Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO OŠ Petrijanec domaćin stručnog usavršavanja europskim partnerima u Erasmus+ projektu „No Place For Hate“

Objavljeno:

- dana

Osnovna škola Petrijanec ugostila je od 4. do 8. lipnja partnere Erasmus+ projekta „No Place For Hate“ iz Rumunjske, Portugala, Turske, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Gosti iz Europe s domaćinima su aktivno sudjelovali u radionicama koje je organizirao Darko Krznar, direktor tvrtke „KD-INFO d.o.o. kompletna informatička oprema“ iz Varaždina. Odgovorna mentorica za provođenje radionica bila je učitelj-savjetnik mag. inf. Jasminka Belščak, koja je polaznike upoznala sa sigurnošću na internetu, hrvatskim školskim sustavom, godišnjim planom i programom te kurikulom OŠ Petrijanec. Radionice o WEB 2.0 alatima korištenim u školi i potrebnim za daljnju provedbu projekta održale su učiteljice informatike Ljiljana Inkret-Martinčević i Mirjana Jambriško, dok im je student elektrotehnike i sestrinstva Alen Belščak premio osnovna znanja o robotici i programiranju. Svakodnevno su održani sastanci s raznim temama, a vodili su ih tajnica Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije Kristina Čačić, zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, petrijanečki župnik Ivan Sakač te načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec. Raspravljalo se o problemima suživota Roma i Hrvata u lokalnoj i široj zajednici te su uz tradicionalna jela ovoga kraja, kojima su partnere počastili voditelji sastanaka, doneseni zaključci o mogućim rješenjima tog problema. Kulturu i običaje Roma i Hrvata te tradicionalne pjesme i plesove upoznali su na svečanoj priredbi povodom Dana škole, a pomoću QR kodova i mobilnih uređaja upoznali su se i s kulturnom i povijesnom znamenitosti Petrijanca, Varaždina, Varaždinskih Toplica i Trakošćana. Svi su sudionici uspješno položili ispit te su im uručeni certifikati i Europass dokumenti, što su proslavili posadivši drvo prijateljstva u dvorištu petrijanečke osnovne škole. Za uspješnu organizaciju i provedbu stručnog usavršavanja u OŠ Petrijanec u sklopu Erasmus+ projekta „No Place For Hate“ te realizaciju programa kulturnog razgleda zadužene su ravnateljica škole Valerija Paljak i koordinatorica projekta Jasminka Belščak.

Život i društvo

Obrana od poplava bila u fokusu vježbe operativnih snaga VZO-a Gornji Kneginec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. travnja, održana je vježba operativnih vatrogasaca u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec, na ribnjacima ŠRD Ostriž u Knegincu Gornjem.

Cilj vježbe bila je simulacija obrane od poplava postavljanjem barijera za vodu, izradom zečjeg nasipa te prepumpavanjem većih količina vode.

Ujedno je tom prigodom obavljena provjera ispravnosti opreme te je procijenjeno koju količinu vode se može prepumpati s pumpama i vozilima koju posjeduju društva iz Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec.

Vježba je podijeljena na više sektora rada i uz komunikaciju voditelja vježbe s vatrogasnim odjeljenjima radi koordinacije same vježbe.

U vježbi su sudjelovali članovi DVD-a Gornji Kneginec, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki koji su vršili prepumpavanje vode pomoću motornih i potopnih pumpi.

Vježbi su prisustvovala 34 operativna vatrogasca VZO-a Gornji Kneginec te načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, predsjednik Općinskog vijeća Marko Brezovec, načelnik stožera Civilne zaštite Općine Gornji Kneginec Robert Đuranec, predsjednik VZO Gornji Kneginec Mihael Magdić te zapovjednik VZO Gornji Kneginec Igor Kišiček.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Motori su blagoslovljeni u Petrijancu, pa je uslijedila prava fešta u organizaciji MK Sjeverozapad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

MK Sjeverozapad u subotu, 27. travnja organizira svoj 18. moto susret i blagoslov motora.

Motoristički susret održan je kod crkve u Petrijancu u popodnevnim satima, a potom je uslijedio druženje na prostoru Lovačkog društva Fazan u Optujskoj ulici.

Za sve je spremljen besplatan grah te rock svirka, a sav prihod ide u humanitarne svrhe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje