Povežite se s nama

Život i društvo

Oni su ponos Varaždina: osim braće Srpak još je 17 učenika iz Varaždinske županije nagrađeno Oskarom znanja

Objavljeno:

- dana

Oskar znanja, najveće priznanje i nagrada u znanju za osvojeno prvo mjesto na državnim natjecanjima i postignute rezultate na međunarodnim i svjetskim natjecanjima i ove godine je u rukama sjajnih učenika iz Varaždinske županije.

Svečana dodjela Oskara znanja državnim i međunarodnim prvacima održana je jučer u Zagrebu, a organizira je Agencija za odgoj i obrazovanje, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Hrvatskog sabora i u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom zajednicom županija.

U nastavku donosimo popis učenika koji su na svečanosti u Zagrebu primili Oskara znanja.

DRŽAVNA NATJECANJA

Rebeka Petković, učenica trećeg razreda Prve gimnazije Varaždin državna je prvakinja iz hrvatskog jezika (mentorica Ksenija Mađarić).

Estella Veronica Grubač, učenica osmog razreda OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca državna je prvakinja iz njemačkog jezika (mentorica Ivana Marić).

Barbara Kelava, učenica šestog razreda VI. osnovne škole Varaždin državna je prvakinja iz matematike (mentor Dario Maltarski).

Marko Srpak, učenik drugog razreda Prve gimnazije Varaždin državni je prvak iz fizike (mentorica Helena Kanešić). Marko je također državni prvak iz informatike (mentor Bojan Banić).

Edita Lukić, učenica prvog razreda Prve gimnazije Varaždin državna je prvakinja iz kemije (mentorica Lidija Klampfl).

Dora Lešnjak, učenica sedmog razreda VI. osnovne škole Varaždin državna je prvakinja iz biologije (mentorica Karmen Holenda).

Ilija Srpak, učenik četvrtog razreda Prve gimnazije Varaždin državni je prvak iz astronomije (mentorica Marina Anić).

Lorena Šanjek, učenica III. osnovne škole Varaždin sudjelovala je na natjecanju – izložbi iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna Lik 2017. (mentorica Dijana Piskač).

Lucija Jurenec, učenica sedmog razreda OŠ Izidora Poljaka Višnjica državna je prvakinja iz povijesti (mentorica Karmen Basarić).

MEĐUNARODNA NATJECANJA

Aleksandra-Saša Božović, učenica četvrtog razreda Prve gimnazije Varaždin, sudjelovala je u kolovozu prošle godine na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u gradu Vilniusu u Litvi, ekipno je osvojila treću nagradu (mentor Stanko Divjak).

Alisa Pevec, učenica prvog razreda Prve gimnazije Varaždin sudjelovala je u prosincu prošle godine na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih u Nizozemskoj te osvojila brončanu medalju (mentori: Andreja Lucić iz Biološkog odsjeka PMF-a Zagreb, Branimir Bertoša iz Kemijskog odsjeka PMF-a Zagreb) i Krešo Zadro iz Fizičkog odsjeka PMF-a Zagreb).

Marko Srpak, učenik drugog razreda Prve gimnazije Varaždin, sudjelovao je na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije u Ljubljani te je ekipno osvojio srebrnu medalju (mentori: Tajana Preočanin iz Kemijskog odsjeka PMF-a Zagreb, Petra Cvjetko iz Biološkog odsjeka PMF-a Zagreb i Krešo Zadro iz Fizičkog odsjeka PMF-a Zagreb).

Ilija Srpak, učenik četvrtog razreda Prve gimnazije Varaždin, sudjelovao je na 2. Europskoj fizičkoj olimpijadi u Moskvi te osvojio brončanu medalju (mentor Krešo Zadro iz Fizičkog odsjeka PMF-a Zagreb).

Sudjelovao je i na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Nakhon Pathomu na Tajlandu te je osvojio srebrnu medalju (mentori Tomislav Cvitaš i Branka Zorc), kao i na Mendeljejevoj olimpijadi u Minsku, Bjelorusija na kojoj je osvojio srebrnu medalju (mentor Viktor Škorjanc).

Treće mjesto Ilija je osvojio i treće mjesto na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike u Phuketu na Tajlandu (mentori Damir Hržina i Ivan Romštajn iz Zvjezdarnice Zagreb)

Josip Kelava, učenik četvrtog razreda Prve gimnazije Varaždin osvojio je srebrnu medalju na 24. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi u Ljubljani (mentori Nikola Dmitrović, Ivan Paljak i Domagoj Bradač).

Osvojio je i srebrnu medalju na 29. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Teheranu u Iranu.

Nikola Kušen i Gašpar Haramija, učenici prvog razreda Prve gimnazije Varaždin osvojili su treće mjesto na ACSL All-Star 2018. natjecanju u Barringtonu, Rhode Islandu.

Na istome natjecanju sudjelovali su i Marko Srpak koji je osvojio treće mjesto te Nina Sokol, učenica drugog razreda Prve gimnazije Varaždin koja je osvojila treće mjesto. Mentor je Bojan Banić.

Janko Vrček, učenik drugog razreda Prve gimnazije Varaždin sudjelovao je na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije – EUSO u Sloveniji te je ekipno osvojio srebro (mentori Tajana Preočanin iz Kemijskog odsjeka PMF-a Zagreb, Petra Cvjetko iz Biološkog odsjeka PMF-a Zagreb i Krešo Zadro iz Fizičkog odsjeka PMF-a Zagreb).

Juraj Kolarić, učenik šestog razreda I. osnovne škole Varaždin sudjelovao je na RoboCup Austrija Open te osvojio prvo mjesto (mentor Ivica Kolarić). Sudjelovao je i na RoboBum natjecanju u Sloveniji te je osvojio prvo mjesto (mentor Ivica Kolarić).

Vanja Radovanović, učenik osmog razreda I. osnovne škole Varaždin također je sudjelovao na RoboCup Austrija Open-u osvojivši treće mjesto (mentor Ivica Kolarić).

Martin Peček, učenik šestog razreda VII. osnovne škole Varaždin osvojio je prvo mjesto na RoboBum natjecanju u Sloveniji (mentorica Jelka Hrnjić).

Život i društvo

Rasvijetljeni sportski tereni u Gredi i Druškovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je posljednjih godina učinkovita LED rasvjeta zasvijetlila na sportskim terenima u naseljima Maruševec, Novaki, Jurketinec, Čalinec i Donje Ladanje, u minulim su tjednima završeni radovi na osvjetljavanju malonogometnih igrališta kod područnih škola u Gredi i Druškovcu.

Općina Maruševec iz godine u godinu izdvaja proračunska sredstva u cilju poboljšanja sportske infrastrukture na svom području ne bi li na taj način potaknula što veći broj građana na bavljenje sportom, rekreaciju i treniranje.

Ove su godine na red došli tereni u sklopu područnih škola u Gredi i Druškovcu, koje učenici kroz dan koriste za provođenje programa tjelesne i zdravstvene kulture, vikendima nogometaši za utakmice malonogometne lige, a od sada je sportašima omogućeno korištenje terena u večernjim i noćnim satima.

– Riječ je o investiciji vrijednosti 17.000 eura koje je Općina Maruševec ove godine namijenila Osnovnoj školi Gustav Krklec Maruševec da bi igrališta kod područnih škola opremila dugo očekivanom i potrebnom LED rasvjetom. Svake godine izdvajamo značajna proračunska sredstva za modernizaciju i održavanje sportske infrastrukture u našem vlasništvu. Veseli me što mladi po postavljanju rasvjete više vremena provode na sportskim terenima i nadam se da će tako biti i ovdje – rekao je prilikom obilaska igrališta u Gredi i Druškovcu načelnik Općine Mario Klapša.

Greda

Nastavite čitati

Život i društvo

Potpisan ugovor za modernizaciju javne rasvjete u Novoj Vesi Petrijanečkoj i Zelendvoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec te direktorica tvrtke ELDA PROJECT d.o.o. Ljerka Eldas potpisali su ugovor za “Modernizaciju javne rasvjete općine Petrijanec – Faza IV” u ukupnoj vrijednosti 81.197,81 eura.

– Ovim projektom rekonstrukcije sustava javne rasvjete u Općini Petrijanec, primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja izvršiti će se, uz nerazvrstane ceste u naselju Majerje (Ulica Matije Gupca) i Nova Ves Petrijanečka (Ulica Florijana Bobića, Ulica Hinka Krizmana, Kratka ulica, Vidovečka ulica, Ulica Ljudevita Gaja i Ulica Rade Končara) te Zelendvor (Ulica grofova Bombelles i Ljudevita Gaja), zamjena dotrajalih svjetiljaka sa svjetiljkama koje su ekološki i energetski usuglašene s važećim zakonskim regulativnim normama. Ukupni broj svjetiljki koje će se zamijeniti je 187 komada, a do sada je na području Općine ugrađeno ukupno 582 ekološki i ekonomski prihvatljivih rasvjetnih tijela. Nakon ovog projekta imat ćemo sva naselja pokrivena LED rasvjetom i svaki betonski stup dobit će svoje rasvjetno tijelo što će zasigurno povećati sigurnost u prometu za sve sudinike – rekao je načelnik Posavec

Za navedene radove odobrena su sredstva te potpisan ugovor s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u vrijednosti 56.000 eura za projekt naziva “Sanjenje okolišnih i infrastrukturnih nejednakosti na području Općine Petrijanec, ulaganje u igralište, rasvjetu i LED rasvjeta Faza IV” prema Programu za unaprjeđenje infrastrukture.

Drugi dio projekta, prijavljen također u ovo sufinanciranje, je ulaganje u igralište vrijednosti 36.104 eura s PDV-om i stručnim nadzorom.

Ciljevi projekta su uštede u potrošnji električne energije te povećanje energetske učinkovitosti, smanjenje emisije CO2, eliminacija svjetlosnog onečišćenja, smanjenje troškova i povećanje prosječne osvijetljenosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje