formirati centralni ulaz za korisnike i komunikaciju, formirat će se prostorije DVD-a i sanitarija te izgraditi natkrivena terasa.

– Postojeća zgrada Vatrogasno-društvenog doma javna je zgrada vatrogasno-društvene namjene ukupnih tlocrtnih dimenzija 32,90 x 6,70 m i površine 211,50 m². Zgradu koristi DVD Družbinec, koje tu ima garažu za vatrogasno vozilo i spremište opreme. Zgrada se sastoji i od manje dvorane za druženje, koju koriste i druge udruge, kao i svi mještani naselja Družbinec, a trenutno je energetski neučinkovita i nefunkcionalna. Zbog toga je cilj rekonstrukcija Doma u potpuno obnovljen, komunalno opremljen, energetski učinkovit i funkcionalan komunalni objekt vatrogasno-društvene namjene – istaknuo je Željko Posavec.
Glavni projekt je gotov, ishođena je građevinska dozvola, a novac je osiguran rebalansom proračuna. Petrijanec čeka i dogradnja vrtića, za koji je zasad odobreno gotovo 1,5 milijuna kuna. Dogradnja je hitna jer ove je godine zbog manjka prostora 41 dijete ostalo bez mjesta u vrtiću.

1,5 milijuna kuna dobila je Općina za dogradnju vrtića

Odlukom Općinskog vijeća smanjena je ekonomska cijena vrtića s 1400 na 1250 kuna, pa će roditelji umjesto dosašnjih 600 ubuduće plaćati 500 kuna, dok će za djecu samohranih roditelja i onih s poteškoćama u razvoju Općina sufinancirati 70 posto cijene vrtića.
Općina će dati u zakup prostor za predškolsku djelatnost. Novi koncesionar ugovorno se obvezao da će uložiti 405.000 kuna u inventar Dječjeg vrtića “Bambi” i njegov okoliš. Poboljšanje demografske slike jedan je od ključnih ciljeva Općine kojem su se odlučili posvetiti načelnik Posavec i suradnici. Zasad sve ide prema zacrtanom planu.

Život i društvo

Na 1. svibnja varaždinski će policajci posebno motriti mopediste i motocikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će u srijedu, 1. svibnja, u vremenu od 12 do 20 sati, operativnu akciju „Mopedisti i motociklisti“ s ciljem utvrđivanja prekršaja od strane ove skupine sudionika u prometu te prekršaja drugih sudionika u prometu, kojima se ugrožava sigurnost mopedista i motociklista.

Akcija će se provoditi na cijelom području Varaždinske županije, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih, javila je policija.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ožujak je na varaždinskom području bio iznadprosječno kišan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U većini Hrvatske je tijekom ožujka zabilježeno više oborine u odnosu na prosjek, a u Zadru je ožujak 2024. bio najkišovitiji u povijesti mjerenja na toj postaji. Samo je u istočnim predjelima količina oborine bila manja od prosjeka za ožujak, ukazuju najnoviji podaci DHMZ-a.

Prema raspodjeli percentila u ožujku 2024. godine ožujak je bio ekstremno kišan u Zadru, vrlo kišan u dijelu srednje Dalmacije (Split, Šibenik), središnje Istre (Pazin) i sjeverne Hrvatske (Varaždin i Zagreb).

Kišne prilike prevladale su u gorju (Parg, Zavižan, Gospić) te zapadnim predjelima kontinentalne Hrvatske, a u Slavoniji je bilo sušno.

Normalne količine oborine zabilježene su u središnjem dijelu kontinentalne unutrašnjosti, dijelu sjevernog primorja (Senj, Rijeka) te krajnjem jugu (Dubrovnik).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje